Apare un nou mecanism de stabilire a salariului minim. Decizia a fost adoptată de Parlament

Creșterea venitului minim prin impunerea, în țara noastră, a salariului minim european, duce la noi modificări legislative. Una dintre ele prevede ca angajații să nu poată munci, mai mult de doi ani, pe salariul minim, patronii fiind obligați să le mărească salariile.
Alina Costache
22 oct. 2024, 22:03
Apare un nou mecanism de stabilire a salariului minim. Decizia a fost adoptată de Parlament

Parlamentul a adoptat marți, 22 octombrie, noul mecanism de calculare a nivelului salariului minim din România. Decizia a trecut de Camera Deputaților, după ce trecuse de Senat. Mecanismul se bazează pe o directivă europeană foarte relevantă în domeniu, în contextul în care salariul minim va crește, în țara noastră, de la 1 ianuarie 2025.

Ce prevede proiectul de lege privind salariul minim

Conform proiectului de lege, care transpune în legislația națională prevederile Directivei 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, se impune un nou mod de stabilire a salariului minim.

Citește și : Nicușor Dan, despre lucrările la planșeul din Piața Unirii: „Deranjul de trafic nu o să fie foarte mare”

Prin urmare, salariații vor avea acces la o protecție a salariului minim, sub forma unui salariu minim legal, sau sub forma unor salarii și condiții decente de muncă, ce sunt stabilite în temeiul unor acorduri colective, contracte colective de muncă sau alte acorduri scrise.

„Salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă la care are dreptul salariatul pentru munca prestată, stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de muncă. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă suma stabilită anual prin hotărâre a Guvernului, (…) corespunzătoare programului normal de muncă, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de trai şi de muncă, în special a gradului de adecvare a salariului minim, în vederea asigurării unui nivel de trai decent.”, precizează proiectul.

De asemenea, se mai stipulează în proiect, creșterea salariului minim se va aplica de la 1 ianuarie 2025, iar cuantumul acestuia va fi actualizat anual, după consultarea cu sindicatele și patronatele.

Citește și : Se scumpeşte pâinea! Cât va costa o franzelă la începutul anului 2025

„Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte anual prin hotărâre a Guvernului şi se aplică de la data de 1 ianuarie a anului următor, cu actualizarea periodică o dată pe an, după consultarea confederaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional”, se mai arată în proiect.

Prin urmare, o schimbare esențială este dată de faptul că un angajat poate primi salariul de bază minim brut pentru maxim 24 de luni de la încheierea contractului individual de muncă, fiind necesar ca după expirarea celor doi ani, salariul să crească.

Patronii care nu respectă aceste dispoziții vor fi amendați cu între 3.000 și 5.000 de lei pentru fiecare angajat pentru care acest lucru nu se pune în aplicare, fără a se depăși valoarea cumulată de 200.000 de lei. De asemenea, stabilirea de salarii sub nivelul salariului de bază minim brut va fi pedepsită cu închisoarea sau cu amendă penală.

DailyBusiness
Pensiile cresc spectaculos! Noi beneficii pentru pensionari. Cine și cum se califică
Spynews
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza i-a dansat pe masa lui Mihai Bobonete: „Ce nu fac eu pentru bani?!”
Fanatik.ro
Cât costă să faci succesiunea după 10 ani. Suma nu e deloc mică
Capital.ro
Toată lumea va fi scanată. Se schimbă cărțile de identitate. Se aplică în toate statele UE
Playtech.ro
Imagini de senzație de la nunta lui Iancu Sterp. Mirele a atras toate privirile, cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Tarife RIDICATE ale locuințelor. Noii proprietari plătesc sume faraonice
Adevarul
Porecla șocantă pe care Mohamed Al-Fayed i-a dat-o Prințului Philip. Ce legătură avea cu accidentul în care au murit Prințesa Diana și fiul său Dodi
wowbiz.ro
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei Coțolan, după ce au lipsit de la cununia civilă! Gestul logodnicei artistului a atras imediat atenția tuturor
Spynews
Alina Petre, primele declarații după ce soțul ei a fost reținut de DNA. Ce spune blondina despre Bogdan Vasiliu și situația în care se află: "Sunt trează de la 5 dimineața, astept DNA-ul la mine acasă"
Spynews
ÎPS Teodosie, noi declarații controversate. Ce spune despre participarea copiilor la petrecerile de Halloween: „Primesc întuneric”
Evz.ro
Celebru actor a fost învins de o boală grea. Ce tragedie!
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
kanald.ro
Ce urmează să se întâmple cu salariile unei categorii de români. Guvernul a pregătit noi măsuri. Despre ce este vorba
Cancan.ro
Cum a apărut această tânără la nunta lui Iancu Sterp? Invitații și-au dat coate când au văzut-o așa 😲
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Permisul de conducere digital. ORDIN de la UE! Când va fi aplicat în toate statele
StirileBZI
Cei care au centrală termică trebuie să știe asta: Cum setezi corect termostatul
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
stirilekanald.ro
Adrian Marțian mai are un copil! Fiul cel mare al afaceristului este dezamăgit că propriul tată îl ignoră atât pe el, cât și pe Ianis: "Să nu uite"
substantial.ro
Accidentul vascular cerebral ischemic: Semne esențiale și importanța tratamentului rapid
MediaFlux
SE SCHIMBĂ HARTA ROMÂNIEI! Aceste județe DISPAR!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Descoperirea incredibilă a „chitonului” lui Alexandru cel Mare: o revelație arheologică în Grecia