De ce să pui mere și gutui la castraveții murați. Gospodinele spun că fructele ajută castraveții să capete un gust mai intens și sunt mai crocanți.
Ca să-ți iasă castraveții perfecți pentru la iarnă, gospodinele folosesc câteva ingrediente speciale. Printre acestea se numără hreanul, mărarul și frunzele de vișin. Aceste ingrediente vor menține castraveții tari și crocanți toată iarna. Pe lângă ingredientele menționate, se mai pun și felii de mere și gutui. Acestea ajută la fermentația naturală și dau un gust mai aromat castraveților.
Foarte important este să nu uităm nici de zahăr atunci când punem castraveți la murat. Se adaugă aproximativ 200 de grame de zahăr, la un litru de apă. Castraveții vor avea un gust mai bun.
Ingrediente
1 kg castraveți mici și proaspeți
1 litru de apă
250 ml oțet (5%)
2 linguri de sare
2 linguri de zahăr
4 căței de usturoi, tăiați felii
1 linguriță boabe de piper negru
1 linguriță semințe de mărar
1 linguriță semințe de coriandru (opțional)
1 frunză de dafin
1-2 ardei iuți (opțional, pentru un gust picant)
Modul de preparare
Spălăm bine castraveții și să le tăiem capetele. În cazul în care sunt mai mari, aceștia se taie în sferturi sau jumătăți, după cum preferă fiecare. Următorul pas este să preparăm saramura într-o oală suficient de mare.
Se dă apa în fiert, după care se adaugă oțet, sare, zahăr și se amestecă continuu până când sarea ajunge să se dizolve. Saramura trebuie lăsată la fiert aproximativ 2 minute, apoi se lasă la răcit.
Sterilizarea borcanelor și capacelor se face prin fierbere pentru aproximativ 10 minute, iar apoi urmează îmbutelierea castraveților. Astfel, tot ce trebuie să faci este să așezi în fiecare borcan felii de usturoi, boabe de piper, semințe de mărar, semințe de coriandru, ardei iubite, dacă preferi și frunze de dafin.
Adaugă apoi castraveții, presându-i ușor pentru a nu lăsa spațiu. Adaugă saramura fierbinte, asigurându-te că aceștia sunt complet acoperiți!
Borcanele se închid cu capacele sterilizate și se întorc cu capul în jos pentru a se sigila exact așa cum trebuie. Se lasă la răcit, apoi se depozitează într-un loc întunecat și răcoros, timp de 2 săptămâni cu aproximație.