Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat, după încheierea discuțiilor avute la sediul instituției pe care o conduce, că negocierile vor continua și că el este optimist în privința găsirii unei soluții, astfel încât ”să nu se ajungă la situații de blocaj”.
”Negocierile patronate-sindicate vor continua. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a dat asigurări că Executivul va sprijini orice soluție viabilă care nu va dezechilibra funcționarea companiei Metrorex, atât din perspectiva funcționării serviciilor companiei, cât și din perspectiva bugetelor disponibile. Practic, rolul discuțiilor este tocmai acela de a găsi cele mai bune variante pentru angajații Metrorex, dar și pentru călători! Cum am mai declarat, eu sunt optimist că vom identifica rapid o soluție de comun acord, astfel încât să nu se ajungă la situații de blocaj”, a spus Grindeanu.
La negocierile de joi, reprezentanții sindicali au expus solicitările angajaților din cadrul companiei, care vizează salarizarea, schema de personal și alte drepturi contractuale, au precizat reprezentanții Ministerului Transporturilor.
Potrivit ministerului condus de Grindeanu, părțile au convenit că discuțiile vor continua până la stabilirea unui consens.
În legătură cu solicitările sindicatelor, ministrul Transporturilor a ținut să sublinieze, marți, că degeaba se cer anumite lucruri, dacă nu au suport realist din punct de vedere economic. ”Putem să cerem foarte multe lucruri, dar dacă nu stă în picioare economic acea cerinţă, sigur că patronatul vine şi spune că nu se poate”, a spus atunci Sorin Grindeanu.
Sindicaliștii de la metrou au amenințat, săptămâna trecută, că vor intra în grevă dacă nu ajung la o înțelegere cu cei de la conducerea Metrorex, privind un nou Contract Colectiv de Muncă. ”Avem dreptul să facem o grevă, dar să lăsăm o treime din activitate. Vom închide la 4 dimineața și vom deschide la orele 16:00”, a avertizat liderul de sindicat Marian Artimon.
Liderul sindical a mai spus că, în cazul în care negocierile nu se finalizează favorabil pentru salariați, ar putea fi declanșată greva generală în maximum trei săptămâni. Această acțiune ar coincide cu aniversarea de 45 de ani de la darea în exploatare a primului tronson al metroului bucureștean (19 noiembrie 1979).
Contractul de muncă de la metrou a expirat la 1 octombrie. Sindicaliștii mai cer condiții mai bune de muncă, o mai bună finanțare, angajarea de personal, asigurări de serviciu și de sănătate.