Vouchere de inovare, premieră în România, banii mulţi vin abia din 2025

Guvernul va aproba voucherele pentru inovare, un program-pilot de 8 milioane de lei pe care îl va extinde în viitor, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. „Aplicăm în premieră o soluţie modernă în domeniul noilor tehnologii – vouchere pentru inovare, introduse de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Aceste vouchere vor conduce la accelerarea transferului tehnologic între organizaţiile de cercetare şi IMM-uri”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, în şedinţa de guvern. Premierul a precizat că programul, în sumă totală de 8 milioane de lei, este un program-pilot care va fi extins în viitor.
Filip Stan
01 nov. 2024, 18:45
Vouchere de inovare, premieră în România, banii mulţi vin abia din 2025

Vouchere de inovare. Guvernul a aprobat, în ședința de joi, un memorandum pentru acordarea de „vouchere (cecuri) de inovare”, care să ajute întreprinderile să achiziționeze servicii de cercetare, dezvoltare și inovare de la organizațiile de cercetare. Valoarea programului este de 8 milioane de lei, bani alocați din bugetul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării pe anul în curs și din estimările pe anii următori, potrivit unui anunț al guvernului.

Vouchere de vacanţă 2024: Ce poţi face cu tichetele nefolosite până acum, când expiră termenul de valabilitate

Se estimează că de aceste vouchere vor beneficia maxim 250 de întreprinderi mici și mijlocii. Voucherele se acordă prin schema de ajutor de minimis „Ajutor de minimis pentru Vouchere (cecuri) de inovare”, aferentă Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027 al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Pentru anul în curs, suma totală prevăzută este de 300.000 de lei (până la 10 proiecte), cea mai mare alocare – 4 milioane de lei – fiind propusă pentru anul viitor, pentru circa 125 de proiecte.

Vouchere de inovare, ce se ştie:

  • Ajutorul de minimis se acordă sub formă de asistenţă financiară nerambursabilă (grant) pentru activităţile eligibile cuprinse în Voucherul (cec) de inovare implementat prin contracte de finanţare.
    Beneficiarii sunt IMM-urile care achiziţionează servicii CDI de la furnizorii de servicii, respectiv organizaţiile de cercetare, conform bugetului solicitat prin propunerea de proiect, care reflectă costurile reale ale furnizorului, necesare pentru implementarea proiectului.
    Durata schemei de ajutor de minimis este de la data publicării în Monitorul Oficial a ordinului ministrului cercetării, inovării şi digitalizării prin care se aprobă aceasta, până la data de 31 decembrie 2027.
    Plăţile se pot efectua până la data de 31 decembrie 2030.

Administratorul schemei de ajutor de minimis este Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării – UEFISCDI. Aceasta va organiza apeluri de proiecte anuale, în perioada 2024 – 2027, pentru selectarea propunerilor în vederea finanţării prin această schemă de minimis.

Beneficiile extrasalariale: cât de mult contează în 2024-2025. Tichete de masă, abonamente medicale şi zile de concediu suplimentare, pe masa oricărui angajator la negocieri

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. NU va mai fi nimeni ca el. Va rămâne veșnic în inimile românilor
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Unde fugim în vacanța de Paște. Destinații nu foarte departe de București
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Ce publicase pe Facebook românca Andreea Mottram, înainte să fie omorâtă de fiica ei adoptivă. „Problema este că...”
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare o nouă taxă auto pentru șoferi. De când vor fi obligați să o plătească
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
Pensiile, alocațiile și indemnizațiile se dau mai devreme. Data anunțată de Ministerul Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu