Declarația SAF-T devine obligatorie pentru toate firmele din România. Costurile sunt de minimum 3.000 de euro

SAF-T este un standard internațional utilizat pentru transferul de date din evidența contabilă și fiscală a companiilor, fiind introdusă și în România pentru reducerea evaziunii fiscale. De anul viitor, toate firmele vor fi obligate să depună Declarația la ANAF, iar costurile nu sunt deloc mici.
Alina Costache
29 oct. 2024, 10:58
Declarația SAF-T devine obligatorie pentru toate firmele din România. Costurile sunt de minimum 3.000 de euro
Toate firmele din România vor fi obligate să depună declarația SAF-T

Declarația SAF-T poate fi generată dintr-un program de contabilitate și conține date extrase în mod automat, exportate și stocate într-un standard. Scopul raportării este, totodată, fiscal. Astfel, în cazul unui contril pentru o companie pentru o anumită perioadă, inspectorii ANAF verifică mult mai simplu această companie de la distanță, direct din sediile Fiscului, fără a mai fi necesară deplasarea la sediul firmei. În această declarație se află toate informațiile necesare.

La noi în țară, declarația SAF-T a fost introdusă inițial pentru marile companii, în 2022. În 2023, contribuabilii mijlocii au fost obligați să depună declarațiile, iar începând cu 1 ianuarie 2025, toate firmele din România vor fi oblgate să depună această declarație.

Citește și: Declarația unică va fi trimisă de ANAF precompletată. Schimbări importante pentru PFA și cei care încasează bani din chirii

Tot ce trebuie să știi despre declarația SAF-T

Pentru depunerea declarațiilor SAF-T, există termene de transmitere, care depind de vextorul fiscal al fiecărei firme. Astfel, plătitorii de TVA lunar vor fi obligați să depună declarația în fiecare lună.

Plătitorii de TVa trimestrial o vor depune o dată pe trimestru, la fel și plătitorii de TVA la semestru sau anual. Termenul de depunere este ultima zi calendaristică a lunii următoare perioadei de raportare.

Companiile trebuie să țină cont de două aspecte. Partea de active se transmite către ANAF atunci când se încheie anul fiscal. În cazul în care companiile au stocuri, acestea se transmit către ANAF numai la solicitarea inspectorilor fiscali, iar termenul nu poate fi mai mare de 30 de zile calendaristice de la data solicitării.

Există și câteva excepții. De exemplu, nu sunt obligate să depună la ANAF acest SAF-T persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, asociațiile familiale, societățile profesionale de avocați cu răspundere limitată și cabinetele individuale de avocați, societățile profesionale notariale și cabinetele individuale notariale, cabinetele individuale medicale, societățile profesionale de practicieni în insolvență, întreprinderile profesionale unipersonale cu răspundere limitată, instituțiile publice, autoritățile administrative, persoanele juridice care utilizează informații clasificate.

Citește și: ANAF scoate sute de posturi la concurs. Se caută șoferi, electricieni și inspectori. Iată cum poți aplica

Pentru depunerea declarației, costurile pentru întreprinderile mijlocii și mari au fost de minimum 3.000 de euro, iar costurile pot ajunge la zeci de mii sau chiar sute de mii, în funcție de mărimea companiei.

Declarația SAF-T, care devine obligatorie de anul viitor, ar putea ajunge să fie mai ieftină dacă între timp s-au pus la punct o serie de aplicații online.

Există, totuși, o perioadă de grație de 6 luni pentru prima raportare. Dacă declarația trebuie depusă în ianuarie, atunci nu vor fi aplicate amenzi până după luna iunie. Pentru a doua raportare, perioada de grație este de 5 luni, 4 luni pentru a treia și 3 luni pentru a patra.

„Sfatul meu este să vă puneți de pe acum bani deoparte, să vă bugetați eventualele cheltuieli, pentru că nu va fi ieftină corectitudinea în afaceri anul viitor. Și să sperăm că, odată cu această declarație, statul va diminua semnificativ evaziunea fiscală și va avea încasări mai mari, nefiind astfel nevoie să mai pună taxe suplimentare pe umerii antreprenorilor”, recomandă consultantul fiscal Veronica Duțu, potrivit Profit.ro.

DailyBusiness
Guvernul a aprobat! O nouă strategie vine să ofere sprijin familiilor din România!
Spynews
Astăzi este ziua Simonei Gherghe! Ce surpriză i-au făcut copiii, la prima oră, frumoasei prezentatoare
Bzi.ro
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!”
Fanatik.ro
S-a deschis o nouă fabrică în România, care va avea sute de angajați. S-au investit 70 de milioane de euro în ea: “Este amplasată strategic”
Capital.ro
Regina teatrului românesc a părăsit această lume, lăsând un gol imens. Dan Negru: Era plină de viață
Playtech.ro
Silvia Chifiriuc, apariție rară! Cum s-a fotografiat în brațele lui Petre Roman
DailyBusiness
Statul intră pe piața imobiliară! Se promit stimulente pentru 200.000 de locuințe accesibile
Adevarul
Deciziile din copilărie: cheia bolilor autoimune. Secretul sănătății imunitare, descifrat de un studiu
wowbiz.ro
Geta Sterp, replică neașteptată la adresa lui Culiță. Cum a reacționat Daniela Iliescu în acel moment?
Spynews
Rețeta tradițională de plăcintă cu dovleac. Ce ingrediente să folosești ca să îți iasă ca la mama acasă 
Spynews
Horoscopul lunii noiembrie 2024. Pluto se mută în Vărsător, unde va rămâne timp de două decenii. Mulți nativi vor avea parte de un nou început
Evz.ro
Gata cu vremea caldă! Prognoza, schimbată radical. Ce vine peste România
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
kanald.ro
Noi cazuri de gripă aviară în România. Virusul H1N1 a fost depistat în județul Ialomița
Cancan.ro
Ginerele lui Gigi Becali și 'Distrugătorul de femei' s-au încins de la o tipă! Patroana i-a gonit din club în miez de noapte!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Gheorghe Dincă nu mai rezistă în închisoare. A spus tot: Ei sunt vinovați!
StirileBZI
Ajutor pentru încălzirea locuinței: Cine va beneficia de bani de la 1 noiembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
stirilekanald.ro
Inundațiile din Valencia: Putea fi prevenită catastrofa din Spania? Alertele către populație ar fi sosit prea târziu
substantial.ro
Dmitri Peskov avertizează asupra tensiunilor crescânde ruso-ucrainene în contextul solicitării de rachete Tomahawk
MediaFlux
Vești excelente! 30.000 de euro pentru tinerii căsătoriți
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lupta titanică cu „Leviatanul”: un pescar viteaz și captura vieții sale