Remediul perfect împotriva balonării. Mihaela Bilic: „Multă lume se plânge de asta. Trebuie să vedem ce fibre ni se potrivesc”

Fibrele sunt foarte importante pentru organism și chiar dacă nu ne hrănesc direct, joacă un rol esențial în sănătatea digestivă. Mihaela Bilic explică cum se consumă în mod corect, pentru a preveni probleme precum balonarea sau constipația.
Alina Costache
23 oct. 2024, 22:43
Remediul perfect împotriva balonării. Mihaela Bilic:
Mihaela Bilic, despre importanța fibrelor în organism

Mihaela Bilic a explicat importanța fibrelor în alimentație, subliniind că, deși acestea nu oferă calorii, joacă un rol esențial în sănătatea digestivă.

Fibrele dau bogăție, cu toate că nu ne hrănesc deloc. Reprezintă nutrienții paradoxal ciudați și în același timp importanți. Toată lumea știe că trebuie să mâncăm fibre, mai puțin știm la ce ne ajută. Nu toate fibrele sunt la fel. Și fibrele au trecut prin diferite etape, perioade.

Faptul că nu le putem digera le-au făcut, să zicem, o perioadă, să fie neimportante. Apoi ne-am dat seama că organismul nostru și mai ales intestinul și microbiota intestinală are nevoie de hrană și aceste fibre pe care noi nu le digerăm le digeră microbii și bacteriile benefice din intestin. Așa că iată, da, este important să mâncăm fibre”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Citește și: Alimentele care țin răceala la distanță. E obligatoriu să le consumăm zilnic în sezonul rece. Mihaela Bilic: „Se accentuează și mai tare oboseala”

Mihaela Bilic, despre importanța fibrelor în organism

Există două categorii de fibre: solubile și insolubile. Cele solubile, care se găsesc în fructe și legume, se dizolvă în apă, formând un gel care ajută la reducerea absorbției zaharurilor și grăsimilor în sânge. Cele insolubile, întâlnite în cereale integrale, nu se dizolvă în apă și sunt utile pentru sănătatea intestinală, dar pot provoca disconfort sau constipație dacă sunt consumate în exces.

Deci trebuie, indiferent de recomandarea medicilor, să vedem care fibre ni se potrivesc. Trebuie să știm că există două categorii de fibre. Fibrele solubile, care înseamnă că se dizolvă în apă, la contactul cu apa, se umflă, se transformă într-un gel vâscos.

Ele sunt benefice mai ales la capitolul digestie și absorbție, pentru că în acel gel o parte din zahăr și din grăsimi rămân captive. Și atunci fibrele ne ajută să normalizăm un pic și să mai diminuăm absorbția de grăsimi și de zahăr din sânge. Fibrele solubile le găsim în fructe și legume.

Pe de altă parte, există fibrele insolubile, sunt dure, nu au reacție la contactul cu apa. Cel mai bun exemplu este celuloza. Hârtia, da, deci ea este o fibră insolubilă. Le găsim mai ales în cereale, tot ce înseamnă tărâțe, cereale integrale. Acolo avem fibre insolubile din belșug.

Fibrele nu există decât în produsele de origine vegetală. Dietele acestea moderne, că e vorba de keto, că e vorba de dieta proteică, care exclud produsele vegetale și se focusează mai ales pe slăbit, ne dau această carență și deficit în fibre, pentru că în produsele de origine animală nu e niciun gram de fibre.

Fibrele acestea insolubile, la contactul cu intestinul, pot da reacții, astfel că intestinul paralizează sau se sperie de ele și putem să ne trezim cu o reacție de constipație.

Prea multe fibre din acestea insolubile pot duce la intoleranțe alimentare. Deci în momentul în care simțim la nivel abdominal că ceva nu e bine, ar fi bine să nu insistăm cu fibrele. Cele solubile sunt mai blânde, deci mâncăm, așteptăm, vedem ce se întâmplă în burtica noastră și atunci luăm decizia.”, a precizat Mihaela Bilic.

Fasolea boabe se află în topul alimentelor care conțin o cantitate mare de fibre. „Ce trebuie știut este faptul că da, fibrele pun intestinul la treabă și atunci, mai ales noi adulții, care suntem sedentari și care avem o alimentație rafinată din care au fost scoase fibrele, s-ar putea din această cauză să nu să nu avem o digestie adecvată.

Deci da, ne trebuie fibre, însă haideți să vedem care ne fac bine la capitolul balonare. Multă lume se plânge că e balonată, dar nimeni nu se gândește că nu doar produse lactate pot da balonare, ci și fibrele. Fibrele prea multe fermentează în intestin și atunci dau balonare.

Dacă am face un top alimente care conțin fibre, nu sunt cerealele pe primul loc și nici pâinea integrală, ci este fasolea boabe, un aliment care a făcut parte din dieta noastră și care are cel mai bun aport fibre solubile, fibre insolubile.

Deci toate aceste boabe de fasole, mazăre, linte, năut ar trebui să facă parte din alimentația noastră măcar de două ori pe săptămână. Un alt aliment care este iubit și care are o mulțime de fibră este ciocolata neagră și nu în ultimul rând avocado, care este mai degrabă o legumă decât un fruct, are și grăsimi bune și are și multe fibre”, a mai spus medicul nutriționist în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.

DailyBusiness
Pensiile cresc spectaculos! Noi beneficii pentru pensionari. Cine și cum se califică
Spynews
Nu trebuie să renunți la pâine pentru a avea o dietă sănătoasă! Ce variantă este mai bună și cum se mănâncă
Bzi.ro
Loredana Groza i-a dansat pe masă lui Mihai Bobonete: „Ce nu fac eu pentru bani?!”
Fanatik.ro
Ce s-a găsit la Sarmizegetusa. Arheologii au făcut o descoperire fantastică: “Elemente de pretutindeni”
Capital.ro
Doliu în politica din România! Toată lumea îl plânge. Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Playtech.ro
Imagini de senzație de la nunta lui Iancu Sterp. Mirele a atras toate privirile, cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Tarife RIDICATE ale locuințelor. Noii proprietari plătesc sume faraonice
Adevarul
Porecla șocantă pe care Mohamed Al-Fayed i-a dat-o Prințului Philip. Ce legătură avea cu accidentul în care au murit Prințesa Diana și fiul său Dodi
wowbiz.ro
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei Coțolan, după ce au lipsit de la cununia civilă! Gestul logodnicei artistului a atras imediat atenția tuturor
Spynews
Cine pregătește micul dejun în cuplul Dinu Maxer - Magdalena Chihaia. Ce surprize îi face artistul logodnicei lui
Spynews
Fosta lui Alex Bodi, Justyna Gradek, s-a despărțit de Cristian Costin de la Insula Iubirii! Relația s-a terminat după doar câteva săptămâni
Evz.ro
Cum să cureți cartofii rapid și eficient. Tehnica marilor bucătari
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
kanald.ro
Ce urmează să se întâmple cu salariile unei categorii de români. Guvernul a pregătit noi măsuri. Despre ce este vorba
Cancan.ro
Cum a apărut această tânără la nunta lui Iancu Sterp? Invitații și-au dat coate când au văzut-o așa 😲
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Toată lumea va fi scanată. Se schimbă cărțile de identitate. Se aplică în toate statele UE
StirileBZI
Cei care au centrală termică trebuie să știe asta: Cum setezi corect termostatul
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
stirilekanald.ro
Andrei, mort după ce fosta iubită l-a lovit cu mașina! Detalii de ultimă oră
substantial.ro
Român găsit mort într-un hotel din Franța: autoritățile anchetează o crimă de o violență rar întâlnită
MediaFlux
SE SCHIMBĂ HARTA ROMÂNIEI! Aceste județe DISPAR!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Descoperirea incredibilă a „chitonului” lui Alexandru cel Mare: o revelație arheologică în Grecia