Iarna 2024/2025 ar putea fi una blândă. Cele mai recente prognoze arată un sistem de înaltă presiune La Niña în Pacificul de Nord și o zonă largă de joasă presiune din Canada în sudul Groenlandei. O zonă puternică de înaltă presiune se extinde din sudul Statelor Unite peste Atlantic și în Europa continentală.
Un astfel de model de presiune împinge curentul în nordul și nord-vestul Statelor Unite. Dar peste Europa, curentul este împins mai spre nord, din cauza zonei de înaltă presiune de peste continent, explică climatologii.
„Privind mai întâi prognoza temperaturii de suprafață pentru Europa, vedem o iarnă mai caldă decât în mod normal pe o mare parte a continentului. La asta ne putem aștepta datorită influenței sistemului de înaltă presiune care se extinde pe întreg continentul, așa cum este prezis de modele”, scrie Severe Weather Europe.
Prognoza precipitațiilor pentru Europa arată un sezon mai uscat din cauza anomaliei de înaltă presiune. Părțile nordice îndepărtate ale continentului prezintă mai multe precipitații decât în mod normal, deoarece se estimează că fluxul de curenți se va deplasa peste această parte. Mai multe precipitații se observă și în sud și sud-est.
Potrivit prognozei speciale de ninsoare din datele ECMWF, în Europă cantitatea de zăpadă va fi sub medie pe întreg continentul, datorită unei zone de înaltă presiune. Mai multe ninsori decât în mod normal sunt prognozate doar în părțile nordice îndepărtate.
Temperaturi de vară în România, la final de octombrie și început de noiembrie. Directorul ANM a anunțat când vine frigul
Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat, luni, la Antena 3 , că, în zilele următoare, vremea va fi mai caldă decât normalul perioadei. Astfel, la final de octombrie, temperaturile în România au ajuns chiar și la 27 de grade Celsius.
Românii cu centrală termică vor fi arși la buzunare. Au loc mari schimbări în această iarnă. Vor trebui să renunțe la centrale iar prețurile cresc
„Astăzi, la ora 15:00 am atins 27°C la Calafat, Drobeta Turnu Severin, Băilești, 26° la Curtea de Argeș, Turgulo, Logrești sau Boclești 21. 22. În Capitală, o vreme deosebit de caldă pentru perioada din calendar, cea mai caldă zi din această săptămână.
De asemenea, în această dimineață, la cinci stații meteorologi cele respectiv lea la Găișoara, Semenic, Parân și Bucin, am înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime pentru o dimineață de 28 octombrie, de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră.
Chiar dacă mâine valorile de temperatură vor mai scădea ușor, vremea va rămâne în continuare caldă, chiar mai caldă, pentru că maximele, la scara întregii țări, se vor încadra între 12 până la 22° și chiar și ultima zi a lunii octombrie va fi caracterizată de un ecart între 13 până la 21°.
Minimele sunt și ele în general pozitive, cu valori între două până la 10°C, posibil mai coborâte unu 2° în depresiunile intramontane și chiar și primele zile din luna noiembrie aduc un ecard termic între 12 până la 21°.
După data de 3 noiembrie este posibil să observăm, și cu siguranță așa arată datele la acest moment, o scădere semnificativă a regimului de temperaturi, cu maxime în zonele centrale și estice între sub nouă 10°C, în timp ce în vest, sus și sud-est 10-12.
După care săptămâna din 4 noiembrie să debuteze cu valori maxime, la scara întregii țări, între 5 până la 12-13° iar minimele preponderent negative, spre minus opt în depresiuni și chiar în zonele mai joase de relief, spre minus un grad și 0.”, a precizat Elena Mateescu.