Comisia Europeană recomandă tuturor rezidenților Uniunii Europene să aibă în casă proviziile necesare pentru 72 de ore, pentru eventualitatea în care cetățenii ar ajunge să fie victimele unor atacuri cibernetice sau a sabotajului, precum și a unor incidente chimice, biologice sau nucleare.
Unul dintre autorii documentului este Sauli Niinistö, fost președinte al Republicii Finlanda și consilier special al președintelui Comisiei Europene.
Recomandările privind modul de îmbunătățire a pregătirii civile și militare a UE pentru viitoarele crize au apărut în contextul unei noi realități marcate de riscuri crescute și de o incertitudine profundă în Europa.
Potrivit site-ului web al CE, în special de la începutul acestui deceniu, UE s-a confruntat cu cea mai gravă pandemie din ultimul secol, cu cel mai sângeros război pe teritoriul european de la Al Doilea Război Mondial și cu cel mai călduros an înregistrat vreodată.
În total, documentul conține aproximativ 80 de recomandări pentru acțiuni pe termen scurt, mediu și lung. Printre acestea se numără recomandarea de a institui o zi europeană de pregătire pentru situații de criză pentru a explica publicului necesitatea de a acționa.
„Un singur click poate dezactiva rețelele electrice și poate arunca orașe întregi în întuneric”, a avertizat președinta CE, Ursula von der Leyen.
Raportul a concluzionat că UE nu este suficient de pregătită pentru atacurile hibride ale Rusiei și pentru încercările de destabilizare a situației din Uniunea Europeană.
„Un singur clic poate dezactiva rețelele electrice și poate arunca orașe întregi în întuneric”, a declarat președinta CE, Ursula von der Leyen.
În plus, autorii consideră că este necesară crearea unei rețele speciale antisabotaj care să asigure în special o cooperare mai eficientă între serviciile naționale de informații și centrul de informații al UE.
Alte recomandări prevăd instituirea unei zile europeane de pregătire pentru situații de criză și crearea unui cadru juridic care să permită accesul la datele criptate, precum și o piață europeană unică pentru produsele de apărare.
2024_Niinisto-report_Book_VFDeși mai mult de 80% dintre români susțin că știu ce trebuie să facă pentru a se proteja în cazul unui cutremur, doar 28% au un kit de prim-ajutor pentru cutremur, arată o cercetare sociologică.
Fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgență, dar și o trusă de supraviețuire care să conțină obiecte care să permită supraviețuirea pentru 3-5 zile, potrivit infornmațiilor disponibile pe platforma națională de pregătire pentru situații de urgență.
– apă (minim 4 litri)
– alimente ușoare și neperisabile, biscuiți, batoane energizante etc.
– trusă de prim-ajutor
– pătură
– aparat de radio cu baterii
– lanternă
– baterii de rezervă
– fluier
– articole de igienă personală: săpun, pastă și periuță de dinți, hârtie igienică
– agendă cu numere de telefon importante.
În plus, sute de clădiri din Bucureşti sunt în pericol să cadă la primul cutremur mare. În ultimii 20 de ani, au fost consolidate 30 de clădiri.
Cutremurul din Turcia readuce la suprafaţă problema clădirilor cu risc seismic din Capitală.
Sute de clădiri din Bucureşti sunt în pericol să cadă la primul cutremur major.
Este vorba despre 361 de imobile aflate în categoria 1 de risc seismic. Cu toate acestea, municipalitatea a expertizat in ultimii doi ani doar 35 de cladiri.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a făcut o listă esenţială, pentru a şti fiecare dintre noi ce ar trebui să cuprindă rucsacul de urgenţă.
Iată care sunt principalele categorii de articole care trebuie să existe în trusa de supraviețuire:
1. Apa
Cel puţin 4 l de apă/persoană/zi.
Dacă aveţi animale de companie nu uitaţi să prevedeţi apă şi pentru ele (cca. 30 ml. de apă/kg. animal/zi).
Depozitaţi apa într-un loc rece şi întunecos. Înlocuiţi apa o dată la 6 luni.
ATENŢIE! Apa este esenţială supravieţuirii. În caz de maximă urgenţă, se poate obţine apă potabilă prin fierbere timp de 10 minute.
2. Alimente
Compacte şi uşoare care nu necesită răcire, fierbere ori coacere.
Iată câteva exemple de alimente pe care puteţi să le pregătiţi:
– mâncare în cutii de conserve (nu uitaţi deschizătorul)
– alimente deshidratate
– batoane energizante
– biscuiţi de secară
– dulceaţă
– sucuri, cafea, ceai
– după caz, alimente pentru nevoi speciale: mâncare pentru bebeluşi, lapte etc.
– dacă aveţi animale de companie, nu uitaţi mâncarea acestora. Dacă trebuie să încălziţi anumite alimente prevedeţi un aragaz de campanie şi combustibil.
3. Îmbrăcăminte şi încălţăminte
Pentru fiecare persoană, în funcţie de anotimp. De asemenea, nu uitaţi lenjeria de corp.
4. Un sac de dormit sau două pături călduroase pentru fiecare persoană.
5. O trusă de prim-ajutor care să conţină:
– medicamentele personale şi reţete (Atenție! Nu uitaţi să scrieţi pe un bilet numele doctorului de familie)
– analgezice, antiseptice
– la nevoie, articole sau accesorii necesare pentru aparatul auditiv, scaunul rulant etc.
6. Aparate utile
– aparat radio AM/FM cu baterii de schimb (Nu uitaţi să înlocuiţi bateriile anual!)
– lanternă/persoană şi baterii de schimb
– un fluier (semnalul convenţional în caz de urgenţă este de fluierături scurte)
– un telefon mobil, o cartelă telefonică, cablu și un acumulator suplimentar
7. Articole pentru copii
– Jocuri, în funcţie de vârsta membrilor familiei
– Cărţi de colorat, creioane, jucării pentru copii
8. Articole de igienă
– hârtie igienică, hârtie umedă de mâini, batiste de hârtie
– articole personale: săpun, şampon, deodorant, pastă de dinţi, periuţă de dinţi, pieptene etc.
– saci de bucătărie
9. Acte personale
– carte de identitate, carnete de asigurări medicale
– bani
– cecuri
– numere de telefon importante”, potrivit fiipregatit.ro.
„Un astfel de rucsac de urgenţă ne-ar ajuta să supravieţuim pentru 3-5 zile, după un cutremur major, dacă fiecare familie l-ar pregăti, spun cei de la DSU.
Fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgență, dar și o trusă de supraviețuire care să conțină obiecte care să permită supraviețuirea pentru 3-5 zile.
Articolele componente trebuie verificate și înlocuite/schimbate periodic (o dată la şase luni) pentru că pot expira”, se mai arată pe site-ul amintit.