Untură vs ulei vegetal. Care este mai sănătos? Mihaela Bilic: „Calorii multe obținem oricum, dar, prin prăjire, unul dintre aceste ingrediente nu produce grăsimi periculoase trans”

Cine nu-și mai amintește de gustul cornulețelor fragede pe care ni le pregăteau bunicile în copilărie? Sau de cel al cartofilor prăjiți pe care tot bunicile ni-i făceau rapid când veneam de la joacă înfometați? Sau de cel al micului-dejun încropit din două ouă și câțiva cârnați scoși din borcanul cu untură?
Alina Costache
25 oct. 2024, 07:35
Untură vs ulei vegetal. Care este mai sănătos? Mihaela Bilic:

Sunt doar trei exemple de alimente în prepararea cărora, înainte vreme, se folosea untura. Cu zeci de ani în urmă, untura era un aliment de bază. Uleiul era un lux, fiind rar folosit în mâncăruri.

Pe atunci, nimeni nu își punea problema creșterii nivelului de colesterol sau al apariției bolilor cardiovasculare. Cât despre faptul că untura ar dăuna siluetei, asta chiar era ultima preocupare a înaintașilor.

Azi, cu atâtea sortimente de ulei pe rafturile supermarketurilor, untura a devenit un ingredient demodat. Avem ulei de floarea soarelui, ulei de măsline, ulei de rapiță, de palmier, de cocos sau de porumb.

Untură vs ulei vegetal. Beneficiile consumului de untură

Și, totuși, oricât de mult oamenii zilelor noastre ar strâmba din nas, untura este mai sănătoasă decât oricare dintre tipurile de ulei menționate mai sus. Este compusă în principal din acizi grași saturați (aproximativ 40%), dar conține și acizi grași mono- și polinesaturați (aproximativ 45% și respectiv 15%). Printre acești acizi grași se numără acidul oleic, acidul palmitic și acidul stearic.

În plus, untura este o sursă importantă de vitamine liposolubile, precum vitaminele A, D și E, dar și de minerale esențiale, cum ar fi seleniul, zincul și fierul.

Citeste si Remediul perfect împotriva balonării. Mihaela Bilic: „Multă lume se plânge de asta. Trebuie să vedem ce fibre ni se potrivesc”

Departe de a fi un dușman al sănătății noastre, untura are, de fapt, avantaje nutriționale puțin cunoscute. În primul rând, este bogată în acid oleic, un acid gras mono-nesaturat benefic pentru sănătatea cardiovasculară.

Studiile au arătat că consumul de acid oleic poate contribui la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și la creșterea nivelului de colesterol HDL (colesterolul „bun”). În plus, acidul oleic are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la combaterea bolilor cronice.

Untura, o alegere bună pentru gătitul la temperaturi ridicate

Spre deosebire de unele uleiuri vegetale care pot produce compuși nocivi, untura este o alegere bună pentru gătitul la temperaturi înalte. Untura are un punct de fum foarte ridicat (aproximativ 200°C). Acest lucru înseamnă că este mai puțin susceptibilă de a se degrada și de a forma substanțe potențial toxice în timpul gătitului.

Calorii multe obținem oricum, cu ulei vegetal se produc, prin prăjire, multe grăsimi trans care, atenție, cresc imediat colesterolul rău în sânge.

Dacă prăjim în untură, nu apar grăsimile periculoase trans, dar aducem o cantitate mare de colesterol prin mâncare. Facem comparația. Visăm la o porție de cartofi prăjiți. Dacă îi pregătim acasă, cel mai bine ar fi să folosim untură”, spune nutriționistul Mihaela Bilic.

Citeste si Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt singurele mezeluri sănătoase. Ce cantitate să nu depășim atunci când le consumăm

În schimb, uleiul oxidează mai ușor atunci când este încălzit și degajă substanțe inflamatorii și toxice. Aceste substanțe chimice sunt sursa multor boli de inimă și cancer.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Serialul de pe Netflix care a rupt topurile primăverii. E un thriller de zile mari care are doar 6 episoade
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
Playtech.ro
Pensionarii care pierd 16% din venituri în următoarele luni. Anunţul oficial vine de la Guvern
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cătălin Bordea, la un pas să fie bătut de o femeie. Ce a făcut
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Pensionarii care beneficiază de a 13-a și 14-a pensie. Cine poate primi „pensie dublă” în 2025
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)