Parole pe care hackerii le sparg în mai puțin de un minut. Cum să te protejezi de atacatorii cibernetici

Un studiu asupra a 193 de milioane de parole a arătat că doar două din 10 sunt sigure în fața atacurilor cibernetice. Aproape 50% dintre acestea pot fi sparte în mai puțin de 60 de secunde.
Alina Costache
28 oct. 2024, 13:44
Parole pe care hackerii le sparg în mai puțin de un minut. Cum să te protejezi de atacatorii cibernetici
Care sunt cele mai nesigure parole de pe internet

În urma unei cerceătri făcute de experții de la Kaspersky, 45% (87 de milioane) dintre cele 193 de milioane de parole analiate au putut fi ghicite de escrocii cibernetici într-un minut. Numai 23% (44 de milioane) au pututu au fost suficient de rezistente, pentru că spargerea lor ar dura mai mult de un an. Specialiștii au dezvăluit care sunt cele mai des utilizate combinații de caractere pentru crearea parolelor, potrivit economica.net.

Citește și: ATAC CIBERNETIC asupra Primăriei Sectorului 5. Replica dură a lui Piedone după ce hackerii cer 5 milioane de dolari: ”Nu voi ceda și nu voi plăti”

Telemetria Kaspersky indică peste 32 de milioane de încercări de a ataca utilizatorii cu programe de furt de parole în 2023. Cifrele arată importanța securitiății digitale și a politicilor de împrospătare a parolelor.

În luna iunie a acestui an, Kaspersky a analizat 193 de milioane de parole într-un studiu nou. Toate parolele au fost găsite în domeniul public pe diverse resurse darknet. Rezultatele arată că majoritatea parolelor examinate nu au fost suficient de puternice și ar putea fi ușor compromise prin utlizarea unir algorimtmi de smart guessing.

Iată care sunt rezultatele descoperite în urma studiului:

  • 45% (87M) dintre parole în mai puțin de 1 minut.
  • 14% (27M) – de la 1 min la 1 oră.
  • 8% (15M) – de la 1 oră la 1 zi.
  • 6% (12M) – de la 1 zi la 1 lună.
  • 4% (8M) – de la 1 lună la 1 an.

Experții au descoperit că doar 23% dintre parolele analizate sunt rezistente. Mai mult, majoritatea parolelor examinate (57%) conțin un cuvânt din dicționar, ceea ce le reduce semnificativ rezistența.

Citește și: Telefoanele mobile, noi ținte pentru hackeri. Cum te pot lăsa ușor fără bani în conturi

Printre cele mai populare secvențe de vocabular, se pot distinge mai multe grupuri:

  • Nume: „ahmed”, „nguyen”, „kumar”, „kevin”, „daniel”.
  • Cuvinte populare: „forever”, „love”, „google”, „hacker”, „gamer”.
  • Parole standard: „password”, „qwerty12345″, „admin”, „12345″, „team”.

Potrivit studiului, doar 19% din toate parolelel conțin semne ale unei combinații puternice –  un cuvânt, litere mici și mari, numere și simboluri. Cu toate astea, analiza arată că 39% dintre astfel de parole ar putea fi și ele ghicite, folosind algoritmi inteligenți, în mai puțin de o oră.

Atacatorii cibernetici nu au nevoie de cunoștințe aprofundate sau de echipamente scumpe pentru a sparge parolele. Un procesor puternic de laptop va putea găsi combinația corectă pentru o parolă de 8 litere minuscule sau de 8 cifre folosind brute force, în doar 7 minute. În plus, plăcile video moderne vor face față aceleiași sarcini în 17 secunde. În plus, algoritmii inteligenți pentru ghicirea parolelor iau în considerare înlocuirea caracterelor („e” cu „3”, „1” cu „!” sau „a” cu „@”) și secvențele populare („qwerty”, „12345”, „asdfg”).

Cum te protejezi de atacatorii cibernetici

Experții le recomandă celor care vor să își protejeze parolele următoarele sfaturi simple:

  • Este aproape imposibil să memorați parole lungi și unice pentru toate serviciile pe care le folosiți, dar cu un manager de parole, aveți de memorat doar o singură parolă principală.
  • Utilizați o parolă diferită pentru fiecare serviciu. În acest fel, chiar dacă unul dintre conturile dumneavoastră este furat, celelalte conturi nu vor ajunge în mâini greșite.
  • Frazele de acces ar putea fi mai sigure atunci când sunt folosite cuvinte neașteptate. Chiar dacă folosiți cuvinte obișnuite, le puteți aranja într-o ordine neobișnuită și vă puteți asigura că nu au nicio legătură. Există și servicii online, care vă vor ajuta să verificați dacă o parolă este suficient de puternică.
  • Este mai bine să nu folosiți parole care pot fi ghicite cu ușurință din informațiile dumneavoastră personale, cum ar fi zilele de naștere, numele membrilor familiei, animalele de companie sau propriul nume. Acestea sunt adesea primele presupuneri pe care le va încerca un atacator.
  • Activați autentificarea cu doi factori (2FA). Deși nu are legătură directă cu puterea parolei, activarea 2FA adaugă un nivel suplimentar de securitate. Chiar dacă cineva vă descoperă parola, ar avea totuși nevoie de o a doua formă de verificare pentru a vă accesa contul. Managerii moderni de parole stochează cheile 2FA și le securizează cu cei mai noi algoritmi de criptare.
  • Utilizarea unei soluții de securitate fiabile vă va îmbunătăți protecția. Monitorizează internetul și Dark Web și avertizează dacă parolele trebuie schimbate.

DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ele sunt cele trei zodii care trec printr-o transformare totală după 1 decembrie. Se îndeplinesc dorințe, se câștigă bani, iar evenimente neașteptate au loc
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Un britanic recunoaște că a incendiat o proprietate legată de Ucraina, influențat de o agenție străină
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili