Kama muta este o trăire intensă care durează între 30 de secunde și 1 minut. Noua emoție se manifestă prin creșterea temperaturii în jurul pieptului și scăderea pulsului.
După cum bine știm, lacrimile nu sunt doar apanajul tristeții. Ni se întâmplă adesea să vărsăm lacrimi de bucurie. Nunțile, botezurile, promovarea unui examen greu, revederea după mult timp a unei persoane dragi sunt tot atâtea prilejuri de bucurie care ne emoționează până într-atât încât lacrimile ne năpădesc incontrolabil.
„A fost destul de revelator să realizăm că oamenii au emoții de care nu sunt conștienți, dar pe care le experimentează adesea, de exemplu la nunți sau la nașteri”, a explicat Alan Fiske, antropolog și psiholog care studiază kama muta de ani de zile.
Citeste si Cum pot fi activate cele 14 „gene ale slăbirii”, care te ajută să pierzi rapid kilogramele în plus
Totul a început în Norvegia, acum aproximativ zece ani. Fiske, împreună cu colegii săi Thomas Schubert și Beate Seibt, și-au pus problema de ce atât de mulți oameni plâng după ce vizionează un film cu supereroi. După o perioadă de reflecție, au constatat că, în spatele acestuia, se află o emoție neexaminată științific.
„Toți psihologii presupuneau că plânsul înseamnă tristețe, totuși lacrimile din filmul cu supereroi apăreau în momente pozitive. Eram atât de curioși de această emoție încât am început să o studiem”, povestește Fiske, potrivit The Guardian
Termenul „kama muta” provine din limba sanscrită și înseamnă „mișcare prin dragoste”. Și, într-adevăr, Jon Zabala, cercetător la Universitatea Țării Bascilor, a explicat că „această senzație te îndeamnă să îmbrățișezi și să ai grijă de ceilalți”.
Cercetătorii au început, în 2018, o serie de teste în 19 țări pentru a studia noua trăire. Le-au cerut oamenilor să-și amintească un episod din viața lor care a avut asupra acestora efectul de a le declanșa „lacrimi pozitive”.
Cercetătorii le-au arătat, apoi, videoclipuri cu un cuplu care retrăiește toate momentele relației lor, de la tinerețe la bătrânețe. Participanții au completat apoi un chestionar.
„Mulți ne-au povestit că, după ce au văzut videoclipurile și au experimentat kama muta, simțeau nevoia să îmbrățișeze pe cineva”, a explicat Fiske.
Kama muta este o senzație scurtă, ai cărei stimuli pot varia.
„Exemplul clasic este întâlnirea cu un vechi prieten pe care nu l-ai mai văzut de ani buni. Kama muta ar putea fi o senzație care îți liniștește corpul. Ai o creștere temporară a excitării, apoi senzația te readuce la starea de bază”, a explicat Janis Zickfeld, profesor asociat la Universitatea din Aarhus și coautor al studiului împreună cu Schubert, Seibt și Fiske. De multe ori, simțim o căldură în piept, fiori de bucurie, iar ochii ni se umplu de lacrimi.
În plus, conform echipei de cercetători, kama muta întărește angajamentul nostru în relații și ne îndeamnă să acționăm cu mai multă compasiune și bunătate.
„Te ajută să apreciezi relațiile pe care le ai. Emoția durează doar 30 de secunde sau 1 minut, dar motivația persistă”, spune Fiske.