Pensii 2024. Rezultatele recalculării se văd cu ochiul liber. O bună parte din cei 4.750.000 pensionari au avut modificări semnificative ale pensiilor în urma acesteia, iar peste 2.000.000 au primit peste 1.000 de lei în plus la pensie de la 1 septembrie 2024.
Totuși, foarte mulți pensionari au fost nemulțumiți de recalcularea pensiilor. Astfel, în jur de 800.000 de pensionari nu au primit niciun ban în plus după recalculare.
Luând în calcul și cele 2.000.000 de pensionari care au primit măriri cuprinse între 1 și 500 de lei, avem tabloul întreg al nivelului creșterii pensiilor.
Recalcularea a însemnat și generarea mai multor nemulțumiri în rândul pensionarilor, deoarece prin formula afișată de către Ministerul Muncii, este evident că beneficiarii majori sunt cei care au mai mulți ani munciți.
În plus, formula nu a venit cu vreo bonificație pentru persoanele pensionare care au muncit la grupe de muncă sau în condiții speciale sau grele.
Mircea Gherendi, lider sindical la Cariera Roșia, a remarcat că s-a pus egal între un an muncit în condiții simple și un an muncit în condiții grele, fapt ce este o nedreptate.
„Noua lege a pensiilor pune semnul egal între vânzătorul de covrigi și minerul de la subteran. Guvernul a făcut o gafă fără precedent. Nu există să pui egal între toate categoriile de muncă pentru că factorii de risc sunt foarte mari.”, a precizat liderul sindical.
Au existat și cazuri în care anumite pensii au scăzut chiar cu 2.000 de lei la recalculare, mai exact pensiile celor ce au muncit mai puțini ani, deoarece au lucrat în condiții grele sau la grupe de muncă.
Gherendi a susținut că este ilegal și imoral ca pe ultimele decizii de pensionare să nu existe trecută grupa.
„Eu am rămas într-o stare de șoc, nu e trecută grupă deloc pe taloanelor noi de pensii. Nimeni nu are trecută grupă pe ultimele decizii de pensionare. Lucru pe care nu-l văd nici moral, nici legal. Indiferent din ce unghi aș privi lucrurile, nu înțeleg logica pentru care nu sunt recunoscute grupele”, a mai spus Gherendi.