Pentru a obţine o zeamă de varză limpede şi gustoasă este obligatorie adăugarea unui ingerdient care va împiedica moarea să se tulbure şi să prindă floare. Operaţiunea începe în luna octombrie, la o săptămână după punerea verzei la murat.
În primul rând, pentru o varză murată de calitate, alege căpățâni coapte, albe și cu foi subțiri, ferme și fără urme de insecte. De asemenea, tipul de butoi folosit poate afecta atât gustul, cât și claritatea zeamei. Astfel, butoaiele din lemn, în special cele de stejar sau lemn de mesteacăn, sunt recomandate în locul celor de plastic, datorită esențelor naturale care contribuie la prospețimea murăturilor.
Citeşte şi: De ce începe varza murată să dezvolte mucegai. Cum să păstraţi saramura curată şi să evitaţi problemele
Pentru a menține zeama limpede și a preveni formarea florii, se recomandă adăugarea unei bucăți mici de zahăr la intervale regulate. Bucăți de lemn de mesteacăn pot ajuta la o fermentare mai echilibrată, prevenind o aciditate excesivă. În plus, după una sau două săptămâni de la punerea verzei, se poate dizolva un conservant în zeamă, turnându-l în butoi pentru a stabiliza gustul și a proteja varza murată.
„La varza murată, păstrarea ei un timp mai îndelungat este posibilă dacă adăugãm din când în când câte o bucată de zahăr. Varza nu se acreşte tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn”, a dezvăluit bucătoarul buzoian Cristi Dobre pentru Vremea Nouă.
Principalul beneficiu al varzei murate şi al oricăror murături, de altfel, este acela că ele conțin bacterii benefice. Pentru pregătirea acestora, se foloseşte saramură, apă amestecată cu sare sau un acid, cum ar fi oțetul. Saramura fermentată conține bacterii bune care pot îmbunătăți sănătatea. Murăturile fermentate acționează ca probioticele, protejând microbiomul organismului și susținând multiplicarea bacteriilor sănătoase în intestin.
Citeşte şi: Ce să pui peste varza murată înainte să faci sarmale. Trucul banal pentru a obţine un preparat delicios
Vitamina C prezentă în zeama de varză ajută la întărirea sistemului imunitar. Conţinutul crescut de vitamina C din compoziţia licorii rezultate în urma procesului de fermentaţie al verzei şi restul substanţelor nutritive ajută la revitalizarea şi întărirea sistemului imunitar. O cură cu zeamă de varză consumată în perioada sezonului rece, când organismul este predispus la infecţii respiratorii şi viroze, ajută la vitaminizarea organismului!