Diferența dintre dreptaci și stângaci. Vlad Ciurea: „Au fost ani de zile marginalizați. Dar ei, de fapt, sunt binecuvântați”

Multă vreme s-a crezut că a fi stângaci e un lucru greșit și tocmai de aceea părinții îi obligă pe cei mici să învețe să scrie cu mâna dreaptă. De multe ori se punea o presiune uriașă pe copii.
Alina Costache
28 oct. 2024, 09:17
Diferența dintre dreptaci și stângaci. Vlad Ciurea: „Au fost ani de zile marginalizați. Dar ei, de fapt, sunt binecuvântați”

Medicul Vlad Ciurea spune că, în realitate, stângacii sunt binecuvântați.

Studiile arată că stângacii pot avea avantaje cognitive și abilități deosebite datorită structurii unice a creierului lor. La stângaci sunt mai pregnante creativitatea și gândirea spațială plus abilitatea de a găsi soluții inovatoare, care sunt mai prezente la stângaci.

Citește și Tatăl și fratele unui îndrăgit artist din țară au fost condamnați la 23 de ani de închisoare pentru omor calificat: ”Cea mai grea zi din viața mea”

Vlad Ciurea, despre avantajele uriașe ale stângacilor

Profesorul Vlad Ciurea explică că stângacii au capacitatea de a-și dezvolta competențe unice care îi diferențiază pe plan personal și profesional.

„Din nefericire, în educația noastră românească, acești copii stângaci au fost ani de zile marginalizați și obligați permanent să folosească pentru scris mâna dreaptă. Astfel, educația școlară urmărea dezvoltarea aptitudinilor dreptacilor. Treptat, s-a constatat că aceşti stângaci nu trebuiesc reeducaţi spre a deveni dreptaci. Din contră, ei reprezintă un patrimoniu foarte important de aprofundare a structurilor cerebrale şi un domeniu special in neuroştiinţe. Datele actuale relevă clar. 10% din populatia globului este stângace. De asemenea, se menţionează că numărul stângacilor bărbați este preponderent.

Constatăm: în cazul stângacilor, emisfera cerebrală dreaptă intră in activitate majoră. Sunt activităţi în care stângacii sunt avantajaţi, spre exemplu: scrimă, box, fotbal (Gheorghe Hagi şi Lionel Messi). Există stângaci celebri extrem de performanţi recunoscuţi în întreaga lume: Leonardo da Vinci (1452 -1519), Michelangelo Buonarroti (1475 -1564), Isaac Newton (1642-1727), Wolfgang Amadeus Mozart (1756 -1791), Marie Curie (1867-1934)şi Albert Einstein (1879-1955). Mai recent, doi politicieni remarcabili au atras atenţia lumii: Bill Clinton şi Barack Obama.

Să nu-l uităm pe Domnul Ţării Româneşti, Mihai Viteazu (1558-1601), a cărui bardă din mâna stângă a rămas ca simbol aducător de victorii. Menționăm că a fi stangaci este o calitate, nu un defect. Nu trebuie sa ne opunem în dezvoltarea unui copil stângaci pentru a deveni dreptaci. În final, apelul pe care îl fac este foarte simplu. Dacă Dumnezeu te-a adus pe lume stângaci, nu refuza acest dar, întrucât vei avea numai de câștigat!”, a scris prof. dr. Vlad Ciurea pe o pagina personală de Facebook.

Citește și Gabriela Cristea, cadou spectaculos din partea lui Tavi Clonda, pe lângă călătoria la Paris. „Doamne iartă-mă, ce e asta frate?”

DailyBusiness
Spor de 15% pentru anumiți angajați! Ce condiții îndeplinesc beneficiarii?
Spynews
“Dezamăgirea zilei”. Au divorțat, dar s-au împăcat. Andrei și Cristina de la Insula Iubirii au isterizat din nou internetul / VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza i-a dansat pe masă lui Mihai Bobonete: „Ce nu fac eu pentru bani?!”
Fanatik.ro
Fabrica unde se va produce un tractor 100% românesc. Utilajul va fi asamblat într-un loc celebru
Capital.ro
Avertisment RAR pentru șoferii care fac ITP. Se anulează din oficiu. Trebuie să te programezi iar
Playtech.ro
Imagini de senzație de la nunta lui Iancu Sterp. Mirele a atras toate privirile, cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Criză financiară gravă! Plata facturile mari determină oamenii să renunțe la mâncare!
Adevarul
Bandele de cerșetori români au invadat Londra în prejma sărbătorilor. „Toți primesc o pancardă și un pahar. Întotdeauna același scris“
wowbiz.ro
Geta Sterp, replică neașteptată la adresa lui Culiță. Cum a reacționat Daniela Iliescu în acel moment?
Spynews
Ștefan Floroaica, schimbare de look! Ce tunsoare și-a făcut actorul din Lia - soția soțului meu / FOTO
Spynews
Delia, accidentare în timpul cursei de pe munte. Ce a pățit cântăreața: „Imagini șocante”
Evz.ro
Un nou test IQ. Poți afla cât de inteligent ești în doar câteva secunde
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
kanald.ro
Ionuț a murit după ce a intrat în mare cu mașina. Avea doar 37 de ani. Mesajul cutremurător de adio pe care l-a lăsat pe Facebook
Cancan.ro
Mama Geta, foc și pară la nunta lui Iancu: a ieșit din sală! Gestul fostului soț a scos-o din minți
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Doliu național. A murit o legendă a fotbalului din România: Inima lui a încetat să mai bată
StirileBZI
Cei care au centrală termică trebuie să știe asta: Cum setezi corect termostatul
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
stirilekanald.ro
Andrei, mort după ce fosta iubită l-a lovit cu mașina! Detalii de ultimă oră
substantial.ro
Un tânăr din Galați moare într-un accident de motocicletă provocat de iubita sa
MediaFlux
Vestea pentru milioane de români! Se oferă noi SERVICII GRATUITE pentru pensionari
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Faith No More – Rămas-bun pe termen nedefinit?