Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că anul viitor, românii plătesc aceleaşi impozite pe proprietate, decizia fiind de amânare până la 1 ianuarie 2026 a aplicării noului mod de calcul. Premierul a mai spus că va exista şi un calendar de creştere graduală a accizelor la bere, pentru o mai bună predictibilitate.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat la începutul şedinţei Executivului că anul viitor, românii plătesc aceleaşi impozite pe proprietate.
”Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri, pe baza valorii din studiile de piaţă. Până atunci, Ministerul Finanţelor trebuie să îşi construiască o structură specializată, iar Agenţia de Cadastru are obligaţia de a furniza date către această structură”, a precizat şeful Executivului. El arată că au preluat solicitările mediului de afaceri şi în cazul obligativităţii firmelor de a folosi automate de produse şi case de marcat electronice legate la serverele Fiscului.
”E vorba de o nouă tehnologie ce tipăreşte pe bon informaţii tip cod QR. Este evident că mulţi agenţi economici din zona IMM-urilor nu sunt pregătiţi încă, astfel că am extins termenul-limită până la 1 septembrie 2025”, a explicat premierul.
”Alte veşti bune vin în privinţa accizei la bere. Până acum, nivelul accizelor la bere se actualiza la 1 ianuarie cu inflaţia pe ultimele 12 luni, calculata în septembrie anul anterior. Propunem un alt model de calcul, de fapt unul cerut de industrie: un calendar de creştere graduală a accizelor la bere pentru o mai bună predictibilitate”, a mai anunţat Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat miercuri, în şedinţa de Guvern, că anul viitor românii vor plăti aceleaşi impozite pe proprietate, decizia fiind de amânare până la 1 ianuarie 2026 a aplicării noului mod de calcul.
Marcel Ciolacu: Continuăm să investim în dezvoltarea Portului Constanţa, obiectiv strategic al României. Ţinta este transformarea lui într-un hub logistic la Marea Neagră
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, continuarea investiţiilor în dezvoltarea Portului Constanţa, obiectiv strategic al României, ţinta fiind transformarea lui într-un hub logistic la Marea Neagră. Premierul a mai spus că guvernul alocă finanţare pentru două mari proiecte feroviare, de peste 320 de kilometri, prin PNRR.
”Aprobăm azi finanţarea a două mari proiecte feroviare deja începute, de peste 320 de kilometri, susţinute prin PNRR. Vom avea asigurată o parte din cofinanţare de la Banca Europeană de Investiţii, de 600 milioane de euro. Este vorba de electrificarea şi reabilitarea liniei Cluj-Oradea-Episcopia Bihor şi modernizarea liniei feroviare Caransebeş-Timişoara-Arad”, a anunţat premierul în şedinţa de Guvern.
Ciolacu a precizat că Executivul continuă să investească în dezvoltarea Portului Constanţa, obiectiv strategic al României.
”Ţinta este transformarea lui într-un hub logistic la Marea Neagră. Finanţăm cu peste 750 de milioane de lei lucrări de reabilitare pentru a asigura un al doilea acces feroviar în Portul Constanţa”, a subliniat şeful Execitivului.
El a arătat că Guvernul menţine ritmul investiţiilor în infrastructura rutieră şi aprobă primele fonduri pentru varianta de ocolire Vaslui.
”Alocăm şi peste 500 de milioane de lei ca să reabilităm drumul naţional Giurgiu-Ghimpaţi, de 36 de kilometri”, a mai spus Ciolacu în şedinţă.
Ciolacu: Alocăm azi fonduri suplimentare pentru educaţie, de peste 780 de milioane de lei, pentru cămine şi cantine studenţeşti
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat în şedinţa de Guvern că Executivul alocă fonduri suplimentare pentru educaţie, de peste 780 de milioane de lei, fiind vorba despre o primă tranşă de bani, pentru realizarea sau reabilitarea de cămine şi cantine studenţeşti şi pentru a accelera digitalizarea în universităţi. În plus, orice copil dintr-o familie care are nevoie de sprijin va primi 500 de lei ca tichete sociale iar banii pot fi folosiţi pentru rechizite şi îmbrăcăminte.
”Am susţinut că trebuie să facem din construcţia de cămine studenţeşti o prioritate naţională. Începem să probăm asta în mod concret. Alocăm azi fonduri suplimentare pentru educaţie, de peste 780 de milioane de lei”, a anunţat premierul Ciolacu.
El a precizat că este o primă tranşă de bani pentru realizarea sau reabilitarea de cămine şi cantine studenţeşti şi pentru a accelera digitalizarea în universităţi.Premierul a precizat că o altă investiţie importantă este susţinerea copiiilor din medii defavorizate să meargă la şcoală şi grădiniţă ca să combatem abandonul şcolar.
”Orice copil dintr-o familie care are nevoie de sprijin va primi 500 de lei ca tichete sociale. Banii pot fi folosiţi pentru rechizite şi îmbrăcăminte. Conform estimărilor, peste 400 de mii de copii dezavantajaţi vor primi acest sprijin”, a mai spus premierul Ciolacu în şedinţă.