Jobul unde angajaţii rămân, „în mână”, cu 13.052 de lei pe care nu îl vrea mai nimeni

Sectorul implică producţia de produse derivate din cărbune şi ţiţei, precum cocsul utilizat în metalurgie şi diverse produse petro­liere. Cei care practică meseria se supun stresului, trebuie să fie mereu atenți și riscă, în unele cazuri, chiar să se rănească.
Filip Stan
30 oct. 2024, 17:09
Jobul unde angajaţii rămân,

Jobul plătit cu 13.000 de lei pe lună, refuzat de români pe bandă rulantă. Riscurile la care se expun sunt la fel de mari ca lefurile oferite
În vremea în care sute de mii de români lucrează pe nici măcar 3.000 de lei, există și meseria unde primești mai bine de 13.000 de lei pe lună, unde salariul a crescut enorm în ultimul an. O analiză efectuată recent de Libra Bank a scos la iveală că acesta este cel mai bine plătit sector de la noi din țară. Pe de altă parte, mulți fug de un astfel de job, din moment ce vine și cu riscuri, nu doar cu câștiguri.

Conform studiului, cele mai mari salarii nete, de după impozitare și taxare, de la noi din țară, sunt în fabricarea produselor de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului. În luna iulie a anului 2024, s-a observat o creștere cu 38,2% față de aceeași lună a anului 2023, la remunerație. Este cea mai mare mărire din întreaga economie locală.

ZILE LIBERE în plus pentru români. Două zile fără job pentru angajaţi, stat şi privat, pentru depistarea precoce a bolilor grave

Angajații rămân, „în mână”, cu 13.052 de lei, în medie, ceea ce înseamnă că salariul brut este de 22.331 lei! Cu un asemenea venit, declarat pe cartea de muncă, noua lege îţi aduce şi o pensie de mii de lei. Primești și bani în plus de la CNPP, fiind vorba despre o categorie cu risc. În plus, banii ar trebui să-ți ajungă încât să poți ține acasă o familie cu doi copii, chiar să mai pui și bani de-o parte.

Jobul are multe riscuri

Sectorul implică producţia de produse derivate din cărbune şi ţiţei, precum cocsul utilizat în metalurgie şi diverse produse petro­liere. Cei care practică meseria se supun stresului, trebuie să fie mereu atenți și riscă, în unele cazuri, chiar să se rănească. Dacă se întâmplă un accident la locul de muncă, legea spune clar că angajatorul este cel care va avea obligația să-i despăgubească, iar sumele nu sunt modeste.

Pentru a putea lucra în domeniu, trebuie să ai calificare înaltă, dar și să folosești echipamentul industrial special, pentru propria-ți protecție. Te expui și la diferite substanțe care ți-ar putea afecta, în timp, sănătatea. Din aceste motive, jobul este evitat de mulți, chiar dacă sunt oferite salarii enorm de mari, chiar peste cele din IT.

Bestjobs: Halloween pe piața muncii: neînțelegerile cu șefii, teama de concediere și creșterea volumului de muncă se numără printre cele mai mari frici și „coșmaruri” ale angajaților.

De Halloween, un sondaj realizat de platforma de recrutare online bestjobs a dezvăluit cele mai mari frici și „coșmaruri” la locul de muncă, în rândul angajaților. Neînțelegerile cu superiorii (42%), urmate de teama de concediere (31%) și de un volum mai mare de muncă (29%) sunt cele mai frecvente frici. Angajații se simt, de asemenea, presați de obiective tot mai greu de atins (21%) și de posibilitatea de a lucra în timpul sărbătorilor (20%), iar pentru 16% dintre respondenți, tăierea salariului este o sursă semnificativă de îngrijorare.

Cum arată jobul ideal pentru români. Ce contează, de fapt, pentru angajați STUDIU

Pentru mulți angajați, „coșmarurile” la job iau diverse forme, iar la vârful clasamentului se află un șef „de coșmar” (33%), urmat de colegii „horror” (28%), iar pentru 23% dintre respondenți, salariul „fantomă” adaugă stres suplimentar. Un program de lucru „înfiorător” este o altă provocare pentru 17% dintre angajați, însă 30% dintre participanți declară că nu au parte de astfel de „coșmaruri” la locul de muncă.

Activitatea la job poate veni cu numeroase provocări zilnice. Conform sondajului bestjobs, deadline-urile strânse, naveta zilnică și ședințele individuale cu superiorii sunt menționate fiecare de 20% dintre respondenți ca fiind aspecte care provoacă „fiori pe șira spinării” la locul de muncă, în timp ce ședințele interminabile afectează 16% dintre angajați. Cu toate acestea, 18% dintre participanți se bucură de o atmosferă de lucru liniștită, considerând că la job „totul e lapte și miere.

Halloween-ul nu este o sărbătoare foarte populară în rândul companiilor românești, însă dacă ar putea alege o temă de costume pentru Halloween, preferințele angajaților ar reflecta perfect atmosfera de la birou:  26% ar fi „Echipa Burnout,” în timp ce 23% ar opta pentru „Vrăjitorii cafeluțelor.” Aproximativ 14% ar alege să fie „Maniacii Multitasking-ului,” iar 12% ar reprezenta „Echipa Tech Troubles.” Alte opțiuni populare includ „Demonii Deadline-urilor” (10%), „Maratoniștii Pauzei de Masă” (10%), „Monștrii Ședințelor” (8%) și „Vampirii Corporatiști” (8%).

Sondajul bestjobs a fost realizat în luna octombrie, pe un eșantion de 570 de utilizatori de internet.

DailyBusiness
Se dau 5.000 de lei GRATIS! Cum poți primi banii
Spynews
Astăzi este ziua Simonei Gherghe! Ce surpriză i-au făcut copiii, la prima oră, frumoasei prezentatoare
Bzi.ro
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!”
Fanatik.ro
Motivul real pentru care te trezești la 3 noaptea. Cum explică specialiștii acest obicei nesănătos
Capital.ro
Veste tristă despre Angela Similea. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Playtech.ro
Imagini ireale: Cum arată casa Danei Rogoz din Viscri! Pozele au apărut pe net: „E minunată”
DailyBusiness
Vin sume de bani COLOSALE pentru un domeniu important din România! Anunț major de la Guvern
Adevarul
Deciziile din copilărie: cheia bolilor autoimune. Secretul sănătății imunitare, descifrat de un studiu
wowbiz.ro
Primele imagini cu Oana Zavoranu după ce instanța a decis că a pierdut casa din Andrei Mureșanu. Querida e pe relaxare, la halat, în amiaza mare
Spynews
Rețeta tradițională de plăcintă cu dovleac. Ce ingrediente să folosești ca să îți iasă ca la mama acasă 
Spynews
Horoscopul lunii noiembrie 2024. Pluto se mută în Vărsător, unde va rămâne timp de două decenii. Mulți nativi vor avea parte de un nou început
Evz.ro
"Bestia din est" se îndreaptă spre România. Scenariul teribil al meteorologilor
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
kanald.ro
Cum ne protejăm de gripa aviară, virusul H5N1: Dr. Adrian Marinescu: „Consumăm alimente preparate termic corespunzător”
Cancan.ro
Ginerele lui Gigi Becali și 'Distrugătorul de femei' s-au încins de la o tipă! Patroana i-a gonit din club în miez de noapte!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Rusia a ajuns la un acord! Vladimir Putin semnează tratatul în interesul păcii
StirileBZI
Ajutor pentru încălzirea locuinței: Cine va beneficia de bani de la 1 noiembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale celor doi români luați de ape în Valencia! Cutremurător ce i-au spus fiicei lor la telefon
substantial.ro
Guvernul britanic, despăgubire pentru moartea unei fete cauzată de poluarea aerului
MediaFlux
Vești excelente! 30.000 de euro pentru tinerii căsătoriți
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lupta titanică cu „Leviatanul”: un pescar viteaz și captura vieții sale