De la caviar servit în clasa business la galerii de artă la bord, toate companiile aeriene își îmbunătățesc serviciile premium pentru a atrage clienți cu putere de cumpărare ridicată. Această competiție se desfășoară într-un context de stagnare a altor îmbunătățiri esențiale, din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare, scrie Financial Times.
După reluarea călătoriilor masive în 2022, odată cu încheierea restricțiilor pandemice, companiile s-au confruntat cu întârzieri semnificative din partea marilor constructori de avioane, Boeing și Airbus. Aceste întârzieri au dus la livrări amânate cu ani întregi și au afecat atât flotele, cât și confortul pasagerilor.
Qatar Airways, de exemplu, a început să ofere caviar în clasa business pe anumite rute, o delicatesă care era anterior rezervată exclusiv pasagerilor din clasa întâi. În plus, compania a anunțat că va lansa un serviciu de Wi-Fi de mare viteză, alimentat de tehnologia Starlink a lui Elon Musk, ceea ce va îmbunătăți semnificativ conectivitatea în timpul zborului. De asemenea, China Airlines a încheiat un parteneriat cu un restaurant de trei stele Michelin pentru a oferi un meniu de degustare pasagerilor.
Emirates a investit masiv în vinuri și șampanii, astfel a cheltuit peste 1 miliard de dolari în ultimii 16 ani, și a semnat contracte pentru utilizarea exclusivă a unor vinuri de la branduri celebre precum Moët & Chandon și Dom Pérignon.
Jonny Clark, consultant pentru brandurile aeriene, spune că noile avantaje sunt adesea mai mult decât simple artificii de marketing.
„Companiile aeriene încearcă să găsească un punct de diferențiere pentru a atrage clienții și mizează pe consumul de produse soft pentru că este mai rapid iar lanțul de aprovizionare este mai rapid”, spune acesta.
Citește și: Biletele de avion se scumpesc! Noua taxă care îi înfurie pe călători. Ce anunț au făcut companiile aeriene
Cheltuielile pentru aceste îmbunătățiri vin într-un moment în care companiile aeriene raportează profituri semnificative. Asociația Internațională de Transport Aerian estimează că industria va înregistra profituri nete de 30,5 miliarde de dolari în 2024, cu o marjă de profit net de 3,1%.
Pe măsură ce călătorii de agrement devin o categorie din ce în ce mai importantă, aceștia caută experiențe superioare în zbor, în timp ce călătorii de afaceri, care preferă intimitatea și confortul, își reduc frecvența călătoriilor. Jonny Clark subliniază că pasagerii devin din ce în ce mai exigenți, iar companiile aeriene trebuie să se adapteze rapid la aceste așteptări.
În ciuda tendințelor de reducere a claselor întâi, unele companii din Europa investesc mai mult ca niciodată în cabinele de lux și spun că această opțiune nu va dispărea complet de pe piață. Cu toate acestea, competiția pentru a oferi o experiență premium devine tot mai acerbă, pe fondul provocărilor logistice și al așteptărilor în continuă schimbare ale clienților.
„Fiecare client va prioritiza aceste elemente în mod diferit iar ceea ce vrei este să te asiguri că ești în top cu oricare aspect de care îi pasă cel mai mult clientul”, spun Rob Burgess, editor al site-ului Head for Points pentru cei care zboară frecvent.