Abuia a scăpat de pesta rumegătoarelor mici, că România a anunțat apariția unor cazuri de gripă aviară, H5N1, la păsări de curte, a transmis Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), citată de către Reuters.
Anunțul survine în contextul în care Europa se pregătește pentru creșterea cazurilor de gripă aviară cauzată de venirea sezonului rece.
Virusul a fost detectat într-o gospodărie cu 47 de păsări de curte din satul Mihail Kogălniceanu, în estul țării, unde a provocat moartea a patru păsări, a informat WOAH, citând un raport al autorităților românești.
Deocamdată nu este clar unde se află focarul întrucât, până la ora transmiterii acestei știri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu a anunțat public în țară apariția focarului.
În plus, sunt mai multe sate cu numele de Mihail Kogălniceanu, unul fiind în județul Constanța, altul în județul Iași. Epidemii de gripă aviară au apărut pe zone extinse ale globului începând cu anul 2022. Cazuri de infecție au fost înregistrate apoi la mamifere, după care au fost depistate infectări la oameni, fie de la păsări, fie de la alte mamifere.
Acest lucru a provocat temeri că virusul care provoacă gripa aviară ar putea să fie la originea unei noi pandemii, iar statele lumii au început să devină interesate de achiziția de vaccin împotriva acestei maladii.
România s-a confruntat cu o epidemie de H5N1 în anul 2005, însă atunci virusul a afectat doar populația de păsări.
SUA: A fost detectat un prim caz uman de gripă aviară fără contact cu animalele
Autorităţile sanitare americane au anunţat, vineri, că o persoană a fost testată pozitiv pentru gripa aviară fără niciun contact cunoscut cu un animal, o premieră în Statele Unite, informează AFP.
Până în prezent, cazurile umane de gripă aviară depistate în Statele Unite proveneau din mediul agricol. Însă spitalizarea unui adult din Missouri pentru gripă la 22 august a determinat autorităţile să solicite teste suplimentare.
Rezultatul: nu era vorba doar de un caz de gripă, ci de gripă aviară, au anunţat în comunicate de presă Centrul federal pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) şi autorităţile sanitare locale din acest stat din centrul ţării.
Acest al 14-lea caz al anului detectat în Statele Unite este primul în care pacientul nu a avut niciun contact cunoscut cu un animal.
O epidemie de gripă aviară a fost detectată în Statele Unite în primăvară, cu o evoluţie neobişnuită: această boală, care afectează în principal păsările de curte şi păsările, afectează acum şi vacile.
O primă infecţie în Texas, în sudul Statelor Unite, a fost anunţată la 1 aprilie. Acesta a fost primul caz cunoscut în lume de gripă aviară la om prin intermediul unei vaci.
Cu toate acestea, nu a fost raportată nicio infecţie cu gripă aviară la vacile de lapte din Missouri. Experţii sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mare de mamifere infectate cu boala, chiar dacă rămân rare cazurile la om.
Ei se tem că nivelurile ridicate de circulaţie ar putea facilita mutaţia virusului, permiţându-i acestuia să treacă de la un om la altul.
Cu toate acestea, riscul pentru populaţie „rămâne scăzut”, a subliniat vineri CDC, care nu şi-a modificat încă recomandările privind epidemia.