Rugăciunea include cereri de purificare spirituală, alungarea păcatelor și alinarea celor răposați și a celor vii, prin mijlocirea sfinților. Ea aduce speranța iertării, ajutorul divin și pacea sufletească. Fiecare zi are rugăciuni pe care să le rostești. Iată rugăciunea de sâmbătă:
Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu, cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai îndepărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima, care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, iar a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.
Citeşte şi: Rugăciune sfântă pentru Sfântul Dumitru. Aduce noroc și sănătate în familie
Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii, şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi slujitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutor, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin!
Sâmbăta își trage numele de la planeta Saturn. Se spune că această planetă domnește prima oră a zilei. Planeta își ia numele de la zeul roman antic, Saturn. Anticii romani credeau că el domnea pământul în vremuri străvechi. Era zeul recoltei, echivalentul său în mitologia greacă fiind Cronus.
În Roma Antică, ei sărbătoreau în fiecare an o mare festivitate în onoarea lui numită Saturnalia. Aceasta ținea șapte zile și avea loc la sfârșitul lui decembrie. Saturn era tatăl lui Jupiter (Zeus în mitologia greacă). Jupiter era zeul care domnea cerul. Japonia, Thailanda și India au numit, de asemenea, această zi după planeta Saturn.
Citeşte continuarea pe SFATULPARTINTILOR.RO.