Jobul unde angajaţii rămân, „în mână”, cu 13.052 de lei pe care nu îl vrea mai nimeni

Sectorul implică producţia de produse derivate din cărbune şi ţiţei, precum cocsul utilizat în metalurgie şi diverse produse petro­liere. Cei care practică meseria se supun stresului, trebuie să fie mereu atenți și riscă, în unele cazuri, chiar să se rănească.
Filip Stan
30 oct. 2024, 17:09
Jobul unde angajaţii rămân,

Jobul plătit cu 13.000 de lei pe lună, refuzat de români pe bandă rulantă. Riscurile la care se expun sunt la fel de mari ca lefurile oferite
În vremea în care sute de mii de români lucrează pe nici măcar 3.000 de lei, există și meseria unde primești mai bine de 13.000 de lei pe lună, unde salariul a crescut enorm în ultimul an. O analiză efectuată recent de Libra Bank a scos la iveală că acesta este cel mai bine plătit sector de la noi din țară. Pe de altă parte, mulți fug de un astfel de job, din moment ce vine și cu riscuri, nu doar cu câștiguri.

Conform studiului, cele mai mari salarii nete, de după impozitare și taxare, de la noi din țară, sunt în fabricarea produselor de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului. În luna iulie a anului 2024, s-a observat o creștere cu 38,2% față de aceeași lună a anului 2023, la remunerație. Este cea mai mare mărire din întreaga economie locală.

ZILE LIBERE în plus pentru români. Două zile fără job pentru angajaţi, stat şi privat, pentru depistarea precoce a bolilor grave

Angajații rămân, „în mână”, cu 13.052 de lei, în medie, ceea ce înseamnă că salariul brut este de 22.331 lei! Cu un asemenea venit, declarat pe cartea de muncă, noua lege îţi aduce şi o pensie de mii de lei. Primești și bani în plus de la CNPP, fiind vorba despre o categorie cu risc. În plus, banii ar trebui să-ți ajungă încât să poți ține acasă o familie cu doi copii, chiar să mai pui și bani de-o parte.

Jobul are multe riscuri

Sectorul implică producţia de produse derivate din cărbune şi ţiţei, precum cocsul utilizat în metalurgie şi diverse produse petro­liere. Cei care practică meseria se supun stresului, trebuie să fie mereu atenți și riscă, în unele cazuri, chiar să se rănească. Dacă se întâmplă un accident la locul de muncă, legea spune clar că angajatorul este cel care va avea obligația să-i despăgubească, iar sumele nu sunt modeste.

Pentru a putea lucra în domeniu, trebuie să ai calificare înaltă, dar și să folosești echipamentul industrial special, pentru propria-ți protecție. Te expui și la diferite substanțe care ți-ar putea afecta, în timp, sănătatea. Din aceste motive, jobul este evitat de mulți, chiar dacă sunt oferite salarii enorm de mari, chiar peste cele din IT.

Bestjobs: Halloween pe piața muncii: neînțelegerile cu șefii, teama de concediere și creșterea volumului de muncă se numără printre cele mai mari frici și „coșmaruri” ale angajaților.

De Halloween, un sondaj realizat de platforma de recrutare online bestjobs a dezvăluit cele mai mari frici și „coșmaruri” la locul de muncă, în rândul angajaților. Neînțelegerile cu superiorii (42%), urmate de teama de concediere (31%) și de un volum mai mare de muncă (29%) sunt cele mai frecvente frici. Angajații se simt, de asemenea, presați de obiective tot mai greu de atins (21%) și de posibilitatea de a lucra în timpul sărbătorilor (20%), iar pentru 16% dintre respondenți, tăierea salariului este o sursă semnificativă de îngrijorare.

Cum arată jobul ideal pentru români. Ce contează, de fapt, pentru angajați STUDIU

Pentru mulți angajați, „coșmarurile” la job iau diverse forme, iar la vârful clasamentului se află un șef „de coșmar” (33%), urmat de colegii „horror” (28%), iar pentru 23% dintre respondenți, salariul „fantomă” adaugă stres suplimentar. Un program de lucru „înfiorător” este o altă provocare pentru 17% dintre angajați, însă 30% dintre participanți declară că nu au parte de astfel de „coșmaruri” la locul de muncă.

Activitatea la job poate veni cu numeroase provocări zilnice. Conform sondajului bestjobs, deadline-urile strânse, naveta zilnică și ședințele individuale cu superiorii sunt menționate fiecare de 20% dintre respondenți ca fiind aspecte care provoacă „fiori pe șira spinării” la locul de muncă, în timp ce ședințele interminabile afectează 16% dintre angajați. Cu toate acestea, 18% dintre participanți se bucură de o atmosferă de lucru liniștită, considerând că la job „totul e lapte și miere.

Halloween-ul nu este o sărbătoare foarte populară în rândul companiilor românești, însă dacă ar putea alege o temă de costume pentru Halloween, preferințele angajaților ar reflecta perfect atmosfera de la birou:  26% ar fi „Echipa Burnout,” în timp ce 23% ar opta pentru „Vrăjitorii cafeluțelor.” Aproximativ 14% ar alege să fie „Maniacii Multitasking-ului,” iar 12% ar reprezenta „Echipa Tech Troubles.” Alte opțiuni populare includ „Demonii Deadline-urilor” (10%), „Maratoniștii Pauzei de Masă” (10%), „Monștrii Ședințelor” (8%) și „Vampirii Corporatiști” (8%).

Sondajul bestjobs a fost realizat în luna octombrie, pe un eșantion de 570 de utilizatori de internet.

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Țara surprinzătoare pe care o recomandă o româncă, după ce s-a plimbat prin toată lumea. E foarte aproape de România: „Ospitalitatea este fabuloasă”
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. Boala cruntă care l-a răpit dintre noi. A fost de neegalat
Playtech.ro
Detalii cutremurătoare de la accidentul din Serbia! Medicii au început să plângă când au ajuns, Daria era...
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
Reacția lui Piedone în timpul unui control la o măcelărie plină de icoane: „Intrăm in biserică”. Patru restaurante din Sectorul 5 au fost închise
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Când l-a salvat Florin Salam pe Adi Minune. Dezvăluiri din spatele cortinei
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Cine este marele câștigător la Loto 6/49: „Un corporatist de 39 de ani”
Cancan.ro
A apărut o nouă infracțiune în Codul Rutier. Ți se suspendă permisul de conducere instant, dacă faci asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. George Simion a făcut dezvăluirea: Mi-a cerut să intervin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Creșteri de pensii şi noi ajutoare pentru seniori. Anunțul făcut de Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Guvernatorul imposturii: cazul Bulete, batjocorirea Deltei și boala cronică a statului român