O soluție, teoretic, la îndemână pentru cei care vor să-și cumpere o locuință este accesarea unui credit ipotecar. Pe scurt, primești banii pentru casă, îi dai înapoi în rate și garantezi împrumutul chiar cu locuința.
Deloc surprinzător, cele mai mari prețuri și, implicit, cele mai mari rate lunare se înregistrează în marile orașe, unde cererea este din ce în ce mai mare. Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro, a realizat o analiză care centralizează piața imobiliară din șase mari orașe ale României, inclusiv Capitala. Analiza vizează perioada ianuarie – septembrie, conform informațiilor procesate de Imobiliare.ro Finance.
Astfel, în clujenii sunt cei care accesează creditele ipotecare cu cea mai mare valoare, 89.390 de euro în medie. Tot ei plătesc cele mai mari prețuri pentru o locuință și cele mai mari rate lunare (525 de euro pe lună, în medie), reiese din analiză.
În Top 6, la polul opus sunt constănțenii, care iau împrumuturi cu cele mai scăzute valori (66,265 de euro, în medie) și beneficiază de unele dintre cele mai accesibile prețuri la apartamente.
În București, se iau credite care, în medie, au valoarea de 73.265 de euro, iar rata lunară medie este de 430 de euro.
Din perspectiva prețului pe metrul pătrat, Clujul este de departe pe locul 1, la mare distanță de restul din Top 6. La Cluj, metrul pătrat costă 2.896 de euro, iar următorul în clasament este, surprinzător sau nu, Brașovul, cu 1.986 euro. Bucureștiul este pe locul 3 la acest capitol, cu un preț mediu de 1.802 euro/metrul pătrat.
Aceeași cercetare arată că majoritatea românilor, atunci când vor să-și cumpere casă prin credit imobiliar, caută din timp consultanță specializată, pentru a se asigura că, la găsirea proprietății dorite, o pot achiziționa rapid. Micșorarea timpului necesare pentru obținerea unui credit ipotecar este mai importantă ca oricând în contextul în care prețurile cresc constant, iar numărul proprietăților disponibile este tot mai scăzut, susțin specialiștii.
”Tot mai mulți români prospectează piața după ce au discutat în prealabil cu un broker de credite și își cunosc foarte clar capacitatea și condițiile de finanțare. Datele ne arată, așadar, că avem un cumpărător din ce în ce mai bine pregătit, care iese la cumpărături cu temele făcute, deci mai puțin vulnerabil și expus la surprize. Evident că și vânzătorii apreciază un astfel de client pentru că știu că discută cu o persoană care are potențialul de a finaliza achiziția”, spune Dan Niculae, Managing Director la Imobiliare.ro Finance, citat de wall-street.ro.