Industria auto este la pâmânt în toată Europa, arată datele Asociaţiei Europene a Producătorilor de Componente Auto ( CLEPA), entitate care reprezintă peste 3.000 de companii europene care furnizează producătorilor de mașini piese și componente.
Potrivit cercetărilor celor de la CLEPA, situaţia din 2024 este mult mai gravă decât ceea cce s-a petrecut în 2021 în domeniul locurilor de muncă din industria de componente auto.
Conform CLEPA, dintre cele peste 100.000 de locuri de muncă noi estimate a fi create până în 2025 au devenit cu adevărat disponibile doar 29.400. Dintre acestea, numai 65% (19.100 locuri de muncă) sunt direct legate de tranziția către vehiculele electrice (EV). Prin urmare, până în prezent, doar 20% dintre locurile de muncă preconizate a fi create în lanțul de furnizare de componente auto pentru vehicule electrice s-au materializat., scrie Economica.net.
Astfel, potrivit unui calcul simplu, pierderile nete de locuri de muncă în industria de furnizare a componentelor pentru automobile se ridică acum la 56.400.
Potrivit celor de la CLEPA, 57% din totalul pierderilor de locuri de muncă pot fi atribuite condițiilor de piață, cum ar fi scăderea semnificativă a volumului producției, generată la rândul său de scăderea cererii, dar și de tranziția la mașini electrice, precum și creșterea costurilor de producție.
Aproxaimativ 26% dintre pierderile de locuri de muncă pot fi atribuite eliminării treptate a motorului cu combustie.
Studiul din 2021 prevedea crearea a 93.700 de locuri de muncă în domeniul vehiculelor electrice, însă până în prezent s-au materializat doar 19.100.
Referitor la tehnologia ICE (motoare cu ardere internă), studiul din 2021 prevedea crearea a 7.500 de locuri de muncă, însă doar 2.070 dintre acestea au fost cu adevărat create. Între timp, pierderile de locuri de muncă direct legate de mașinile dotate cu motoare cu ardere internă au totalizat 22.600 de locuri de muncă.
Germania este cel mai puternic afectat stat membru al UE, cu 60% din totalul pierderilor de locuri de muncă. În ciuda acestor pierderi semnificative, Germania, „motorul Europei” deține doar 18% dintre locurile de muncă nou create în sector. În schimb, Polonia conduce în ceea ce privește crearea de locuri de muncă, acestea reprezentând 28% dintre posturile nou create.