Lanțul de fast-fooduri Fryday, concept românesc, este competitorul direct al marilor fast-fooduri americane în România, fie că vorbim despre McDonald’s, KFC sau Burger King. Una dintre cele mai mari provocări, susține patronul rețelei de restaurante Fryday, Lucian Florea, pentru Profit.ro, este găsirea locațiilor, jucătorii internaționali fiind prioritizați în acest sens.
Având branduri foarte puternice, susține el, rețelele mari de fast food-uri internaționale au acces mult mai ușor și chiar prioritar în mall-uri, ceea ce poate crea un mare dezavantaj firmelor mai mici.
“Și aici vorbim nu doar de cei care sunt de foarte mult timp pe piață consacrați, vorbim și de brand-urile noi care urmează să intre în România sau care au început să intre. Sunt prioritizați, sunt puși On the top pe listă, iar noi suntem lăsați în așteptare, ceea ce creează și frustrări, pentru că astăzi brandul Fryday este singurul concept românesc care joacă pe regulile corecte ale acestei industrii de QSR.”, a spus Lucian Florea.
Citește și : Ciocolata Dubai a ajuns în hipermarketurile din România. Este mult mai accesibilă la preț față de cea din cofetării
Patronul Fryday anunță investiții mari anul următor, și anume patru proiecte de restaurante drive-thru, doar unul singur costând între 1,2 și 1,5 milioane de euro.
“Iar notorietatea pe care o avem o să reușim să o accentuăm, pentru că vom deschide multe drive-thru-uri anul viitor. Vor fi cel puțin patru proiecte de drive-thru. Doar într-unul singur intră undeva la 1,2 – 1,5 milioane de euro. Deci investim sume considerabile, ne credităm masiv pe termen mediu, lung și respectăm regulile jocului, nu facem derogări pentru a putea avea această predictibilitate în operare”, a mai precizat afaceristul.
Citește și : Criza în IT își arată efectele. Se bat 200-300 de oameni pe un post iar salariile au scăzut drastic
Omul de afaceri trage un semnal de alarmă asupra accesului micilor întreprinzători la spații comerciale, spunând că ar fi nevoie de șanse egale pentru toți, dar și că există o creștere a chiriilor.
„Și aici vorbim strict de cei care operează corect. Nu spun să dea deoparte un internațional ca să intre un brand românesc care folosește o friteuză la 300 euro. Dar noi, cei care investim și ne asumăm anumite investiții pe termen lung, ar trebui să avem cel puțin șanse egale. Efectiv mall-urile aduc brand-uri atât de mari încât cei mici nu mai au șanse, iar alții nu reușesc să treacă de colțul blocului, rămân la un spațiu stradal, mall-urile nu le răspund sau o atitudine de superioritate.”, a mai precizat Lucian Florea.