Jordan Peterson, unul dintre cei mai sclipitori gânditori ai momentului și un fenomen la nivel mondial, inspirat de opera lui Mircea Eliade. Peterson își va lansa, la mijlocul lui noiembrie, volumul inspirat din lucrarea „Sacrul și Profanul”

„Hărţile sensului”, „12 reguli de viaţă”, „Dincolo de ordine. Alte 12 reguli de viaţă” - sunt cele trei cărți ale autorului canadian Jordan Peterson, care este psiholog clinician și profesor de psihologie în cadrul Universității din Toronto. Este considerat unul dintre cei mai sclipitori gânditori ai momentului și a devenit un adevărat fenomen la nivel mondial, inclusiv în România.
Irina Dumitrescu
24 oct. 2024, 17:49
Jordan Peterson, unul dintre cei mai sclipitori gânditori ai momentului și un fenomen la nivel mondial, inspirat de opera lui Mircea Eliade. Peterson își va lansa, la mijlocul lui noiembrie, volumul inspirat din lucrarea  „Sacrul și Profanul”

În ultimii ani, Peterson s-a transformat într-un VIP mediatic. Clipurile sale de pe YouTube au sute de mii de vizualizări, unele trecând de milion. Peterson s-a remarcat prin opoziția față de ceea ce el numește postmodernismul neo-marxist, care domină departamentele umaniste din lumea anglofonă și care devine tot mai influent în mass-media de limbă engleză.

De ceva timp, Peterson l-a descoperit pe Eliade, a cărui gândire o împărtășește. Din acest motiv, Eliade a reprezentat o sursă de inspirație pentru cea de-a patra carte pe care o va lansa autorul canadian.

M-am întors recent și vreau să țin un curs despre Mircea Eliade. Opera sa este un adevărat antidot la curentul postmodernist neo-marxist de interpretare literară pe care universitățile în ansamblu l-au adoptat. Am folosit volumul „Sacrul și Profanul” destul de mult într-o carte pe care o voi lansa la mijlocul lunii noiembrie. Este vorba despre volumul „Noi, cei care ne luptăm cu Dumnezeu” și este de aceeași natură. Poate fi analizată la nesfârșit.

Eliade a parcurs întreaga istorie a ideilor religioase. Intelectul i-a permis să facă asta. Fiecare propoziție sau paragraf este evocator într-un mod bogat în imagini. Și asta, cum să spun, adâncește și lărgește perspectiva.

Și asta face diferența dintre scriitura cu scop literar de scriitura care este mai degrabă tehnică. Scrierile literare au acest spațiu referențial imagistic și oniric în jurul lor. Și durează mult să transformi o imagine complexă în ceva semantic. Așadar, dacă scriitura ta evocă imagini profunde, are o adâncime care nu poate fi captată doar prin cuvinte.

Citeste si Încleştarea „masculilor alfa”! Jordan Peterson ar fi în spatele arestării fraţilor Tate VIDEO

Iar marii filozofi poeți romantici, Nietzsche este un exemplu foarte bun, Dostoievski este un exemplu bun. Și Eliade are această calitate. Și e un mod bun de a te gândi la asta.

Este oarecum interesant din perspectiva analizei tehnice a inteligenței și există o carte bună numită „The User Illusion”, care este cea mai bună carte despre conștiință pe care am citit-o vreodată. Explică modul în care comunicarea noastră este inteligibilă în acest fel. Imaginează-ți că atunci când comunici ceva, încerci să schimbi modul în care publicul țintă percepe și acționează în lume.

@lexfridmanHistory of Religion – clip from Lex Fridman Podcast #448 with Jordan Peterson. Guest bio: Jordan Peterson is a psychologist, author, lecturer, and podcast host.

♬ original sound – Lex Fridman

Dar folosești cuvinte care evident nu sunt echivalente cu acțiunile în sine. Îți poți imagina că vorbele sunt înconjurate de un nor de imagini pe care le evocă și că acele imagini pot fi traduse în acțiuni. Iar cea mai mare scriitură folosește cuvinte într-un mod care evocă imagini, care afectează profund percepția și acțiunea.

Aș traduce asta într-un set de imagini. Visele mele fac asta pentru mine, de exemplu. Apoi le comprim în cuvinte. Îți arunc cuvintele, tu le decompui, le decomprimi în imagini și apoi în acțiuni.

Și asta se întâmplă într-o conversație semnificativă. Este un mod foarte bun de a înțelege cum comunicăm lingvistic.

Este un lucru important de înțeles, pentru că empiricii clasici fac presupunerea, și este o presupunere eronată, că percepția este un proces lipsit de valoare. Și presupun asta parțial pentru că percepția este văzută ca un lucru pasiv. Știi, doar întorci capul și privești lumea și ea este acolo. Este ca și cum percepția nu este pasivă.

Citeste si Ultimele zile din viața lui Mircea Eliade. Problemele de sănătate cu care se confrunta filozoful / Ce a citit pe patul de moarte

Nu există percepție fără acțiune, niciodată. Și este un lucru ciudat de înțeles pentru că chiar și atunci când te uiți la ceva, ochii tăi se mișcă înainte și înapoi. Dacă vreodată se opresc pentru o zecime de secundă, încetezi să vezi.

Ochii tăi se mișcă înainte și înapoi, doar pentru a-i menține activi. Și apoi există mișcări involuntare ale ochilor tăi. Ceea ce faci cu ochii este foarte asemănător cu ceea ce ar face o persoană oarbă dacă ar simți contururile unui obiect. Probezi doar un mic element din spațiul care este în fața ta. Iar elementul pe care alegi să-l prelevezi depinde de scopurile și obiectivele tale.

Deci este saturat de valoare. Și astfel toate percepțiile tale sunt predicate pe acțiune. Și parțial ceea ce faci când comunici este, prin urmare, nu doar să schimbi acțiunile oamenilor, ci să schimbi și strategia pe care o folosesc pentru a percepe. Și astfel schimbi modul în care lumea li se dezvăluie.

Vedeți, de aceea este o experiență atât de profundă să citești un gânditor profund, pentru că poți considera percepțiile tale drept axiomele gândirii tale. Un gânditor cu adevărat profund îți schimbă modul în care percepi lumea. Asta este mult mai profund decât doar cum gândești sau cum simți despre ea„, a declarat Peterson în podcasul realizat de Lex Fridman.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. NU va mai fi nimeni ca el. Va rămâne veșnic în inimile românilor
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Fenomen surprinzător în România, provocat de temperaturile scăzute
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Data la care intră bursele elevilor în luna aprilie 2025. Banii vor fi virați mai devreme
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare o nouă taxă auto pentru șoferi. De când vor fi obligați să o plătească
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI. Cum sunt Smiley și Gina după doi ani de căsnicie. Ce nu se vede la televizor sau pe rețelele de socializare FOTO & VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu