Aragazele ucid 40.000 de europeni în fiecare an, pompând poluanți în plămâni, conform unui raport citat de The Guardian. Practic, numărul este de două ori mai mare decât decesele cauzate de accidentele de mașină.
Aragazele varsă gaze dăunătoare, legate de bolile cardiace și pulmonare, iar experții avertizează că publicul nu este conștient de pericolele lor. În medie, utilizarea unui aragaz pe gaz reduce viața unei persoane cu aproape doi ani, potrivit unui studiu asupra gospodăriilor din UE și Marea Britanie.
„Amploarea problemei este mult mai gravă decât am crezut”, spune Juana Maria Delgado-Saborit, care conduce laboratorul de cercetare a sănătății mediului de la Universitatea Jaume I din Spania.
Citește și : Adio centrale de apartament! Anunțul făcut de șeful Gărzii de Mediu îi vizează pe toți românii
Cercetătorii au atribuit 36.031 de decese timpurii, în ficeare an, aragazelor pe gaz în UE, și alte 3.928 în Marea Britanie. Aceștia spun că estimările lor sunt unele conservatoare, deoarece au luat în considerare doar efectele dioxidului de azot, și nu ale altor gaze precum monoxidul de carbon și benzenul.
„În 1978, am aflat pentru prima dată că poluarea cu NO2 este de multe ori mai mare în bucătăriile ce folosesc gaz decât în aragazele electrice”, a spus cercetătoarea citată anterior. Ea adaugă că „abia acum suntem capabili să punem un număr cu privire la numărul de vieți scurtate”.
O treime din gospodăriile din Uniunea Europeană trăiesc folosând gaz, număr ce ajunge la un procent de 54% dintre gospodăriile din Marea Britanie, precum și la peste 60% în Ungaria, România, Italia sau Țările de Jos.
Citește și : Unde să-ți faci vacanța la schi în 2024? Cele mai ieftine stațiuni din România
Raportul, susținut de Fundația Europeană pentru Climă, are ca fundament cercetările din 2023 care au măsurat calitatea aerului în case, pentru a afla efectele gătitului cu gaz asupra mediului. Pe baza datelor, oamenii de știință de la Universitatea Jaume I din Castellon și de la Universitatea din Valencia au eliberat raporturi între poluarea aerului din exterior și cel din interior.