În urma unei cerceătri făcute de experții de la Kaspersky, 45% (87 de milioane) dintre cele 193 de milioane de parole analiate au putut fi ghicite de escrocii cibernetici într-un minut. Numai 23% (44 de milioane) au pututu au fost suficient de rezistente, pentru că spargerea lor ar dura mai mult de un an. Specialiștii au dezvăluit care sunt cele mai des utilizate combinații de caractere pentru crearea parolelor, potrivit economica.net.
Citește și: ATAC CIBERNETIC asupra Primăriei Sectorului 5. Replica dură a lui Piedone după ce hackerii cer 5 milioane de dolari: ”Nu voi ceda și nu voi plăti”
Telemetria Kaspersky indică peste 32 de milioane de încercări de a ataca utilizatorii cu programe de furt de parole în 2023. Cifrele arată importanța securitiății digitale și a politicilor de împrospătare a parolelor.
În luna iunie a acestui an, Kaspersky a analizat 193 de milioane de parole într-un studiu nou. Toate parolele au fost găsite în domeniul public pe diverse resurse darknet. Rezultatele arată că majoritatea parolelor examinate nu au fost suficient de puternice și ar putea fi ușor compromise prin utlizarea unir algorimtmi de smart guessing.
Iată care sunt rezultatele descoperite în urma studiului:
Experții au descoperit că doar 23% dintre parolele analizate sunt rezistente. Mai mult, majoritatea parolelor examinate (57%) conțin un cuvânt din dicționar, ceea ce le reduce semnificativ rezistența.
Citește și: Telefoanele mobile, noi ținte pentru hackeri. Cum te pot lăsa ușor fără bani în conturi
Printre cele mai populare secvențe de vocabular, se pot distinge mai multe grupuri:
Potrivit studiului, doar 19% din toate parolelel conțin semne ale unei combinații puternice – un cuvânt, litere mici și mari, numere și simboluri. Cu toate astea, analiza arată că 39% dintre astfel de parole ar putea fi și ele ghicite, folosind algoritmi inteligenți, în mai puțin de o oră.
Atacatorii cibernetici nu au nevoie de cunoștințe aprofundate sau de echipamente scumpe pentru a sparge parolele. Un procesor puternic de laptop va putea găsi combinația corectă pentru o parolă de 8 litere minuscule sau de 8 cifre folosind brute force, în doar 7 minute. În plus, plăcile video moderne vor face față aceleiași sarcini în 17 secunde. În plus, algoritmii inteligenți pentru ghicirea parolelor iau în considerare înlocuirea caracterelor („e” cu „3”, „1” cu „!” sau „a” cu „@”) și secvențele populare („qwerty”, „12345”, „asdfg”).
Experții le recomandă celor care vor să își protejeze parolele următoarele sfaturi simple: