Ziua Bărbatului 2024 se sărbătoreşte în noiembrie. De ce ar trebui să primească fiecare câte 300 de lei pe card

Dacă în privința Zilei Femeii nu există nicio discuție, 8 martie fiind oficial și neoficial ziua dedicată doamnelor și domnișoarelor, discuția despre când este Ziua Bărbatului oscilează între neaoșul „ziua bărbatului e pe 9 martie, pentru că se beau 40 de pahare de vin” și decizia internațională de a sărbători Ziua Bărbatului pe 19 noiembrie.
Filip Stan
08 nov. 2024, 18:21
Ziua Bărbatului 2024 se sărbătoreşte în noiembrie. De ce ar trebui să primească fiecare câte 300 de lei pe card

Ziua Bărbatului 2024. La nivel internațional, Ziua Bărbatului a fost stabilită pentru data de 19 noiembrie, lucru precizat și într-o lege care a intrat în vigoare, în România, la 10 martie 2016.

Astfel, Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului a fost promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis, în 3 martie 2016, şi publicată în Monitorul Oficial la 7 martie 2016. Această dată a fost stabilită în zeci de țări din întrega lume, printre care se numără și România.

Cu toate acestea, mulți români continuă să sărbătorească Ziua Bărbatului pe data de 9 martie, așa cum spune tradiția românească.

Astfel, fie că alegem să sărbătorim conform tradiției populare sau potrivit datei stabilite la nivel internațional, Ziua Bărbatului, la fel ca Ziua Femeii.

Moneda de 50 de bani, o comoară pentru colecționari! Detaliul care îi face pe pasionați să ofere sume frumoase pe bănuț

Dar sindicatele au prins din zbor ziua internaţională şi îşi cer drepturile. Salariații ANRE au cerut spor de 300 de lei de Ziua Bărbatului, spor pentru certificatul ORNISS și creșterea salariilor cu 15%.

Codul fiscal permite angajatorilor să ofere tichete cadou doamnelor şi domnişoarelor pe 8 Martie, cu ocazia Zilei Femeilor, iar acest obivei s-ar putea extinde şi la bărbaţi.

„Ne dorim, printr-un proiect de modificare a Codului Fiscal, ca angajatorii să poată acorda şi domnilor un astfel de tichet în valoare de 300 de lei, scutit de impozite.

Singura condiţie este ca acest beneficiu să fie prevăzute în contractul de muncă, fie el colectiv sau individual, sau în regulamentul intern al instituţiei.

Prin acest proiect, iniţiat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi pe care îl lansăm în dezbatere publică, continuăm demersurile Guvernului României de promovare a principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi la nivel naţional.

Cum arată vacanţa de Crăciun 2024 pentru elevi şi angajaţi. Cine lucrează de 1 Decembrie, Crăciun şi Revelion

Proiectul este mai vechi şi ar putea fi generalizat. Fostul ministr al Familiei, Gabriela Firea a anunțat că a inițiat un proiect prin care şi bărbaţii să poată primi tichete cadou de ziua lor, pe data de 19 noiembrie, atunci când este celebrată Ziua Bărbatului. Măsura va fi luată în condiţiile în care în prezent Codul fiscal permite angajatorilor să ofere tichete cadou femeilor pe 8 Martie, de Ziua Internaţională a Femeii.

„Vin cu o veste bună pentru bărbații şi băieţii noştri. Am inițiat un proiect prin care propunem introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia Zilei Bărbatului – 19 noiembrie. Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor, ci și despre cele ale bărbaților, discriminați mai puțin ce-i drept”, a scris atunci Gabriela Firea pe contul oficial de Facebook.

Ministrul își dorea să implementeze această măsură pentru a promova principiul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați. Gabriela Firea spunea că de multe ori și domnii ajung în situații în care sunt dezavantajați, iar acest ajutor financiar ar mai putea echilibra balanța între sexe.

„De cele mai multe ori, femeile sunt discriminate, dar trebuie să recunoaștem și situațiile în care domnii sunt dezavantajați. Ne dorim, printr-un proiect de modificare a Codului Fiscal, ca angajatorii să poată acorda și domnilor un astfel de tichet în valoare de 300 de lei, scutit de impozite. Singura condiție este ca acest beneficiu să fie prevăzut în contractul de muncă, fie el colectiv sau individual, sau în regulamentul intern al instituţiei”, a mai precizat Firea.

Ziua bărbatului 2024, în plină austeritate

Ministerul Finanțelor a prezentat, Planul Bugetar-Structural Național pe termen mediu pentru perioada 2025-2031, un document esențial care va orienta politica fiscală a României în următorii ani. Acesta va fi propus Comisiei Europene ca parte a negocierilor pentru reducerea deficitului bugetar.

Conform planului, Guvernul român își propune să reducă deficitul bugetar de la 7,9% în 2024 la 2,5% până în 2031, cu o scădere anuală de aproximativ 0,8%. Această măsură face parte dintr-un angajament mai amplu de consolidare fiscală.

Printre măsurile prevăzute în document se numără limitarea cheltuielilor cu salariile bugetarilor. Astfel, sporurile pentru angajații din sectorul public vor fi plafonate la 20% din salariul de bază, iar coeficienții de ierarhizare pentru familiile ocupaționale vor fi revizuiți.

De asemenea, se va reintroduce grila salarială pentru administrația publică locală. Un alt aspect important al planului vizează modificarea sistemului de impozitare. Ministerul Finanțelor intenționează să actualizeze regulile de impozitare, inclusiv bazele de impozitare și ratele de impozitare pentru categoriile principale, cum ar fi impozitul pe profit, impozitul pe venit, contribuțiile sociale, TVA, accizele, impozitarea ecologică, precum și impozitele locale și veniturile nefiscale.

Această abordare are că scop nu doar reducerea deficitului, ci și asigurarea sustenabilității financiare a țării pe termen lung. Implementarea acestor reforme va necesita o colaborare strânsă între Guvern și autoritățile locale, dar și o comunicare transparentă cu cetățenii despre impactul acestor măsuri.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai ieftină zonă din București. Cartierul linștit, accesibil, cu multe stații de metrou, unde poți cumpăra un apartament cu mai puțin de 70.000 de euro
Capital.ro
România își pierde valorile ce-au scris istorie. S-a stins o mare stea: Un loc special în inimile noastre
Playtech.ro
Dezastru în Filipine: Taifunul Yinxing a smuls acoperișul caselor. 30.000 de locuitori afectați de furtuna puternică
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Val de vești proaste de la ANM. O serie de fenomene extreme
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Medicamentele care te lasă fără permis. În cât timp se elimină substanța activă din corp
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Ministerul Afacerilor Externe despre românii afectați de inundații în Spania
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9