Procedura prin care tinerii pot obține, gratuit, teren pentru o casă proprietate personală era prevăzută în Legea 15/2003. Această lege a fost modificată, printr-o hotărâre de guvern, pentru a simplifica procedura de obținere a terenului.
Cererile privind obținerea terenului pentru casă se depun la primăria de domiciliu. Suprafața repartizată unui solicitant variază, în funcție de localitate, de la minimum 150 de metri pătrați la un maxim de 1.000 de metri pătrați, notează avocat.net.
Prima condiție ce trebuie îndeplinită de solicitanți este vârsta: între 18 și 35 de ani.
Citește și Când trebuie să pui CAUCIUCURI DE IARNĂ. Mituri false despre anvelopele de iarnă
Vechiul cadru legal prevedea obligația de a depune o declarație a părinților, prin care aceștia atestau că nu dețin sau nu au deținut, în ultimii 10 ani, un teren cu o suprafață mai mare de 500 de metri pătrați în mediul urban și de 5.000 de metri pătrați în rural.
Obligația sus-menționată a fost eliminată, astfel că, în prezent, setul de documente ce trebuie depus de solicitanți este următorul:
Potrivit cadrului legal în vigoare, suprafațele destinate construirii de case se acordă solicitanților îndreptățiți, în folosință gratuită, pe durata existenței locuințelor proprietate personală și în limita suprafețelor disponibile. Terenurile se atribuie în baza unei hotărâri a consiliului local, în ordinea de prioritate stabilită pe baza unor criterii aprobate tot prin hotărâre a consiliului local.
Tinerii care primesc terenuri sunt obligați să înceapă construirea locuinței în cel mult un an de la data atribuirii terenului
Totodată, la data depunerii cererii pentru teren, precum şi la data soluționării acesteia, solicitanții trebuie să nu fi avut sau să nu dețină în proprietate o locuință sau un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosinţă a unui teren, cât şi în oricare alte localităţi, mai precizează sursa citată.