Vinul este obținut prin fermentarea strugurilor și se numără printre cele mai populare și consumate băuturi în Europa. Cu toate acestea, specialiștii spun că există o anumită cantitate care trebuie băută, fără a exagera.
În trecut, vinul era folosit ca cel mai puternic dezinfectant, iar acum, testele arată că acesta ucide microbii de holeră într-un interval de 30 de secunde până la 10 minute. Bacteriile E.coli mor între 30 și 60 de minute, iar germenii de febră tifoidă mor între 5 minute și cel mult 4 ore.
Încă din 1950, un cercetător francez a descoperit că vinul are puteri vindecătoare asemănătoare cu cele ale penicilinei. Alte teste au arătat că vinul și sucul proaspăt de struguri sunt mai eficiente decât unele antibiotice, iar în 1970, testele au demonstrat că niciunul dintre virușii testați nu a supraviețuit 24 de ore contactului cu extrasul de struguri. Sucul de struguri și vinul roșu au dovedit puternice activități antivirale contra poliovirusului, virusului herpes simplex, virusului care provoacă meningită, febră și diaree și virușiror de gripă. De asemenea, vinul roșu s-a dovedit a fi mai antiviral decât sucul de struguri.
Totodată, testele au arătat că vinul omoară salmonella și bacteriile E Coli și elimină aproape complet riscul de hepatită.
Vinul roșu poate preveni dezvoltarea unor tipuri de cancer, poate oferi un somn odihnitor, are rol antiinflamator, aduce beneficii în cazul atersclerozei, are beneficii în cazul pietrelor la rinichi și previne răcelile. În același timp, vinul alb are proprietăți anti-îmbătrânire, subțiază sângele, susține sistemul imunitar, are proprietăți antimicrobiene, are efecte pozitive asupra sănătății oaselor, previne formarea cheagurilor de sânge și poate reduce crizele de angina.
Potrivit cercetărilor realizate de-a lungul timpului, consumul a două sau trei pahare de vin pe zi scad riscul bolilor de inimă și aduc și alte beneficii asupra organismului.
Mai mult, specialiștii în domeniu spun că vinul alb trebuie servit în timpul mesei, acest fapt încetinind absorbția alcoolului în sânge și contribuind la evitarea consumul excesiv.
Citește și: Cum să limpezeşti vinul acasă. Cele mai eficiente metode pentru eliminarea sedimentelor