Ajutor de încălzire 2024-2025. Odată cu scăderea temperaturilor, autoritățile încep să distribuie ajutoarele de încălzire românilor care nu-și pot plăti facturile la gaze, energie electrică, nu-și pot cumpăra lemne sau cărbuni pentru la iarnă.
Românii care beneficiază și de indemnizație de handicap vor primi anul acesta și ajutor de încălzire. Banii se vor da începând cu luna noiembrie și până în martie.
„Indemnizația de însoțitor este peste 2.000 de lei. Dacă aveam persoană care locuia singură și avea pensie minimă de 1.121 de lei, de exemplu, și avea și această indemnizație pentru însoțitor, depășea suma de 2.053, pragul pentru o persoană singură”, spune Virginica Apostol, referent, potrivit stirileprotv.ro.
Persoanele singure care vor să beneficieze de ajutorul de încălzire nu trebuie să depășească pragul de 2.000 de lei net lunar. De asemenea, pragul pentru fiecare membru al unei familii nu trebuie să depășească 1400 de lei.
Citește și Ajutor de încălzire iarna 2024-2025. Se iau în calcul taloane de pensie din august 2024
Pensionarii cărora le-au crescut veniturile în urma recalculării de la începutul lunii septembrie vor putea solicita ajutorul de încălzire pe baza talonului din august.
O noutate anul acesta este că cei care se încadrează pentru ajutorul de încălzire pot opta și pentru un spijin suplimentar, pentru plata facturilor la energie.
„Se numește supliment pentru energie, pentru acoperirea unei părți din consumul energetic al gospodăriei. Se acordă pe tot parcursul anului. Este stabilit în cuantul fix, se acordă lunar și se cumulează cu ajutorul cu încălzirea locuinței”, spune Raul Giuglea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii.
Astfel, românii pot primi în fiecare lună între 10 și 70 de lei, în funcție de tipul de energie utilizat: electrică, termică sau cărbune.
Citește și Ajutor de încălzire 2024-2025. Cum poți să primești 500 de lei de la stat
Programul “Rabla pentru sobe” va demara în câteva săptămâni, proiectul-pilot urmând a beneficia de un buget de 500 de milioane de lei, anunţă ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet. Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei.
”Pentru că e o perioadă propice pentru astfel de discuţii, e cel legat de un program drag mie, finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu, care se numeşte “Rabla pentru sobe”. În România, din păcate, marea majoritate a locuinţelor care se încălzesc cu lemn de foc sunt slab izolate din punct de vedere energetic, sunt ineficiente, iar despre sobele folosite pentru a încălzi aceste locuinţe nu mai vorbim. Din estimările specialiştilor, randamentul mediu al unei sobe, în mediul rural, în România, este de 20-25% şi din acest motiv – şi nu numai – am pregătit un program pilot în premieră în România, finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, respectiv 500 de milioane de lei, să finanţăm localităţile din cele 27 de judeţe ale României din zona montană”, a spus Mircea Fechet.