Legea care îi poate lăsa pe proprietari fără apartamente! Românii care nu plătesc sunt în pericol

Administratorii de asociații de proprietari atrag atenția asupra unui fenomen tot mai des întâlnit: riscul pierderii apartamentelor de către românii care acumulează datorii la întreținere. Tot mai mulți cetățeni se confruntă cu această problemă fie din lipsa resurselor financiare, fie din cauza neglijenței în plata la timp a sumelor datorate asociațiilor de proprietari. În astfel de cazuri, măsurile aplicate pot ajunge până la executare silită și scoaterea locuințelor la licitație.
Filip Stan
26 oct. 2024, 22:45
Legea care îi poate lăsa pe proprietari fără apartamente! Românii care nu plătesc sunt în pericol

Conform legislației în vigoare, locatarii care nu își achită întreținerea în termen de 31 de zile de la emiterea facturii sunt supuși penalităților. În cazul acumulării unor datorii mari, asociațiile de proprietari pot demara procedura de executare silită, măsură prin care suma restantă este recuperată prin poprire pe conturi bancare sau, în cele mai grave cazuri, prin licitația locuinței.

Problema apare tot mai frecvent în rândul locuitorilor de blocuri, unde administratorii și asociațiile întâmpină dificultăți în recuperarea sumelor restante de la cei care au întârzieri mari la plata întreținerii.

Pentru a preveni acumularea de datorii, asociațiile de proprietari sfătuiesc locatarii să declare corect numărul de persoane care locuiesc în apartament, deoarece contribuția fiecărui locatar la întreținerea blocului este calculată în funcție de numărul persoanelor declarate și de suprafața locuinței. Un număr mai mare de locatari nedeclarați poate duce la împărțirea greșită a cheltuielilor între locatari, provocând astfel conflicte și verificări suplimentare. În cazul în care există suspiciuni că numărul declarat al persoanelor nu este cel real, vecinii pot face o reclamație, iar asociația poate solicita sprijinul autorităților locale, inclusiv al poliției, pentru a verifica situația.

„Dacă sunt camere de supraveghere în clădire, imaginile pot fi dovezi clare în acest sens”, arată administratorii.

Citește și: Viața la bloc are reguli dure. Cine are dreptul să intre în orice apartament. Amenzi uriașe pentru cei care se opun!

În plus, administratorii de asociații subliniază și importanța fondului de reparații, o componentă esențială pentru întreținerea corespunzătoare a blocurilor. Deși unii proprietari consideră costurile alocate pentru acest fond ca fiind ridicate, fondul este vital pentru întreținerea calității vieții la bloc.

„Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune”, prevede legislația, potrivit Bugetul.ro.

Acest fond este constituit din contribuțiile locatarilor și poate fi folosit doar pentru reparațiile necesare în spațiile comune, cum ar fi acoperișul, scările, instalațiile sau fațada clădirii. Chiar și pentru aceste contribuții, administratorii sunt obligați să elibereze chitanțe separate.

Mai mult, fondul este alimentat în avans, lunar, iar utilizarea sa este destinată doar consolidării, reabilitării termice, creșterii calității ambientale și arhitecturale, precum și întreținerii proprietăților comune din bloc. Administratorii de bloc subliniază că folosirea eficientă a acestui fond contribuie direct la calitatea vieții și la siguranța locatarilor.

Citește și: ATAC CIBERNETIC asupra Primăriei Sectorului 5. Replica dură a lui Piedone după ce hackerii cer 5 milioane de dolari: ”Nu voi ceda și nu voi plăti”

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu în lumea artistică din România. Un cântăreț a murit într-un accident rutier în Marea Britanie
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
Ce să presari peste cartofi în aprilie pentru a dubla recolta. Scoţi 3 kilograme dintr-un singur cuib
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Scandal uriaș între România și Rusia. Decizie dură de la Moscova
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Condițiile pentru a primi și subvenții de masă, cazare și transport
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Un nou proces pentru reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale a ajuns pe masa ICCJ. Prima decizie a judecătorilor
MediaFlux
Cutremur în politica din România! Răsturnare majoră privind alegerile prezidențiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu