OMS, avertisment dur în privinţa consumului de alcool: provoacă 7 tipuri de cancer

Prejudiciul pe care alcoolul le poate provoca sănătăţii noastre a fost constatat de mai multe ori în ultimele decenii prin studii şi cercetări, dar printre mituri şi credinţe false există încă cei care susţin că o cantitate modestă pe zi poate chiar prelungi viaţa.
Filip Stan
22 oct. 2024, 12:16
OMS, avertisment dur în privinţa consumului de alcool: provoacă 7 tipuri de cancer

Alcoolul este o substanţă psihotropă şi un agent cancerigen de tip 1, iar în Europa cel puţin o persoană din două pare să nu conştientizeze riscurile asociate consumului de băuturi alcoolice.

Datele publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii vorbesc clar: alcoolul este responsabil pentru unul din 11 decese în Europa şi poate provoca peste 200 de boli, de la infarct la accident vascular cerebral, prin probleme digestive, şi este, de asemenea, un factor de risc pentru cel puţin 7 tipuri de cancer,, inclusiv cancerul mamar, esofagian şi hepatic.

Din aceste motive, OMS a decis să lanseze campania „Redefinirea alcoolului pentru o Europă mai sănătoasă şi mai sigură în Europa”, cu scopul de a invita cetăţenii să-şi reconsidere relaţia cu consumul de alcool şi să afle mai multe despre riscurile pentru sănătate.

„În Europa, alcoolul este adesea prea ieftin, uşor de disponibil şi foarte mult promovat. Este timpul să recunoaştem impactul său profund asupra sănătăţii”, spune noua campanie OMS, care în octombrie şi noiembrie va împărtăşi date şi informaţii personale, poveşti, evidenţiind experienţele celor din Europa care şi-au transformat viaţa redefinindu-şi relaţia cu alcoolul şi realizând că acesta nu mai are loc în viaţa lor.

Anamaria Prodan rupe tăcerea despre dependența de alcool a lui Reghe: „Adevărul îl vedeți, eu spun că bea”

„Dincolo de efectele sale fizice, alcoolul contribuie şi la probleme sociale mai ample. Consumul de alcool este un factor-cheie care contribuie la violenţă, inclusiv violenţa sexuală şi bazată pe gen, accidentele rutiere şi alte forme de vătămare care afectează nu numai băutorii, ci şi familiile acestoram comunităţi mai larg”, a explicat dr. Gauden Galea, consilier strategic al directorului regional al OMS pentru Europa şi director al Iniţiativei speciale privind bolile netransmisibile şi inovarea.

Principala problemă, potrivit OMS, este adesea lipsa de informaţii: „Oamenii trebuie să fie împuterniciţi să facă alegeri în cunoştinţă de cauză cu privire la sănătatea şi comportamentul lor. Campania „Redefinirea alcoolului” face schimb de informaţii bazate pe dovezi, încurajând indivizii să-şi regândească obiceiurile şi relaţiile cu alcoolul, îndemnând în acelaşi timp factorii de decizie şi autorităţile din domeniul sănătăţii să conducă o schimbare culturală mai largă în modul în care alcoolul este perceput şi reglementat în societate”,

Campania OMS nu se va adresa doar cetăţenilor Uniunii Europene, ci şi autorităţilor şi instituţiilor din domeniul sănătăţii, cerând o reglementare mai strictă a alcoolului: „Avem nevoie de legiuitori care să prioritizeze sănătatea publică”, a conchis Galea.

Producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase din România solicită premierului şi ministrului Finanţelor adoptarea unui calendar de creştere graduală a accizei la alcool

Spirits România, asociaţie patronală ce reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România, a transmis o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Marcel Ciolacu şi ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, prin care solicită adoptarea unui calendar de creştere graduală a accizei la alcool, care să înlocuiască mecanismul de actualizare cu inflaţia.

”Spirits România, asociaţie patronală care reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România, vă roagă să aveţi disponibilitatea de a vă implica în rezolvarea unei situaţii care poate avea efecte deosebit de grave, atât economice cât şi sociale. Ne referim aici la actualizarea cu inflaţia a valorii accizei pentru alcoolul etilic, care ar putea creşte cu peste 50% în anul 2025, dacă se vor menţine prevederile actuale din Codul Fiscal. Această creştere ar avea consecinţe catastrofale pentru producătorii locali de băuturi spirtoase, dar şi efecte sociale deosebit de grave determinate de creşterea interesului pentru băuturile contrafăcute, care pot afecta serios sănătatea, ducând chiar la pierderi de vieţi omeneşti”, arată asociaţia.

Ce să faci dacă ești prins cu alcoolemie mică la volan. Trucul dezvăluit de un fost polițist

Industria pe care o reprezintă numără peste 46.000 de locuri de muncă, directe şi indirecte, şi contribuie anual cu o valoare adaugată de peste 850 de milioane de euro la produsul intern brut.

”Deşi consumul a rămas constant sau a înregistrat scăderi, valoarea accizei a crescut constant şi semnificativ în ultimii ani, iar mecanismul de actualizare cu inflaţia a rămas cu baza de calcul la nivelul anului 2014, in ciuda faptului că valoarea supusă actualizării a fost mărită de câteva ori. Şocul unei noi majorări semnificative a accizei va avea un impact catastrofal asupra producătorilor locali de băuturi spirtoase şi ar duce, cel mai probabil, la pierderea câtorva mii de locuri de muncă. În plus, scumpirea băuturilor ieftine, produse într-o majoritate covârşitoare de producători români, va duce la creşterea pieţei negre, nefiscalizate, cu efecte directe asupra veniturilor bugetului de stat”, precizează asociaţia.

Într-o foarte recentă cercetare sociologică, un procent semnificativ de consumatori români (34%) au spus că au consumat băuturi alcoolice din surse pe care nu le cunoşteau, respectiv băuturi fără timbru sau băuturi produse de persoane pe care nu le cunoşteau. Dintre cei care au admis că au consumat băuturi alcoolice contrafăcute, unul din cinci respondenţi a indicat ca motiv preţul, respectiv faptul că băuturile contrafăcute pe care le-au consumat erau mai ieftine.

Spre deosebire de alte industrii, cum ar fi cea a berii, industria băuturilor spirtoase este afectată major de piaţa neagră, care creşte cu orice mărire a preţului băuturilor ieftine. Băuturile contrafăcute nu înseamnă doar o scădere a consumului de băuturi fiscalizate, cu efecte asupra veniturilor bugetare, ci şi un pericol major pentru sănătatea populaţiei, prin proliferarea unor alternative care pot duce la afecţiuni grave sau chiar la pierderi de vieţi omeneşti, subliniază asociaţia.

”Domnule Prim-Ministru, Domnule Ministru al Finanţelor, Producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase din România nu cer un regim favorizant ci doar o abordare echitabilă, care să protejeze producătorii locali şi consumatorul român de băuturi spirtoase. Nu putem vorbi de predictibilitate fiscală doar pentru o parte a actorilor economici dintr-un domeniu, având în vedere contribuţia economică şi impactul social al industriei noastre. În consecinţă, vă rugăm să aveţi amabilitatea de a lua în considerare adoptarea unui calendar de creştere graduală şi pentru acciza la alcoolul etilic, în interesul industriei, al consumatorului si al economiei româneşti, în general. Credem că modificarea sistemului de actualizare a valorii accizelor pentru băuturi trebuie făcută într-un mod unitar şi nu avantajând o industrie sau alta. Ne arătăm disponibilitatea pentru o discuţie detaliată asupra acestui subiect şi vă asigurăm de întreaga noastră consideraţie”, adaugă reprezentanţii Spirits România.

Spirits Romania este o asociaţie patronală care reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România. Spirits Romania a fost înfiinţata în 2013 cu scopul de a contribui la crearea unui cadru fiscal şi legislativ funcţional, propice dezvoltării industriei locale de băuturi spirtoase, precum şi din dorinţa companiilor membre de a se implica în crearea unor programe comune de educare a consumatorilor cu privire la consumul responsabil de alcool. Companiile membre asigură peste 1.500 de locuri de munca directe şi 185.000 indirecte. Membrii Spirits Romania exportă băuturi spirtoase de toate tipurile în peste 30 de ţari, din Europa, Asia şi America. Spirits Romania este afiliată la SpiritsEurope, organizaţia reprezentativă la nivel european a industriei alcoolului, ce reuneşte peste 31 de asociaţii naţionale din 24 de ţari. Spirits Romania reprezintă principalele companii producătoare şi importatoare de băuturi spirtoase din România: BDG, Brown-Forman, Diageo, Pernod Ricard Romania, Prodal, Prodvinalco, PPD.

DailyBusiness
Pensiile cresc spectaculos! Noi beneficii pentru pensionari. Cine și cum se califică
Spynews
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza i-a dansat pe masa lui Mihai Bobonete: „Ce nu fac eu pentru bani?!”
Fanatik.ro
Cât costă să faci succesiunea după 10 ani. Suma nu e deloc mică
Capital.ro
Toată lumea va fi scanată. Se schimbă cărțile de identitate. Se aplică în toate statele UE
Playtech.ro
Imagini de senzație de la nunta lui Iancu Sterp. Mirele a atras toate privirile, cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Tarife RIDICATE ale locuințelor. Noii proprietari plătesc sume faraonice
Adevarul
Porecla șocantă pe care Mohamed Al-Fayed i-a dat-o Prințului Philip. Ce legătură avea cu accidentul în care au murit Prințesa Diana și fiul său Dodi
wowbiz.ro
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei Coțolan, după ce au lipsit de la cununia civilă! Gestul logodnicei artistului a atras imediat atenția tuturor
Spynews
Alina Petre, primele declarații după ce soțul ei a fost reținut de DNA. Ce spune blondina despre Bogdan Vasiliu și situația în care se află: "Sunt trează de la 5 dimineața, astept DNA-ul la mine acasă"
Spynews
ÎPS Teodosie, noi declarații controversate. Ce spune despre participarea copiilor la petrecerile de Halloween: „Primesc întuneric”
Evz.ro
Celebru actor a fost învins de o boală grea. Ce tragedie!
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
kanald.ro
Ce urmează să se întâmple cu salariile unei categorii de români. Guvernul a pregătit noi măsuri. Despre ce este vorba
Cancan.ro
Cum a apărut această tânără la nunta lui Iancu Sterp? Invitații și-au dat coate când au văzut-o așa 😲
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Permisul de conducere digital. ORDIN de la UE! Când va fi aplicat în toate statele
StirileBZI
Cei care au centrală termică trebuie să știe asta: Cum setezi corect termostatul
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
stirilekanald.ro
Adrian Marțian mai are un copil! Fiul cel mare al afaceristului este dezamăgit că propriul tată îl ignoră atât pe el, cât și pe Ianis: "Să nu uite"
substantial.ro
Accidentul vascular cerebral ischemic: Semne esențiale și importanța tratamentului rapid
MediaFlux
SE SCHIMBĂ HARTA ROMÂNIEI! Aceste județe DISPAR!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Descoperirea incredibilă a „chitonului” lui Alexandru cel Mare: o revelație arheologică în Grecia