O pensionară a trăit un adevărat șoc atunci când a găsit încuietoarea schimbată la propriul apartament. O femeie s-a mutat la ea în casă în mod abuziv, împreună cu toți cei șase copii. Proprietara a reușit să își recupereze apartamentul abia după ce a primit un ordin judecătoresc.
Ulterior, cealaltă femeie s-a mutat în apartamentul de lângă, care ar fi fost ocupat prin aceeași metodă. Avocații spun că această schemă este întâlnită din ce în ce mai des în ultimii ani. Cei care pricedează în acest fel se bazează pe faptul că procedurile de evacuare durează mult.
„Mă simt așa cum este casa…devastată. Și eu tot la fel sunt. Câtă supărare mi-a făcut femeia asta!”, a declarat Maria, proprietara apartamentului ocupat abuziv, potrivit digi24.ro.
Maria este o pensionară în vârstă de 65 de ani, iar în urmă cu aproape un an o femeie necunoscută, care are șase copii, i-a schmbat încuietoarea de la ușa locuinței și a refuzat să mai plece, chiar dacă a fost implicată și poliția. După un război lung purtat în instanță a reușit să o dea afară pe cea care se mutase în casa ei, dar spune că apartamentul a ajuns într-o stare de nerecunoscut.
„Covor, măsuță. Aveam și mașină de spălat. Nu mai e. După cum se vede casa e dezbrăcată și murdară” , mai spune proprietara.
„Cum ai putut să intri în casa mea? Du-te, băi femeie! Cheamă executorul judecătoresc”, a fost reacția femeii care a ocupat apartamentul.
Pensionara în cauză chiar asta a făcut, însă procesul a fost unul anevoios. „E aproape de centrul Bucureștiului. Se poate așa ceva? Dar unde trăim, în junglă? Ne mâncăm unii pe alții”, a adăugat ea.
Avocații sublniază faptul că acest fenomen a luat amploare în ultimii ani și că astfel de practici sunt folosite adesea de cei care cunosc legile. Ei știu că până sunt dați afară din proprietatea ocupată abuziv poate dura luni bune.
„Nu avem posibilitatea să venim cu pari, cu furci, să îl dăm afară, să îl aruncăm pe geam sau să îi aruncăm lucrurile, deja este infracțiune. Nu putem intra în propria noastră casă. Nu putem să spargem ușa, să îl dăm afară pentru că suntem pasibili de plângeri penale”, explică avocata Camelia Diana Diaconu, potrivit sursei citate.
În astfel de situații, poliția nu are atribuții. Cei care se confruntă cu o astfel de situație trebuie să apeleze la un executor judecătoresc și instanțele de judecată. Trebuie urmați câțiva pași simpli, dar care durează destul de mult. După notificări și obținerea unei sentințe de evacuare obligatorie, proprietarii pot sparge ușa și să-și recupereze locuința.
Pași de urmat în cazul unei locuințe ocupate în mod abuziv