Suedia și Norvegia renunță la planurile de dezvoltare a unei societăți fără numerar din cauza unor posibile atacuri cibernetice rusești, relatează cotidianul The Guardian.
Ambele țări au dezvoltat tehnologii financiare, în special sistemul suedez de plată Swish și sistemul norvegian Vipps. Prin luarea acestor măsuri, plățile în numerar au scăzut de la un procent de 40% în 2012, la unul de 10% în ultimii ani.
Lucrurile păreau că merg într-o direcție potrivită, chiar un viceguvernator al băncii centrale a Suediei prezicând în 2018 că nu se vor mai face plăți în numerar în Suedia până în 2025.
Totuși, invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a forțat guvernul suedez să-și regândească strategie de apărare și să se alăture NATO. De asemenea, Norvegia și-a înăsprit controalele la granița cu Rusia.
Ministrul Apărării din Suedia a emis o broșură intitulată „Dacă vine criză sau război”, ce va fi trimisă poștal întregii populații din Suedia, prin care aceștia sunt sfătuiți să folosească numerar în mod regulat, să aibă bani, pentru cel puțin o săptămână, în diferite valori, și să păstreze accesul la carduri bancare sau servicii de plată digitală.
Guvernul va lua și o măsură care să protejeze capacitatea suedezilor de a plăti în numerar deoarece, deși numerarul are curs legal în Suedia, operatorii economici sunt îndreptățiți să-l refuze.
Și în Norvegia există o lege care îi obligă pe comercianții cu amănuntul să accepte numerar, însă aceasta nu a fost pusă în aplicare din cauza creșterii prețurilor fără numerar în ultimii ani. Ministerul Justiției și Siguranței Publice din Norvegia a declarat că „recomandă ca toată lumea să poarte numerar din cauza vulnerabilității sistemelor digitale de plată la atacurile cibernetice.
Citește și : Sondaj INSCOP. Cei mai mulți români văd în Kamala Harris un prieten mai bun al țării noastre decât Donald Trump
Max Brimberg, cercetător la banca centrală suedeză, a observat că o scădere a utilizării numerarului ar putea reprezenta un risc, deoarece numerarul rămâne important într-o criză în care sistemele digitale ar putea să nu fie disponibile.
Cu toate acestea, Hans Löweng, profesor de știință a sistemelor de apărare și securitate la Universitatea Suedeză de Apărare, consideră că există o lipsă de dovezi care să arate dacă numerarul este mai bun decât plățile digitale.
Arătând spre Ucraina, unde sistemele digitale sunt destul de dezvoltate chiar și în timp de război, el a spus că „Ucraina este un exemplu foarte bun de trecere în viitor, în timpul unui război, nu în trecut”.