Partidele mari, PSD, PNL, AUR și USR, și-au stabilit, în mare parte, candidații. Politicienii nemulțumiți pentru că nu au obținut locuri eligibile caută alternative, iar traseistul Mircea Geoană apare ca o opțiune atractivă pentru aceștia. În Moldova, strategia lui Geoană este de a atrage politicieni locali cu experiență, dar și cu potențiale conflicte de interese și loialități politice divizate. Mișcarea “România Renaște” este platforma de susținere a candidaturii lui Mircea Geoană la președinție.
La Iași, platforma lui Mircea Geoană atrage atenția prin prezența unor politicieni controversați din PSD și PNL. Gabriel Harabagiu, fostul viceprimar PSD al Iașiului în perioada 2016-2020, a fost trimis în judecată de DNA în mai multe dosare cu afaceri imobiliare, inclusiv în celebrul dosar imobiliar „Flux” pentru fapte de corupție și asimilate, în care este anchetat și primarul Mihai Chirica. Harabagiu este acuzat de ANI de conflict de interese. Acesta neagă implicarea în campania lui Mircea Geoană.
Cătălin Bulgariu, membru PSD si fost director al Aeroportului Iași a fost acuzat de incompatibilitate de ANI în 2019. A ocupat 4 posturi în Consilii de Administrație, deși legea permitea maximum trei. Bulgariu distribuie în mod activ materialele de campanie ale lui Geoană pe rețelele de socializare.
Cătălin Turliuc, cercetător și istoric, fost consilier local și candidat PNL la europarlamentare în 2009, a fost primul dintre cei trei care s-au alăturat mișcării lui Geoană. Prezența acestuia la filiala ieșeană a grupării a fost confirmată de mai mulți membri. În plus, Turliuc a apreciat, pe Facebook, postările publicate de pagina oficială „România Renaște”. De asemenea, a făcut parte din grupul restrâns al persoanelor prezente pe scenă la cel puțin una dintre manifestările bifate de Geoană la Iași în perioada de dinainte de a-și anunța candidatura.
Răzvan Barabaș are afaceri în agricultură și s-a alăturat mișcării pe filiera lui Ovidiu Portariuc, fost primar PSD de Botoșani, apropiat de Mircea Geoană. Filiala ieșeană este coordonată de inginerul horticol Dan Grosu. Acesta a confirmat prezența a tripletei Turliuc – Bulgariu – Harabagiu.
Controverse și Traseism Politic sunt și la Neamț. Alin Antochi, fostul europarlamentar PSD si secretar de stat la justiție a colaborat instituțional cu Geoană în trecut. Au apărut zvonuri în presa locală despre posibila sa implicare în calitate de coordonator județean al campaniei lui Mircea Geoană. Antochi a negat implicarea directă, având în vedere faptul că Geoană nu este candidatul PSD. El a confirmat că a discutat, dar sustine că discuția s-ar fi încheiat.
Andrei Carabelea, Primarul municipiului Piatra Neamț, îndepărtat de la conducerea filialei municipale a PNL, a declarat public că este interesat de o candidatură în calitate de “independent” la alegerile parlamentare. A avut o serie de intâlniri luna trecută cu susținători din PNL și alte partide care sugerează o decizie iminentă în sensul susținerii miscarii “independentului” Mircea Geoană.
Ultimul nume vehiculat pe surse este cel al lui Ioan Chelaru, un cunoscut avocat și fost senator PSD de Neamț, apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu, la rândul său apropiat de Mircea Geoană. Poate că atragerea, mai mult sau mai puțin asumată, a unor personaje politice controversate, explică modul în care Mircea Geoană a obținut într-un timp foarte scurt peste 200.000 de semnături pentru candidatura sa la prezidențiale. Concret, pe data de 13 septembrie, fix când a început racolarea oamenilor politici prezentați în material, susținătorii Mișcării „România Renaște!” anunțau oficial că „au strâns, în trei zile, aproximativ 50.000 de semnături de susținere a lui Mircea Geoană”.
La sfârșitul lunii septembrie au avut loc celebrele discuții dintre Marian Vanghelie, Radu Cristescu și alte persoane, discuții care au apărut acum o săptămână în spațiul public și în cadrul cărora Marian Vanghelie se laudă că a cumpărat semnături pentru candidatura lui Mircea Geoană.
Marian Vanghelie: Avem nevoie de Androneasca.
R.CRISTESCU: Clar, evident, nu contest.
M.VANGHELIE: Vreau să spun că și Geoană e (?) pe facultate. S-au dus ăștia, Apostolache, când au fost ăia zece parlamentari.
R.CRISTESCU: Altă prostie.
M.VANGHELIE: S-au dus ăia acolo. Acuma, se mai știe ce au făcut ei?
C.RĂDULESCU: Dar cu ce ne ajută?
R.CRISTESCU: Are nume.
M.VANGHELIE: Imagine.
C.RĂDULESCU: Stai, cu ce ne ajută ea, cu ce?
M.VANGHELIE: Aduce și niște retorici de profesor universitar.
C.RĂDULESCU: Aduce?!
M.VANGHELIE: Aduce, aduce. A vorbit cu Cristi pe telefon, a vorbit cu Geoană pe telefon. Baba e bună!
C.RĂDULESCU: Dar să o văd la televizor că iese să spună: ”Îl susțin pe Mircea…împotriva PSD”. Că nu zice niciodată.
M.VANGHELIE: Iese baba. Tu știi cum e cu astea.
R.CRISTESCU: Dar la PSDI cine e președinte?
M.VANGHELIE: Eu sunt președinte. Baba e președinte de Consiliu Național
*
M.VANGHELIE: PSDI partidul… Dar noi, partidul, independent Geoană: „Noi îl susținem pe Mircea Geoană candidat.”
R.CRISTESCU: Am înțeles.
M.VANGHELIE: Păi dacă sunt toți colegii lui, cum să nu-l susțină?
R.CRISTESCU: Și atunci Diaconescu până pe 4 se retrage și spune: „Domnule, eu mă retrag.”
*
M.VANGHELIE: Și-i dau și lui Mircea ce vrea. Că lui Mircea îi e frică se lipească puternic de mine cu ceasurile. El s-a dus cu ele, eu n-am făcut nimic. Dar mi-a trecut supărarea pe el. Că eu, și dacă rămân supărat: pe cine are el? Pe cine băga? Eu îi știu toate defectele, și lui, și nevestei, și soacră—sii. Ale tuturor. Din șase face două. Cu cine faci? Cu Ciolacu ce faci?
*
M.VANGHELIE: Geoană este fricos. Baba tot așa mi-a zis, să stabilesc eu.
*
M. VANGHELIE: Omule, nu-l știe nici dracul pe Geoană, știu ce are în c*r
M. VANGHELIE: Dacă nu era problema cu ceasurile, ca să vorbim direct.
RC: Lua-le-ar naiba de ceasuri!
M. VANGHELIE: El le-a dus, că eu nu am scris nimic, că el știe acum. I le-a dat înapoi. Eu propuneam încă două persoane lângă mine și luam 20% din PSD cu Geoană. Și acum nu vreau să se întâmple, doamne ferește, și sunt 300 de la Externe
*
M. VANGHELIE: Păi el așa îi spun americanii. Noi nu scoatem, mai spun ceva, eu cum îi spui Geoană, cum știu chiloții după mine.
*
M. VANGHELIE: Am dat 300 de mii numai pe semnături, dacă vrei să știi așa.
La câteva zile după aceată discuție înregistrată, pe data de 3 octombrie, Mircea Geoana și-a depus candidatura. Cu alte cuvinte, fie echipa „independentului” Mircea Geoană a adunat restul de peste 150.000 de semnături în mai puțin de două săptămâni, fie ceea ce a spus Marian Vanghelie pe înregistrare despre cumpărarea de semnături pentru Geoană este real.