CEO-ul eMAG, despre eliminarea scutirii de impozit pe salariile IT-iștilor. Guvernul ar urma să elimine, până în iulie 2025, facilitățile fiscale aplicate la salariile lucrătorilor din IT și construcții, potrivit Planului fiscal pe termen mediu, asumat în discuțiile cu Comisia Europeană, pentru reducerea deficitului bugetar al României.
”Când ne uităm la echipă, la angajați, credem că mișcările pe care guvernul le-a luat în ultima perioadă de a reduce subvențiile pentru it-ști nu sunt bune. Deoarece AI-ul avansează destul de mult și va elimina unele joburi din tehnologie și peste toate aceste lucruri noi venim și punem și taxe mai mari.
Acest lucru va duce la eliminarea pool-ului de resurse umane din piață pentru că oamenii foarte buni vor pleca din țară. Acest lucru s-a întâmplat și în cazul nostru. Cei mai buni oameni pe care i-am pierdut în ultimii 15 ani, nu s-au mutat de la eMAG la un competitor pe piața de resurse umane, ci au plecat direct din țară în Irlanda, în Austria sau la Berlin. (…)
Perspectiva că se vor elimina complet aceste subvenții și după aceea va veni și impozitul progresiv e o perspectivă foarte sumbră, nu știu cum o să ieșim la final”, a spus Tudor Manea, CEO eMAG, la un eveniment al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).
La rândul său, Edward Crețescu, preşedintele ANIS, a afirmat că impactul negativ al eliminării facilităților fiscale pentru angajații din domeniu ar fi mai mare decât câştigurile la bugetul de stat.
”Are un impact negativ puternic pentru că industria se află în plin avânt și orice reducere taie din avântul companiilor din România, care încep sa producă software propriu, să exporte. Deci, orice reducere a facilităților ne afectează foarte puternic.
Deși înțeleg discursul public în jurul acestor facilități fiscale, dar noi suntem un contribuitor major la bugetul național și orice reducere va avea un impact mult mai mare. Înțelegem și nevoia publică și în special nevoia publică de a reduce deficitul bugetar pe care România îl are în acest moment, dar noi propunem o strategie pe termen lung.
Să înțelegem că industria IT vine cu o plusvaloare mult mai mare decât orice reducere a facilităților, decât orice buget care s-ar putea economisi și s-ar putea duce în bugetul național”, a explicat președintele ANIS.