Vortex polar peste România, se schimbă prognoza. Frigul pune stăpânire pe regiuni vaste, aer siberian chiar din această noapte

Un val de aer rece va cuprinde România în a doua parte a acestui weekend. Temperatura va scădea chiar și cu 10 grade între sâmbătă și duminică, iar local vor fi perioade cu vânt puternic și precipitații slabe.
Alina Costache
01 nov. 2024, 17:07
Vortex polar peste România, se schimbă prognoza. Frigul pune stăpânire pe regiuni vaste, aer siberian chiar din această noapte

Prognoza meteo noiembrie 2024. Weekend-ul începe cu o vreme frumoasă și caldă pentru această perioadă a anului în sudul și estul țării, unde maximele au atins, vineri, în jur de 20°C. În regiunile intracarpatice vor fi mai mulți nori, iar temperaturile vor fi ceva mai modeste, între 12 și 18°C. Izolat, vor fi posibile câteva ploi slabe.

Sâmbătă, 2 noiembrie, un front rece va traversa țara noastră de la nord spre sud. În regiunile nordice și centrale ale țării, pasajul frontal va fi acompaniat, pe alocuri, de ploi slabe, iar în zonele de munte, îndeosebi în Carpații Orientali, vor fi precipitații mixte și ninsori.

Dacă în ultimele zile temperaturile ne făceau să ne gândim încă la vară deși suntem în octombrie, conform celor mai recente date, la început de noiembrie 2024 vom avea temperaturi de iarnă. Frigul va acapara România, pe măsură ce un vortex polar trece peste țara noastră.

Suntem la doar o zi distanță de finalul unei luni octombrie, moderată din punctul de vedere al temperaturilor, iar meteorologii anunță vreme neobișnuită în luna noiembrie. Ba mai mult, ca urmare a unui val de căldură ce a apărut pe cerul Europei, din 25 ale lunii și până mai astăzi, temperaturile ne-au dus cu gândul către vară.

Vremea se schimbă radical, „Bestia din Est” ameninţă România. Prima porţie consistentă de iarnă va fi în Moldova

Prognoza meteo noiembrie 2024. Cu toate astea, au apărut noi informații de la specialiștii meteorologi care anunță o schimbare radicală a vremii, pe fondul apariției unui front de aer polar, fiind precizată și data de la care vom asista la temperaturi de iarnă.

Vorbim de date actualizate, cel puțin, o dată la 2 zile, iar informațiile de duminică spun că începând cu 2 noiembrie valorile termice vor avea un caracter de scădere bruscă, în mai toate regiunile din România, prognoza fiind bazată pe modelele numerice ECMWF și GFS. Cu alte cuvinte, iarna vine mai repede în România.

Din primele predicții termice mai reiese că se schimbă vremea radical, și cele mai scăzute valori termice vor fi în zona montană, precum și în jumătatea nordică a teritoriului.

Dacă din 2 noiembrie avem parte de temperaturi de iarnă la început de noiembrie 2024, de a doua zi, 3 ale lunii, frontul de aer rece se va propaga în toată țara, având parte de nopți reci și cu posibilitatea apariției brumei.Vremea se va răci brusc, iar duminică, 3 noiembrie, va fi cu aproximativ 10°C mai frig decât în ziua anterioară. Chiar și cu un cer senin în majoritatea regiunilor, cu excepția părții de sud-vest a țării, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 7 și 12°C.

Prognoza meteo noiembrie 2024. Experții meteo spun că frigul acaparează România

Datele prognozate anterior au fost actualizate, iar conform acestora, experții meteo spun că frigul acaparează România și mai mult, începând cu data de 6 noiembrie. Răcirea rapidă a vremii se datorează faptului că un vortex polar lovește România.

Schimbarea va fi resimțită, inclusiv în estul României, urmând ca pe parcurs să fie o constantă a acestui început de luă noiembrie. Aceleași actualizări pun accent pe valorile termice de pe timpul nopților, care vor extrem de reci, aceeași situație fiind valabilă și pentru primele ore ale dimineților. ca și regiuni, cele mai afectate vor fi Moldova, Muntenia și Dobrogea, restul zonelor fiind acaparate de frig treptat.

Prognoza meteo noiembrie 2024. Climatologul Roxana Bojariu, avertisment legat de urgia de la Valencia. Intensitatea acestor tipuri de fenomene a crescut nu doar în Spania sau în România

Peste 200 de persoane au ucis inundațiile Spania, iar furtuna a măturat totul în cale, distrugând casele și mașinile oamenilor. Specialiștii au și o explicație cu privire la cum s-a produs urgia.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, în cadrul Gândul Green, cum încălzirea globală contribuie la intensificarea fenomenelor meteo extreme în Spania, România și SUA.

Creșterea temperaturilor și concentrația ridicată de vapori de apă aduc un plus de energie în atmosferă, generând fenomene meteorologice neobișnuit de violente, conform declarațiilor specialistei ANM.

Climatologul a subliniat că, deși ploile de toamnă sunt normale, schimbările climatice le fac mai intense și mai periculoase, ducând la daune semnificative și, în cazuri extreme, la pierderi de vieți omenești.

„Acum avem un anotimp al cicloanelor în Marea Mediterană. Toamna e normal să plouă mai mult, nu doar în zona Mediteranei. În general, în anotimpul rece, în zona Mediteranei plouă mai mult. Și în țara noastră toamna aduce ploi de obicei. Numai că peste această normalitate pe care noi o știm de foarte mult timp avem această intensitate extraordinar de mare.

Inundaţii istorice în Spania. Se preconizează intensificarea fenomenelor meteo extreme, El Niño versus La Niña!

Deci e normal să ai ciclon, e normal să plouă, dar nu atât de mult, nu cu atâta intensitate, nu cantități atât de mari de apă în timp relativ scurt, care evident că provoacă probleme extraordinar de mari sistemelor umane, ecosistemelor.
Și avem astfel de episoade cu pierderi de vieți omenești, cu dezastre, atunci legătura e clară cu încălzirea globală, pentru că e pe fondul schimbărilor climatice sau a încălzirii globale”, a declarat Roxana Bojariu.

Conform Roxanei Bojariu, cu temperaturi mai mari la suprafața mărilor și oceanelor, inclusiv în Mediterană și Marea Neagră, evaporarea crește, încărcând atmosfera cu vapori de apă suplimentari.

„Avem de-a face cu o cantitate mai mare de vapori de apă ce se evaporă de la suprafețele mult mai calde ale mărilor și oceanelor și o atmosferă mai caldă. Conform legilor fizicii când ai în mod normal aceste transporturi de aer mai rece, precipită o cantitate sporită de vapori de apă. Și evident că avem aceste manifestări severe. În cazul nostru și Mediterana, așa cum și Marea Neagră a avut, are temperaturi la suprafață mai mari decât ar fi normal acum cu două-treo grade, dar în vară au fost și perioade cu patru sau cinci grade temperatură mai mare la suprafață decât ar fi fost normal.

Asta e clar, iarăși, consecința a schimbării climatice. Cum vă spuneam, și Atlanticul de Nord e mai cald în majoritatea regiunilor. Aceste cantități sporite de căldură și de vapori de apă alimentează toate sistemele de vreme cu mai multă energie. De unde și manifestările acestea mult mai severe”, spune Roxana Bojariu pentru Gândul.

Florinela Georgescu, ANM, prognoza oficială a iernii: „Trebuie să fim pregătiţi pentru orice, deşi ne-am obişnuit cu ierni mai blânde”. Ninsori din noiembrie până în martie!

În Atlanticul de Nord se observă un fenomen similar, unde regiunile sunt mai calde decât în mod obișnuit. Acest surplus de căldură și vapori de apă intensifică dinamica sistemelor atmosferice, alimentând manifestări meteo din ce în ce mai severe.

„Explicația este similară și în cazul a ceea ce s-a întâmplat în Florida. Răspunsul local contează și el la aceste modificări globale, în funcție de tipul de sol, în funcție de acoperirea solului, de urbanizare, de vecinătate a unui ocean sau de relief.

Evident că toate transporturile de aer au până la urmă o traiectorie ușor modificată și ai caracteristici ușor modificate. Da, până la urmă intensitatea tuturor fenomenelor de acest tip a crescut nu numai în România, în Spania sau în Statele Unite, ci peste tot în lume și în emisfera sudică. Pentru că avem mai multă energie în sistem”, a explicat climatologul Roxana Bojariu.

Prognoza meteo noiembrie 2024. Temperaturi sub normal la început de noiembrie, urmate de o stabilizare până la începutul iernii

Deficitul de precipitaţii din primele două săptămâni va fi urmat de o revenire la normal a ploilor în a doua jumătate a lunii. Temperaturi sub normal la început de noiembrie, urmate de o stabilizare până la începutul iernii

Meteorologii au emis prognoza pentru următoarea lună.

Săptămâna 4 – 11 noiembrie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 11 – 18 noiembrie

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile.

Săptămâna 18 – 25 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării.

Săptămâna 25 noiembrie – 2 decembrie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy