O plăcintă de mere are puterea de a te transpune, cu o singură îmbucătură, în universul copilăriei, unde totul e simplu și frumos. Florin Dumitrescu are o rețetă specială pentru care folosește un ingredient deosebit.
Plăcinta cu mere este celebră la noi în țară, românii savurând fiecare înghițitură din acest preparat delicios. Desertul se găsește în aproape orice patiserie, iar gospodinele îl prepră adesea acasă.
Citește și: Prune murate în oțet, rețeta neobișnuită pe care e musai să o încerci. Pot fi condimentate cu scorțișoară
Plăcinta cu mere este și foarte ușor de preparat. De obicei, bucătăresele obișnuiesc să dea merele prin răzătoare, iar mai apoi să le călească. Florin Dumitrescu are o altă tehnică. El preferă să taie merele în cubulețe mari, pentru un gust mai intens. După ce porționează fructele, le adaugă în tigaia încinsă cu unt, alături de două linguri de zahăr și scorțișoară. Ingredientul special folosit de juratul de la MasterChef esteconiacul, pe care îl folosește pentru famblare.
„Îmi place ca într-o plăcintă de mere, mărul să fie mereu tăiat mai mare. Punem coniac, ca să flambăm. Cât se gătesc merele, ne pregătim pentru plăcinte. Pregătim două ouă, le batem și desfacem aluatul de foitaj. Îl punem în tavă, cuptorul e deja încins la 180 de grade. Punem merele pe o latură, după care închidem. Tăiem excesul de aluat și întoarcem marginile către interior. Întindem oul peste aluatul de foitaj și băgăm la cuptor”, a explicat Florin Dumitrescu.
După ce plăcinta a stat la cuptor pentru 45 de minute, se pune la răcit, pentru a putea fi feliată. Chef Dumitrescu recomandă ca peste fiecare porție să se adauge o lingură de iaurt cu 10% grăsime.
„Lăsăm la cuptor 45 de minute. Plăcinta de mere este gata, iar acum trebuie doar să o mai tăiem, să o punem în farfurie și să-i adăugăm elementul surpriză: iaurtul de 10% grăsime. Aceasta este plăcinta mea de mere. Vă urez spor la gătit și poftă bună”, a încheiat bucătarul.