Pensii mai mari pentru românii cu acest număr de ani munciți. De la 1 septembrie 2024, aproape 4.000.000 de pensionari au primit bani mai mulţi, însă există și persoane care s-au trezit cu o pensie mai mică la recalculare. Este vorba despre românii care au muncit mai puțin de 25 de ani şi care, din acest motiv, nu au primit puncte bonus.
Printre cei afectaţi există și pensionari care au pierdut 60-80% din pensie la recalculare, fiind vorba despre nevăzători. De asemenea, au pierdut bani şi cei care au lucrat în condiții grele, speciale, sau în grupe de muncă și persoanele cu dizabilități.
Sorina Bucura-Oprescu a anunțat pe 30 septembrie măsuri pentru remedierea pensiilor persoanelor cu dizabilități, dar şi creșteri noi de pensii pentru cei cu sub 25 de ani munciți. Astfel, pensiile persoanelor cu dizabilități vor crește prin aplicarea unui „indice de solidaritate”, propunere va fi prezentată Guvernului până la jumătatea lunii noiembrie.
„Dacă legea are ca fundament contributivitatea, iar dânşii au stagii de cotizare adecvate în gradul de handicap în care se află, 10-15 ani, o treime din stagiul complet de cotizare, soluţia pe care am găsit-o împreună este pe principiul solidarităţii”, a spus Simona Bucura-Oprescu.
„Adică, modificarea şi completarea Legii nr. 448 din 2006 cu privire la protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel încât de la cuantumul rămas în plată să venim cu un indice de solidaritate, iar dânşii să beneficieze în continuare de indexarea veniturilor”, a explicat ministra Muncii.
În România există 890.702 persoane încadrate în grad de handicap, fiind luate în calcul persoanele care au împlinit 16 ani. Dintre acestea, 9.282 au handicap ușor, 90.277 au handicap mediu, 413.205 au handicap accentuat și 377.988 au handicap grav. Din 416.747 persoane adulte încadrate în grad de handicap cu vârsta între 16-66 ani, doar 47.466 persoane au statut de salariat, se arată pe site-ul Ministerului Muncii.