Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Adrian Câciu a anunțat, pe Facebook, lansarea celui mai amplu program guvernamental de investiții în sănătate din istoria României, la implementarea căruia se va lucra integrat cu Ministerul Sănătății.
Proiectele pot fi depuse între 1 noiembrie și 2 decembrie
13 miliarde de lei vor fi alocați pentru Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești (PNIIUS), anunță Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Adrian Câciu. Apelul se deschide vineri, pe 1 noiembrie, urmând să se încheie pe 2 decembrie la ora 16:00.
„Peste 13 miliarde lei, investiții în sănătate! Cel mai amplu program de investiții în infrastructura de sănătate începe vineri, 1 noiembrie 2024, prin deschiderea apelului de depunere proiecte în cadrul Programului Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești. Potențiali beneficiari ai acestui program național pot depune proiecte începând cu data de 1 noiembrie, până la termenul limită, stabilit prin Ghidul de finanțare aferent PNIIUS (2 decembrie 2024, ora 16:00). Prin lansarea acestui apel se vor realiza numeroase investiții în infrastructura de sănătate: construcții noi de spitale, modernizare, extindere și dotare de spitalelor”, a scris pe Facebook ministrul Adrian Câciu.
Cele mai mari investiții în sănătate din istorie
Ministrul Câciu a anunțat că 2025 va fi astfel anul celor mai mari investiții în sănătate din istorie, deziderat pe care îl va realiza împreună cu Ministerul Sănătății, condus de social democratul Alexandru Rafila.
“Programul urmărește o mai bună distribuție a infrastructurii de sănătate între regiuni și județe, creșterea accesului populației la servicii medicale de calitate, creșterea eficacității serviciilor medicale, o mai bună adaptare a infrastructurii la noile cerințe tehnologice și de asigurare a unor circuite funcționale și eficiente. (…) bugetul alocat este de peste 13 miliarde lei: 2,1 miliarde lei pentru spitale orășenești și municipale/municipale de urgență, 7,3 miliarde lei pentru spitalele județene/județene de urgență, spitalele de specialitate, spitalele clinice și clinice de urgență”, a mai anunțat Adrian Câciu.
Alți 3,75 de miliarde de lei vor fi alocați pentru a susține proiectele nefinalizate din POIM și POR 2014-2020, ori pentru completarea celor deja finanțate prin PNRR, conform ministrului.
PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri.
Articol susţinut de PSD