Cancelarul german Olaf Scholz se teme de faptul că războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei ar putea să determine un conflict între Rusia și NATO. De aceea, premierul german susține că o țară ce se află în război nu poate să devină membră a Alianței Nord-Atlantice.
„O țară aflată în război nu poate adera la NATO. Toată lumea știe acest lucru și nu există dezacorduri pe această temă.”, a precizat politicianul german.
Olaf Scholz a susținut că este suficient pentru statele membre NATO să aibă „perspective conturate” pentru Ucraina, însă că, momentan, nu vede nevoia unei noi decizii. Cancelarul a mai remarcat că o invitație la Alianță este, de obicei, legată de aderare, iar partea germană nu susține această idee, care este primul punct din Planul de victorie al președintelui Volodimir Zelenski.
Citește și : Vladimir Putin aruncă bomba despre Orientul Mijlociu: „Se află în pragul unui război global”
Scholz a mai menționat, de altfel, că menține această abordare prudentă deoarece încearcă să se asigure că războiul pe scară largă din Ucraina nu devine un conflict între Federația Rusă și NATO.
Referitor la furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune, el a susținut că această acțiune ar fi total nepotrivită, mai ales furnizarea de rachete „Taurus”. De asemenea, a dat asigurări că Germania nu va furniza arme care ar putea să contribuie la o escaladare a războiului la scară largă.
Recent, publicația Politico, citând oficiali anonimi ai SUA și NATO, a arătat că șapte țări ale Alianței Nord-Atlantice nu ar fi de acord cu invitația Ucrainei, în frunte cu Statele Unite. Celelalte țări ar fi Germania, Spania, Belgia, precum și Ungaria, Slovacia și Slovenia.
Administrația lui Zelenski a răspuns rapid și a negat informația lansată de cotidian, pe care a numit-o falsă. De asemenea, administrația președintelui ucrainean a mai spus că ideea de a invita Ucraina în NATO este susținută de o „majoritate covârșitoare”.