Dacă acest proiect se va aproba, persoanele care călătoresc cu avionul ar avea dreptul la un singur zbor pe an pentru care să nu plătească taxa pe poluare. Începând cu cel de-al doilea zbor, pasagerii vor plăti o taxă de 100 de euro, aceasta crescând cu fiecare zbor pe care-l efectuează în cursul anului respectiv.
Consecința directă a unei astfel de măsuri ar fi scăderea drastică a numărului de pasageri, estimările arătând că numărul acestora s-ar reduce cu un sfert în următorii patru ani, potrivit Observator. Acest lucru ar fi o adevărată lovitură atât pentru companiile aeriene, cât şi pentru operatorii din turism.
„Practic se va limita dreptul la deplasare prin statele Uniunii Europene. Aşa cum ştim, sunt milioane de cetăţeni români aflaţi în statele din vest care de două ori pe an vin să-şi vadă familia. Aceştia sunt victime. Practic noi va trebui să găsim formule prin care să limităm această lovitură pe care o vom primi„, explică Florin Ionescu, consultant în turism, pentru sursa menționată anterior.
Reducerea poluării cauzate de zboruri a reprezentat una dintre prioritățile Comisiei Europene în ultimii ani. Marii poluatori vor fi obligați să plătească mai multe certificate de emisii de carbon.
„Pentru fiecare tonă de dioxid de carbon emisă în atmosferă, trebuie să cedeze un certificat. Deja din 2024 aceste alocări se vor reduce, din 2025 şi mai mult. Pentru orice modificare care ţine de fiscalitate la nivelul UE este nevoie de unanimitate. Sunt câteva state care se opun modului în care combustibilii sustenabili ar fi taxaţi mai puţin decât combustibilii fosili„, a declarat Mihnea Cătuţi, specialist în energie.
Doar în ultimul an, prețul biletelor de avion s-a mărit de două ori. În aceste condiții, patronatele din turism le-au solicitat guvernanților crearea unui fond de garantare pentru biletele de avion,. Acest lucru s-ar traduce prin majorarea cu un euro a tichetului pentru fiecare aterizare pe un aeroport românesc.