Vouchere de vacanţă 2024: Ce poţi face cu tichetele nefolosite până acum, când expiră termenul de valabilitate

Chiar dacă termenul de valabilitate a voucherelor s-a terminat, acestea se pot folosi în continuare doar dacă persoana beneficiară a plătit rezervarea înainte de termenul limită. Cu alte cuvinte, posesorul voucherelor de vacanță poate să se bucure de voucherele nefolosite, plătind vacanța în avans.
Filip Stan
28 oct. 2024, 17:30
Vouchere de vacanţă 2024: Ce poţi face cu tichetele nefolosite până acum, când expiră termenul de valabilitate
Vouchere de vacanță. Marcel Boloș a făcut anunțul așteptat de sute de bugetari. Cu cât vor fi acestea majorate

Vouchere de vacanţă 2024: Tichetele de vacanță sunt valabile 12 luni de la data în care au fost primite și valabilitatea lor începe din data în care au fost emise. Odată primite, pot fi utilizate pe teritoriul țării noastre pentru servicii din domeniul turismului.

Conform Legii voucherele de vacanță vor fi în continuare acordate angajaților care lucrează în sistemul bugetar, dar și persoanelor care prestează servicii economice la firme private, dacă angajatorii decid să le ofere.

Deși sunt o metodă de a încuraja angajații, există unele situații în care beneficiarii nu pot să le utilizeze, din diverse motive. Astfel, de cele mai multe ori, se pune următoarea întrebare: Ce poți face cu voucherele de vacanță nefolosite?

Beneficiile extrasalariale: cât de mult contează în 2024-2025. Tichete de masă, abonamente medicale şi zile de concediu suplimentare, pe masa oricărui angajator la negocieri

Vouchere de vacanţă 2024: Inclusiv în acest an, Guvernul a decis ca tichetele de vacanță să fie acordate pe baza unor criterii. Din această cauză, în anul 2024 au fost mai puțini beneficiari ai voucherelor.

„Sunt un adevărat ‘plan Marshall’ pentru turismul românesc, acest proiect fiind esenţial pentru stimularea turismului intern, când în extrasezon gradul de ocupare este redus. În acelaşi timp, această măsură oferă beneficii extrasalariale angajaţilor cu venit mic, care de multe ori nu-şi permit să plece în concediu. Beneficiarii pot achiziţiona un pachet turistic complet care cuprinde, pe lângă cazare şi masă, plata transportului sau diferite activităţi de agrement şi excursii opţionale”, a declarat Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT, citat în comunicat.

Astfel, în cazul bugetarilor, condiția esențială care trebuie îndeplinită de viitorul beneficiar este legată de salariu: suma remunerată în schimbul activităților economice nu trebuie să depășească 8.000 lei. Practic, salariații care au un venit net sub 8.000 lei vor putea beneficia și în acest an de voucherele oferite de stat.

În ceea ce privește persoanele angajate în firmele private, nu există o condiționare privind salariul. Angajatorii pot să acorde voucherele de vacanță tuturor angajaților, dacă decid acest lucru. Din anul 2024, inclusiv în acest sector privat, tichetele de vacanță vor avea aceeași valoare ca și în cazul bugetarilor.

Valoarea voucherelor de vacanță este de 1.450 lei pe an. După ce este virată suma de bani alocată vacanțelor, angajații beneficiari pot să își aleagă unitatea hotelieră, pensiunea sau cazarea în care doresc să-și petreacă vacanța. Este esențial ca beneficiarii să verifice dacă unitatea în care doresc să se cazeze acceptă aceste vouchere de vacanță.

Vouchere de vacanţă 2024. Aproape o treime din români au ales sejururi scurte de weekend. Tichetele de vacanţă s-ar putea extinde şi la privat

Voucherele de vacanță nu se pot transmite altor persoane. Acestea pot fi folosite doar de către beneficiari, pe baza actului de identitate.

De asemenea, vânzarea voucherelor este strict interzisă, iar amenda pentru încălcarea acestei reguli este de 26.600 lei. În plus, dacă o unitate de cazare acceptă tichetele de vacanță ale altei persoane, va fi amendată cu suma de 13.300 lei.

Așadar, voucherele de vacanță rămân în continuare metode de stimulare a salariaților din sectorul bugetar, cât și a celor din mediul privat, fiind utilizate pentru diverse servicii din sectorul turismului, însă numai pe teritoriul țării noastre.

Vouchere de vacanţă 2024:  ANAT susţine extinderea acestui beneficiu şi pentru angajaţii din sectorul privat, în condiţii avantajoase. Totuşi, în acest an, impozitarea voucherelor s-a dublat, iar angajaţii din sectorul public cu salarii peste 8.000 lei net au fost excluşi de la dreptul de a primi vouchere de vacanţă, ceea ce a redus într-o anumită măsură numărul rezervărilor în ţară, arată sursa citată.

„Cei care aveau salarii mari veneau în staţiune să consume voucherul şi cheltuiau destul de mult în plus, apreciază hotelieri din Sinaia. Anul acesta au plecat mai degrabă în străinătate, dacă nu au mai fost încurajaţi de voucher să petreacă vacanţa în România. Balanţa valutară din turism este puternic debalansată spre cheltuirea valutei în afara ţării, relevă un studiu al Băncii Naţionale, iar voucherele de vacanţă ajută la păstrarea banilor în ţară”, a mai afirmat Adrian Voican.

DailyBusiness
Se anunță o nouă majorare a salariului minim! Vezi care sunt efectele din 2025!
Spynews
“Dezamăgirea zilei”. Au divorțat, dar s-au împăcat. Andrei și Cristina de la Insula Iubirii au isterizat din nou internetul / VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza i-a dansat pe masă lui Mihai Bobonete: „Ce nu fac eu pentru bani?!”
Fanatik.ro
Fabrica unde se va produce un tractor 100% românesc. Utilajul va fi asamblat într-un loc celebru
Capital.ro
Doliu național. A murit o legendă a fotbalului din România: Inima lui a încetat să mai bată
Playtech.ro
Imagini de senzație de la nunta lui Iancu Sterp. Mirele a atras toate privirile, cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile la energie și gaze rămân sub control până în primăvară, anunță Sebastian Burduja
Adevarul
Bandele de cerșetori români au invadat Londra în prejma sărbătorilor. „Toți primesc o pancardă și un pahar. Întotdeauna același scris“
wowbiz.ro
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei Coțolan, după ce au lipsit de la cununia civilă! Gestul logodnicei artistului a atras imediat atenția tuturor
Spynews
Ștefan Floroaica, schimbare de look! Ce tunsoare și-a făcut actorul din Lia - soția soțului meu / FOTO
Spynews
Delia, accidentare în timpul cursei de pe munte. Ce a pățit cântăreața: „Imagini șocante”
Evz.ro
Vasile Ungur, consilier PNL, a murit în timpul unei şedinţe
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
kanald.ro
Ionuț a murit după ce a intrat în mare cu mașina. Avea doar 37 de ani. Mesajul cutremurător de adio pe care l-a lăsat pe Facebook
Cancan.ro
Marea împăcare din showbiz! Nimeni nu se aștepta ca ei doi să-și mai acorde o șansă 😲
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
România, decizia care aruncă în aer Rusia. Anunț oficial MApN: Vor fi distruse și neutralizate
StirileBZI
Cei care au centrală termică trebuie să știe asta: Cum setezi corect termostatul
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
stirilekanald.ro
Andrei, mort după ce fosta iubită l-a lovit cu mașina! Detalii de ultimă oră
substantial.ro
Smog dens și periculos în nordul Indiei și estul Pakistanului înainte de Diwali
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! S-a aflat cine CÂȘTIGĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE din AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mori cu zile în spitalele din România: Pacient operat greșit și infectat cu bacterii nosocomiale la Spitalul Județean Slatina