Ce preț ar avea parizerul dacă s-ar respecta rețeta originală. Sorin Minea, președintele sindicatului Romalimenta, a făcut o scurtă comparație între parizer și salamul de sibiu, precizand că diferenta de preț ar fi foarte mică, dacă s-ar respecta rețeta originală a parizerului.
Potrivit lui Sorin Minea, prețul de producție al parizerului s-ar duce undeva la 60-70 de lei kilogramul, dacă ar fi făcut ca la carte. La această sume se mai adaugă și costul de transport și TVA-ul.
”Totul se joacă, din câte vedem, economic. Adică parizerul are 800g seu, puțină carne, niște soia, roșu carmin, mirodenii. Ca producție, prețul s-ar duce undeva pe la 60-70 de lei/kg. Gândiți-vă că e pulpă de vită și grăsime tare de porc, amândouă sunt scumpe. După aceea, vrei nu vrei, e manopera, că nu merge gratis, e membrana care e scumpă, mai ales dacă folosești membrană naturală, e ceea ce consumi, transport și așa mai departe. Deci un 60%…
Ca să faceți o socoteală, pe vremurile antice și de demult, eram la liceu și în pauza mare, mai chiuleam noi câteodată, mergeam la alimentara din colț și ne luam o jumătate de franzelă și ne făceam un sendviș. Salamul de vară costa 2 lei și 50 de bani / suta de grame, parizerul costa un leu și 75 de bani suta de grame. Deci diferența de preț nu era foarte mare.
Salamul de vară era uscat, trebuia să piardă apă, de aia era mai scump. Salamul de vară era un fel de Salam de Sibiu mai rapid făcut. Pornind de la premisa că parizerul și crenvurștii erau niște produse ieftine, e o prostie! Că fiind numai pastă, poți să te joci cu pasta, dar ăsta e consumatorul.”, a spus Sorin Minea la DC interviurile News.
Ingrediente:
o ceapă albă;
3 morcovi;
o țelină;
un pui;
două frunze de dafin;
5 grame de piper boabe;
10 grame de sare;
2 plicuri de gelatină;
300 de ml de supă de pui;
70 ml de suc de sfeclă.
Mod de preparare:
Chef-ul a explicat modul de preparare al rețetei, pas cu pas. Procesul este unul extrem de simplu, iar rezultatul este de-a dreptul delicios. Mai mult decât atât, Roxana Blenche a pregătit o variantă mai sănătoasă a mezelurilor din comerț.
Prima dată, chef Roxana Blenche a spălat și curățat cu grijă legumele, iar apoi le-a pus la fiert alături de pui și a condimentat cu frunze de dafin, sare și piper.
„Le lăsăm să fiară foarte bine. După ce puiul a fiert, scoatem carnea de pe pui, inclusiv pielița. Adăugăm carnea într-un blender, împreună cu legumele. Adăugăm 300 de ml de supă de pui cu două plicuri de gelatină și blendăm totul foarte bine. Adăugăm și 70 de ml de suc de sfeclă și blendăm din nou totul super bine. Adăugăm sare după gust. Punem toată compoziția într-o sticlă tăiată și punem la rece pentru 12 ore”, a explicat chef Roxana Blenche pe contul său de TikTok.