Importantul contract pentru Șantierul Naval Mangalia a fost negociat de administratorul judiciar, Casa de Insolvență Transilvania, cu compania spaniolă Dragados Offshore. Spaniolii vor produce în țara noastră echipamente pentru instalații eoliene, în cadrul unui contract de peste 240 de milioane de euro. Contractul ar putea începe în primăvara lui 2025, necesitând peste 1.200 de angajați specializați, notează jurnalul.ro.
Potrivit sursei citate, o parte importantă a specialiștilor de care va fi nevoie sunt angajați ai Șantierului Naval Mangalia aflați în șomaj tehnic. În prezent, Șantierul Naval Mangalia are circa 1.300 de angajați, dintre care peste 300 încă lucrează, iar restul sunt în șomaj tehnic din vara acestui an.
Angajații trimiși în șomaj tehnic își primesc în continuare lefurile, din Fondul de garantare a creanțelor salariale. Asta se va întâmpla, în cazul celor care vor fi rechemați la lucru, până la semnarea noilor contracte.
Mulți dintre cei aflați în șomaj tehnic au plecat la muncă pe alte șantiere din țară sau din străinătate. Unii spun că, odată avută garanția că se reia lucrul la Mangalia, s-ar întoarce bucuroși acasă.
Contractul cu spaniolii face parte dintr-un angajament în valoare de trei miliarde de euro, prin care compania Dragados Offshore construiește pentru guvernul Germaniei cel mai mare proiect de ferme eoliene din Marea Nordului.
Liderul Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, a precizat că mai sunt doar câțiva pași până la semnarea contractului de peste 240 de milioane de euro cu firma spaniolă, iar munca s-ar putea relua din aprilie 2025. Până atunci, a mai spus Costin, este suficient timp și pentru a se readuce înapoi angajații aflați în șomaj tehnic.
La Șantierul Naval Mangalia sunt asociați statul român, cu pachetul majoritar de acțiuni (51 la sută) și compania olandeză Damen, care deține 49 la sută din acțiuni. Potrivit lui Dumitru Costin, spaniolii au negociat contractul de peste 240 milioane de euro direct cu partea română a acționariatului. Liderul sindical a mai precizat că s-a verificat și garanția bancară cerută de compania din Spania, care, potrivit reglementărilor Uniunii Europene, nu poate fi ajutor de stat, lucru care s-a confirmat în acest caz.