În contextul crizei, mai multe companii din România și de la nivelul întregii lumi, au anunțat că pregătesc restructurări sau chiar au făcut concedieri masive. Mai multe paliere ale economiei vor fi afectate de criză, iar în industria auto, precum și în tehnologie și în producție, s-au făcut concedieri. Află în ce domenii să lucrezi pentru a te feri de criză.
Sorina Faier, specialist în Resurse Umane, a precizat pentru cotidianul Ziare.com că acest fenomen este total adevărat și că există unele domenii care sunt la adăpost de efectele crizei financiare.
„Într-o lume în continuă schimbare, incertitudinile economice sunt la ordinea zilei, iar recesiunile pot surveni fără să dăm semne de avertizare. Frecvent, acestea sunt precedate de concedieri în masă, ceea ce generează temeri legitime în rândul angajaților privind viitorul locului lor de muncă. În acest context, este esențial să ne orientăm spre domeniile care oferă nu doar stabilitate, ci și posibile creșteri salariale, chiar și în vremuri dificile.”, a precizat specialista.
Citește și : Crimă șocantă în Germania. Un român de 47 de ani este acuzat că și-a ucis iubita și a zidit-o în perete
Printre domeniile care sunt cele mai la adăpost de criză se numără domeniul sănătății, industria IT, domeniul educației, al serviciilor esențiale și cel agroalimentar.
„Domeniul sănătății este, fără îndoială, una dintre cele mai reziliente industrii. Medici, asistenți medicali, farmaciști și personal de suport sunt întotdeauna ceruți, indiferent de starea economică. Odată cu îmbătrânirea populației și creșterea cererii pentru servicii de sănătate, acest domeniu promite stabilitate pe termen lung.”, precizează Sorina Faier.
Referitor la industria IT, Faier ia în calcul avansul tehnologic care va cere tot mai mulți specialiști în acest domeniu.
„Industria IT a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se adapta la crize. Cererea pentru specialiști în dezvoltare software, securitate cibernetică, analiza datelor și suport IT a crescut exponențial. Cu digitalizarea accelerată, domeniul IT este previzibil ca având o traiectorie ascendentă.”, adaugă Sorina Faier.
Despre domeniul educației, specialista spune că există o nevoie permanentă de profesori, educatori și dascăli, mai ales în contextul educației online, care ia un avans tot mai mare.
„Un alt sector rezilient este educația. Deși unele locuri de muncă pot fi afectate în cazul reducerilor de buget, nevoia de educatori, profesori și formatori este constantă. Educația online a căpătat avânt, iar specialiștii în formare profesională se bucură de cerere crescută.”, a mai spus specialista.
Citește și : Pensia uriaşă pe care o primeşte Petre Roman după recalculare. „Merit, am 50 de ani de muncă”
În legătură cu domeniul serviciilor esențiale, precum utilitățile : transportul public, furnizarea de gaze, apă și energie. Nu prea se fac concedieri în acest domeniu și angajații trec ușor peste criză.
„Domeniul serviciilor esențiale, cum ar fi utilitățile – apă, energie, gaze, și transportul public, este de asemenea crucial. Aceste meserii oferă nu doar un venit stabil, ci și beneficii suplimentare, cum ar fi pensii și asigurări de sănătate.”, se mai arată în analiza acesteia.
În final, un domeniu esențial în care nu se resimte criza este domeniul agroalimentar, deoarece nevoia de hrană nu depinde de recesiune.
„Domeniul agroalimentar este o constantă în viața cotidiană și are un impact semnificativ în perioada crizelor. Fie că vorbim de procesare alimentară sau distribuție, nevoia de hrană nu se reduce în timp de recesiune.”, își încheie Sorina Faier declarația.