Sunt doar trei exemple de alimente în prepararea cărora, înainte vreme, se folosea untura. Cu zeci de ani în urmă, untura era un aliment de bază. Uleiul era un lux, fiind rar folosit în mâncăruri.
Pe atunci, nimeni nu își punea problema creșterii nivelului de colesterol sau al apariției bolilor cardiovasculare. Cât despre faptul că untura ar dăuna siluetei, asta chiar era ultima preocupare a înaintașilor.
Azi, cu atâtea sortimente de ulei pe rafturile supermarketurilor, untura a devenit un ingredient demodat. Avem ulei de floarea soarelui, ulei de măsline, ulei de rapiță, de palmier, de cocos sau de porumb.
Și, totuși, oricât de mult oamenii zilelor noastre ar strâmba din nas, untura este mai sănătoasă decât oricare dintre tipurile de ulei menționate mai sus. Este compusă în principal din acizi grași saturați (aproximativ 40%), dar conține și acizi grași mono- și polinesaturați (aproximativ 45% și respectiv 15%). Printre acești acizi grași se numără acidul oleic, acidul palmitic și acidul stearic.
În plus, untura este o sursă importantă de vitamine liposolubile, precum vitaminele A, D și E, dar și de minerale esențiale, cum ar fi seleniul, zincul și fierul.
Departe de a fi un dușman al sănătății noastre, untura are, de fapt, avantaje nutriționale puțin cunoscute. În primul rând, este bogată în acid oleic, un acid gras mono-nesaturat benefic pentru sănătatea cardiovasculară.
Studiile au arătat că consumul de acid oleic poate contribui la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și la creșterea nivelului de colesterol HDL (colesterolul „bun”). În plus, acidul oleic are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la combaterea bolilor cronice.
Spre deosebire de unele uleiuri vegetale care pot produce compuși nocivi, untura este o alegere bună pentru gătitul la temperaturi înalte. Untura are un punct de fum foarte ridicat (aproximativ 200°C). Acest lucru înseamnă că este mai puțin susceptibilă de a se degrada și de a forma substanțe potențial toxice în timpul gătitului.
”Calorii multe obținem oricum, cu ulei vegetal se produc, prin prăjire, multe grăsimi trans care, atenție, cresc imediat colesterolul rău în sânge.
Dacă prăjim în untură, nu apar grăsimile periculoase trans, dar aducem o cantitate mare de colesterol prin mâncare. Facem comparația. Visăm la o porție de cartofi prăjiți. Dacă îi pregătim acasă, cel mai bine ar fi să folosim untură”, spune nutriționistul Mihaela Bilic.
În schimb, uleiul oxidează mai ușor atunci când este încălzit și degajă substanțe inflamatorii și toxice. Aceste substanțe chimice sunt sursa multor boli de inimă și cancer.