Untură vs ulei vegetal. Care este mai sănătos? Mihaela Bilic: „Calorii multe obținem oricum, dar, prin prăjire, unul dintre aceste ingrediente nu produce grăsimi periculoase trans”

Cine nu-și mai amintește de gustul cornulețelor fragede pe care ni le pregăteau bunicile în copilărie? Sau de cel al cartofilor prăjiți pe care tot bunicile ni-i făceau rapid când veneam de la joacă înfometați? Sau de cel al micului-dejun încropit din două ouă și câțiva cârnați scoși din borcanul cu untură?
Alina Costache
25 oct. 2024, 07:35
Untură vs ulei vegetal. Care este mai sănătos? Mihaela Bilic:

Sunt doar trei exemple de alimente în prepararea cărora, înainte vreme, se folosea untura. Cu zeci de ani în urmă, untura era un aliment de bază. Uleiul era un lux, fiind rar folosit în mâncăruri.

Pe atunci, nimeni nu își punea problema creșterii nivelului de colesterol sau al apariției bolilor cardiovasculare. Cât despre faptul că untura ar dăuna siluetei, asta chiar era ultima preocupare a înaintașilor.

Azi, cu atâtea sortimente de ulei pe rafturile supermarketurilor, untura a devenit un ingredient demodat. Avem ulei de floarea soarelui, ulei de măsline, ulei de rapiță, de palmier, de cocos sau de porumb.

Untură vs ulei vegetal. Beneficiile consumului de untură

Și, totuși, oricât de mult oamenii zilelor noastre ar strâmba din nas, untura este mai sănătoasă decât oricare dintre tipurile de ulei menționate mai sus. Este compusă în principal din acizi grași saturați (aproximativ 40%), dar conține și acizi grași mono- și polinesaturați (aproximativ 45% și respectiv 15%). Printre acești acizi grași se numără acidul oleic, acidul palmitic și acidul stearic.

În plus, untura este o sursă importantă de vitamine liposolubile, precum vitaminele A, D și E, dar și de minerale esențiale, cum ar fi seleniul, zincul și fierul.

Citeste si Remediul perfect împotriva balonării. Mihaela Bilic: „Multă lume se plânge de asta. Trebuie să vedem ce fibre ni se potrivesc”

Departe de a fi un dușman al sănătății noastre, untura are, de fapt, avantaje nutriționale puțin cunoscute. În primul rând, este bogată în acid oleic, un acid gras mono-nesaturat benefic pentru sănătatea cardiovasculară.

Studiile au arătat că consumul de acid oleic poate contribui la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și la creșterea nivelului de colesterol HDL (colesterolul „bun”). În plus, acidul oleic are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la combaterea bolilor cronice.

Untura, o alegere bună pentru gătitul la temperaturi ridicate

Spre deosebire de unele uleiuri vegetale care pot produce compuși nocivi, untura este o alegere bună pentru gătitul la temperaturi înalte. Untura are un punct de fum foarte ridicat (aproximativ 200°C). Acest lucru înseamnă că este mai puțin susceptibilă de a se degrada și de a forma substanțe potențial toxice în timpul gătitului.

Calorii multe obținem oricum, cu ulei vegetal se produc, prin prăjire, multe grăsimi trans care, atenție, cresc imediat colesterolul rău în sânge.

Dacă prăjim în untură, nu apar grăsimile periculoase trans, dar aducem o cantitate mare de colesterol prin mâncare. Facem comparația. Visăm la o porție de cartofi prăjiți. Dacă îi pregătim acasă, cel mai bine ar fi să folosim untură”, spune nutriționistul Mihaela Bilic.

Citeste si Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt singurele mezeluri sănătoase. Ce cantitate să nu depășim atunci când le consumăm

În schimb, uleiul oxidează mai ușor atunci când este încălzit și degajă substanțe inflamatorii și toxice. Aceste substanțe chimice sunt sursa multor boli de inimă și cancer.

DailyBusiness
Pensiile cresc spectaculos! Noi beneficii pentru pensionari. Cine și cum se califică
Spynews
Nu trebuie să renunți la pâine pentru a avea o dietă sănătoasă! Ce variantă este mai bună și cum se mănâncă
Bzi.ro
Loredana Groza i-a dansat pe masă lui Mihai Bobonete: „Ce nu fac eu pentru bani?!”
Fanatik.ro
Ce s-a găsit la Sarmizegetusa. Arheologii au făcut o descoperire fantastică: “Elemente de pretutindeni”
Capital.ro
Doliu în politica din România! Toată lumea îl plânge. Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Playtech.ro
Imagini de senzație de la nunta lui Iancu Sterp. Mirele a atras toate privirile, cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Tarife RIDICATE ale locuințelor. Noii proprietari plătesc sume faraonice
Adevarul
Porecla șocantă pe care Mohamed Al-Fayed i-a dat-o Prințului Philip. Ce legătură avea cu accidentul în care au murit Prințesa Diana și fiul său Dodi
wowbiz.ro
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei Coțolan, după ce au lipsit de la cununia civilă! Gestul logodnicei artistului a atras imediat atenția tuturor
Spynews
Cine pregătește micul dejun în cuplul Dinu Maxer - Magdalena Chihaia. Ce surprize îi face artistul logodnicei lui
Spynews
Fosta lui Alex Bodi, Justyna Gradek, s-a despărțit de Cristian Costin de la Insula Iubirii! Relația s-a terminat după doar câteva săptămâni
Evz.ro
Cum să cureți cartofii rapid și eficient. Tehnica marilor bucătari
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
kanald.ro
Ce urmează să se întâmple cu salariile unei categorii de români. Guvernul a pregătit noi măsuri. Despre ce este vorba
Cancan.ro
Cum a apărut această tânără la nunta lui Iancu Sterp? Invitații și-au dat coate când au văzut-o așa 😲
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Toată lumea va fi scanată. Se schimbă cărțile de identitate. Se aplică în toate statele UE
StirileBZI
Cei care au centrală termică trebuie să știe asta: Cum setezi corect termostatul
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
stirilekanald.ro
Adrian Marțian mai are un copil! Fiul cel mare al afaceristului este dezamăgit că propriul tată îl ignoră atât pe el, cât și pe Ianis: "Să nu uite"
substantial.ro
Român găsit mort într-un hotel din Franța: autoritățile anchetează o crimă de o violență rar întâlnită
MediaFlux
SE SCHIMBĂ HARTA ROMÂNIEI! Aceste județe DISPAR!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Descoperirea incredibilă a „chitonului” lui Alexandru cel Mare: o revelație arheologică în Grecia