Adrian Ioanițoaei, director adjunct al Companiei Municipale Termoenergetica București S.A, a făcut un anunț important miercuri, 30 octombrie. A precizat că, în cursul acestei ierni, nu este prevăzută creșterea prețului gigacaloriei, precum și că toate șantierele sunt spre finalizare.
Prezent la dezbaterea „Încălzirea locuinţei cu energie termică în sistem centralizat noiembrie 2024 – martie 2025”, organizată de Liga Națională a Asociațiilor de Proprietari Habitat și de Asociația Casa Plus, Ioanițoaei a arătat că prețul gigacaloriei se menține stabil, dar și că în prezent sunt lucrări de amploare.
„În viitorul apropiat, nu se pune problema măririi. În momentul actual, suntem aproape gata cu toate şantierele, tot ce ţine de funcţionarea optimă a sistemului. Vor rămâne avariile care pot să apară în funcţionarea normală. Sunt 11 obiective la care se lucrează (…). Unul a fost finalizat şi trei sunt în diferite faze de finalizare. Sunt lucrări de amploare”, a spus Adrian Ioanițoaei.
Citește și : Ce produse trebuie evitate de Black Friday 2024. Avertismentul directorului ANPC: „Atenție la comercianți”
Directorul adjunct al Termoenergetica a ținut să accentueze faptul că nu vor exista măriri ale prețului gigacaloriei, deoarece costul nu poate fi modificat în mijlocul iernii, subvenția nu va fi redusă iar Guvernul nu va mări TVA-ul.
„Nu mă pot considera consumator activ şi să modifici costul în mijlocul iernii. Nimeni cu capul pe umeri nu poate lua decizia să modifice reducerea subvenţiei care să ducă la creşterea aceasta (…). Pe de altă parte, apare şi de la Guvern, pe surse, că se modifică TVA-ul (…). În mod cert, până în ianuarie nu o să modifice nimeni TVA-ul”, a mai adăugat Ioanițoaei.
Georgeta Nițescu, reprezentantă a Termoenergetica, a vorbit despre o problemă care îi macină pe toți, aceea a furnizării apei calde la etajele superioare. Tot mai mulți oameni se plâng că apa și căldura sunt livrate, pentru mai multe zile, la o temperatură redusă.
Propunerea Georgetei Nițescu a fost implementarea unui sistem de recirculație pe verticală, ce ar asigura accesul imediat la apă caldă la toate etajele.
Citește și : Cât costă burgerul de 2 kilograme vândut de un pub din Brașov. ”Risipă de bani”
„Responsabilitatea noastră este de a asigura apa caldă la baza blocului. Pentru verticală, există posibilitatea de a face un sistem de recirculaţie pe verticală. În proiectul de reabilitare a blocului a existat şi această realizare a recirculaţiei pe verticală, care asigura instantaneu apa caldă şi pe verticală (…).
Pentru stornarea unei cantităţi nelivrate, asociaţia, prin reprezentantul legal, poate să facă o solicitare pentru vizualizarea parametrilor şi în funcţie de aceştia, care trebuie să fie situaţi sub valoarea minimă de 50 de grade, se poate acorda o stornare pentru cantitatea neasigurată în anumite perioade”, a precizat Niţescu.