Țeapa care le bate la ușă utilizatorilor Gmail. Cei care au un astfel de cont au șanse mari să rămână fără acesta. Cum acționează atacatorii cibernetici în acest caz.
Numărul atacurilor de acest fel a crescut considerabil în ultimii ani. Hackerii au ajuns să spargă conturi bancare, telefoane mobile, dar și baze de date. Tehnologia a evoluat, iar acest lucru vine cu o serie de riscuri, pe care utilizatorii trebuie să le ia în calcul. Atunci când vine vorba de atacuril cibernetice, hackerii și-au emancipat tacticile.
Iată cum arată țeapa care i-a îngrozit pe cei care folosesc Gmail. Sam Mitrovic, consultant în soluții Microsoft, a venit cu detalii în acest sens. El a recunoscut că a fost la un pas distanță să devină victimă.
Acesta a primit o notificare prin care i se cerea aprobarea pentru recuperarea contului său de email. Problema a reprezentat-o faptul că el nu a făcut niciodată o astfel de cerere, așa că a respins notificarea.
Ulterior, bărbatul a primit și un apel suspect. O săptămână mai târziu, lucrurile s-au repetat, astfel că acesta a răspuns la apel. La telefon se auzea o voce cu accent american, dar apelul venea din Australia. Persoana de la celălalt capăt l-a avertizat cu privire la o activitate suspectă în contul său.
Sam s-a panicat după ce a fost informat că cineva i-ar fi acesat date din contul personal. Totul părea credibil în contextul în care numărul de telefon părea să aparțină celor de la Google Australia.
Citește și: Parole pe care hackerii le sparg în mai puțin de un minut. Cum să te protejezi de atacatorii cibernetici
În urma unei analize, au fost descoperite indicii subtile care trădau natura apelului. Mitrovic a solicitat un e-mai pentru a verifica autenticitatea conversației, iar persoana cealaltă a acceptat,
Când a sosit e-mailul, deși părea autentic, dar o adresă „[email protected]”, nu era asociată oficial cu Google. Ulterior s-a dovedit că adresa a fost falsificată prin intermediul platformei Salesforce CRM.
În acel moment, Mitrovic și-a dat semaa că vocea de la telefon era generată de AI și a închis apelul. Escrocheria pare foarte credibilă, așa că unii pot ajunge să creadă că totul este real.