O meserie considerată veche în țara noastră îți poate aduce venituri considerabile, de până la 500 de lei în doar 20 de minute. Este pentru oricine, nu este greu de învățat și desfășurat, așa că tot mai mulți români se îndreaptă către aceasta.
Este vorba despre meseria de coșar. Practic, fie că oamenii au o sobă de teracotă clasică sau un șemineu modern, el trebuie curățat, mai ales în sezonul rece. Prin urmare, coșarii sunt foarte căutați iar tarifele pe care le practică nu sunt deloc mici.
Mulți oameni nu intervin asupra coșurilor de fum pe care le au, ceea ce poate provoca tragedii. Aceste intervenții nu sunt opționale, ci chiar obligatorii, iar statisticile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență arată consecințele nefaste ale necurățării coșurilor de fum.
Citește și : Cine sunt ”durii” Armatei Române și cât câștigă. Nu, Nicolae Ciucă nu se numără printre ei
Din statistică aflăm că 15% din incendiile ce au loc anual în România sunt din cauza coșurilor de fum defecte, izolate necorespunzător sau, desigur, necurățate.
De aceea, este obligatoriu ca oamenii să își curețe coșurile de fum înainte de venirea iernii, cu firme specializate sau coșari autorizați. Autoritățile recomandă ca, pentru înlăturarea oricărui pericol, să se curețe de minim două ori pe an, dar obligatoriu înainte să înceapă sezonul rece.
În prezent ne desparte o lună de iarnă, astfel că oamenii din toată țara apelează la coșari, care au început deja verificarea și curățarea hornurilor. Aceștia se deplasează la casa clientului cu echipamente noi și practică prețuri aflate oriunde între 150 și 500 de lei, în funcție de mai mulți parametri. Toată operațiunea durează 20 de minute iar coșarii au foarte mulți clienți.
Reprezentanții firmelor de curățare a hornurilor nu recomandă oamenilor să-și curețe singuri coșurile, deoarece ar putea să le înfunde și mai rău, ceea ce va face operațiunea mai dificilă.
”Au apărut camere de inspecție, perile şi tijele acționate electric sunt foarte rapide, se pot duce după deviații ale coșului. Curățarea se face de jos, nu trebuie să se urce nimeni pe casă. E mult mai comod. Sunt aspiratoare performante“, spune Ionel Drăgoi, coşar, conform Observator News.