Parole pe care hackerii le sparg în mai puțin de un minut. Cum să te protejezi de atacatorii cibernetici

Un studiu asupra a 193 de milioane de parole a arătat că doar două din 10 sunt sigure în fața atacurilor cibernetice. Aproape 50% dintre acestea pot fi sparte în mai puțin de 60 de secunde.
Alina Costache
28 oct. 2024, 13:44
Parole pe care hackerii le sparg în mai puțin de un minut. Cum să te protejezi de atacatorii cibernetici
Care sunt cele mai nesigure parole de pe internet

În urma unei cerceătri făcute de experții de la Kaspersky, 45% (87 de milioane) dintre cele 193 de milioane de parole analiate au putut fi ghicite de escrocii cibernetici într-un minut. Numai 23% (44 de milioane) au pututu au fost suficient de rezistente, pentru că spargerea lor ar dura mai mult de un an. Specialiștii au dezvăluit care sunt cele mai des utilizate combinații de caractere pentru crearea parolelor, potrivit economica.net.

Citește și: ATAC CIBERNETIC asupra Primăriei Sectorului 5. Replica dură a lui Piedone după ce hackerii cer 5 milioane de dolari: ”Nu voi ceda și nu voi plăti”

Telemetria Kaspersky indică peste 32 de milioane de încercări de a ataca utilizatorii cu programe de furt de parole în 2023. Cifrele arată importanța securitiății digitale și a politicilor de împrospătare a parolelor.

În luna iunie a acestui an, Kaspersky a analizat 193 de milioane de parole într-un studiu nou. Toate parolele au fost găsite în domeniul public pe diverse resurse darknet. Rezultatele arată că majoritatea parolelor examinate nu au fost suficient de puternice și ar putea fi ușor compromise prin utlizarea unir algorimtmi de smart guessing.

Iată care sunt rezultatele descoperite în urma studiului:

  • 45% (87M) dintre parole în mai puțin de 1 minut.
  • 14% (27M) – de la 1 min la 1 oră.
  • 8% (15M) – de la 1 oră la 1 zi.
  • 6% (12M) – de la 1 zi la 1 lună.
  • 4% (8M) – de la 1 lună la 1 an.

Experții au descoperit că doar 23% dintre parolele analizate sunt rezistente. Mai mult, majoritatea parolelor examinate (57%) conțin un cuvânt din dicționar, ceea ce le reduce semnificativ rezistența.

Citește și: Telefoanele mobile, noi ținte pentru hackeri. Cum te pot lăsa ușor fără bani în conturi

Printre cele mai populare secvențe de vocabular, se pot distinge mai multe grupuri:

  • Nume: „ahmed”, „nguyen”, „kumar”, „kevin”, „daniel”.
  • Cuvinte populare: „forever”, „love”, „google”, „hacker”, „gamer”.
  • Parole standard: „password”, „qwerty12345″, „admin”, „12345″, „team”.

Potrivit studiului, doar 19% din toate parolelel conțin semne ale unei combinații puternice –  un cuvânt, litere mici și mari, numere și simboluri. Cu toate astea, analiza arată că 39% dintre astfel de parole ar putea fi și ele ghicite, folosind algoritmi inteligenți, în mai puțin de o oră.

Atacatorii cibernetici nu au nevoie de cunoștințe aprofundate sau de echipamente scumpe pentru a sparge parolele. Un procesor puternic de laptop va putea găsi combinația corectă pentru o parolă de 8 litere minuscule sau de 8 cifre folosind brute force, în doar 7 minute. În plus, plăcile video moderne vor face față aceleiași sarcini în 17 secunde. În plus, algoritmii inteligenți pentru ghicirea parolelor iau în considerare înlocuirea caracterelor („e” cu „3”, „1” cu „!” sau „a” cu „@”) și secvențele populare („qwerty”, „12345”, „asdfg”).

Cum te protejezi de atacatorii cibernetici

Experții le recomandă celor care vor să își protejeze parolele următoarele sfaturi simple:

  • Este aproape imposibil să memorați parole lungi și unice pentru toate serviciile pe care le folosiți, dar cu un manager de parole, aveți de memorat doar o singură parolă principală.
  • Utilizați o parolă diferită pentru fiecare serviciu. În acest fel, chiar dacă unul dintre conturile dumneavoastră este furat, celelalte conturi nu vor ajunge în mâini greșite.
  • Frazele de acces ar putea fi mai sigure atunci când sunt folosite cuvinte neașteptate. Chiar dacă folosiți cuvinte obișnuite, le puteți aranja într-o ordine neobișnuită și vă puteți asigura că nu au nicio legătură. Există și servicii online, care vă vor ajuta să verificați dacă o parolă este suficient de puternică.
  • Este mai bine să nu folosiți parole care pot fi ghicite cu ușurință din informațiile dumneavoastră personale, cum ar fi zilele de naștere, numele membrilor familiei, animalele de companie sau propriul nume. Acestea sunt adesea primele presupuneri pe care le va încerca un atacator.
  • Activați autentificarea cu doi factori (2FA). Deși nu are legătură directă cu puterea parolei, activarea 2FA adaugă un nivel suplimentar de securitate. Chiar dacă cineva vă descoperă parola, ar avea totuși nevoie de o a doua formă de verificare pentru a vă accesa contul. Managerii moderni de parole stochează cheile 2FA și le securizează cu cei mai noi algoritmi de criptare.
  • Utilizarea unei soluții de securitate fiabile vă va îmbunătăți protecția. Monitorizează internetul și Dark Web și avertizează dacă parolele trebuie schimbate.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Destinația exotică cu plaje de vis și temperaturi perfecte în aprilie. Este locul perfect pentru relaxare și aici pare că timpul stă pe loc
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cu ce să speli cuptorul ca să fie curat lună. Ingredientul simplu pe care să-l folosești, e mai simplu decât credeai
Capital.ro
Elena Udrea va fi grațiată? Anunțul făcut de Victor Ponta și Crin Antonescu
Playtech.ro
Trei cutremure în România, în mai puțin de 4 ore. Cel mai puternic, produs într-o zonă atipică
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Sfaturile unui fost ofițer KGB pentru Europa: „Nu trebuie să mai fie pasivă. Are toate atuurile pentru a zdrobi Rusia ca pe un gândac”| INTERVIU
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Horoscop sâmbătă, 12 aprilie 2025: Taurii se gândesc la viitor
Spynews
Armin Nicoară a fost alături de soția lui, Claudia Puican, în timpul nașterii. Cum s-a simțit când și-a văzut băiatul: „Sunt fericit”
Evz.ro
Escrocherie cu cercei magnetici de slăbit. Ce spun medicii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine sunt românii care primesc DOUĂ PRIME de Paște! Sumele vor fi virate săptămâna viitoare
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Devine interzis pentru românii care stau la bloc. Trebuie să anunțe cu cel puțin 30 de zile înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Mireasa a ajuns pe patul de spital după ce viitorul soț a fugit cu mama ei chiar înainte de nuntă. Banii și bijuteriile au dispărut
Vestea zilei în showbiz! Claudia Puican a născut. Armin Nicoară a anunțat numele băiețelului lor
MediaFlux
A treia recalculare a pensiilor. Majorări de 1.000 de lei, până de Paște, anunțate de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii