FACIAS a depus o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), prin care solicită declanșarea unei investigații cu privire la ”posibilele infracțiuni de neglijență și abuz în serviciu comise de Nicușor Dan, care, prin refuzul sistematic de a aproba lucrările urgente de consolidare a planșeului, pune în pericol mii de vieți”, spun reprezentanții organizației neguvernamentale.
În sprijinul solicitării făcute la PICCJ, cei de la FACIAS precizează că în anul 2022, în urma unui raport de specialitate întocmit de Direcția Generală de Investiții din Primăria Capitalei și Administrația Străzilor, edilul avertiza că situația în care se află planșeul Unirii este foarte gravă, iar lucrările de reabilitare au caracter urgent.
”De asemenea, în referatul de aprobare privind realizarea unui parteneriat între Municipiul Bucuresti prin Administratia Străzilor și Consiliul Local al Sectorului 4, în vederea finanțării și derulării lucrărilor de consolidare și reabilitare a obiectivelor: Pasajul Unirii, Pod Planșeu Unirii, zonele conexe și adiacente care asigură funcționalitatea și exploatarea în siguranță a acestora, se arată faptul că, în anii trecuți, Administrația Străzilor a expertizat atât Pasajul Unirii cât și Pod Planșeu Unirii, constatându-se grave probleme structurale, care necesită ample lucrări de consolidare și reabilitare, motiv pentru care proiectul de hotărâre propus are un caracter urgent, ce nu poate fi amânat. Cu toate acestea, primarul general al municipiului București a refuzat sistematic să aprobe consolidarea structurii, încălcând astfel prevederile Protocolului de Asociere între Primăria Municipiului București, prin Administrația Străzilor, și Sectorul 4 al Municipiului București, care stabilește colaborarea pentru realizarea lucrărilor de refacere a planșeului”, afirmă, într-un comunicat, reprezentanții FACIAS.
FACIAS avertizează că blocarea repetată a emiterii autorizațiilor de construire pentru această structură intens circulată nu reprezintă doar o problemă administrativă, ci o amenințare directă la adresa siguranței cetățenilor.
Organizația mai atrage atenția asupra faptului că ”inacțiunea primarului general al capitalei, în ciuda prevederilor clare din protocolul de asociere, reprezintă un act de neglijență gravă, care creează premisa unei catastrofe cu pierderi de vieți omenești”. Conform art. 7 alin. 16 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, autorizația de construire în regim de urgență trebuie emisă imediat în cazurile de risc public, pentru a evita dezastre majore, mai spun cei de la FACIAS.
Lucrările la planșeul Unirii au devenit subiectul unei dispute la nivel edilitar. Primăria Sectorului 4 a intenționat să demareze lucrările de reabilitare, cu autorizație de la Primăria Sectorului 3, însă Nicușor Dan s-a opus. Primarul general a emis o dispoziţie în baza căreia Poliţia Locală a Capitalei, împreună cu angajaţii ALPAB şi ai Administraţiei Străzilor, să desfiinţeze gardurile ce împrejmuiau zona viitoarelor lucrări, considerate ca fiind ilegal amplasate pe un teren administrat de municipalitate. Nicușor Dan a anunțat ulterior că așteaptă avizele din partea autorităților competenete, pentru a putea începe lucrările în mod legal.