Așa se face că, în Turcia, a apărut pe piață ciocolata Dubai contrafăcută. Mai exact, umplutura verde obținută din fistic amestecat cu cataif a fost înlocuită cu cremă pentru prepararea căreia s-a folosit… mazăre verde. Îngrijorător este și faptul că cei mici poftesc la această ciocolată de lux și nu toți părinții își permit să le cumpere, ceea ce accentuează diferențele sociale.
Președintele Confederației Consumatorilor (TÜKONFED), Aydın Ağaoğlu, a făcut apel public pentru a opri „nebunia ciocolatei Dubai” care a cuprins țara.
„Ciocolata Dubai provoacă o adevărată frenezie de consum de lux, stimulând în special copiii și tinerii să aspire la produse costisitoare și extravagante”, a declarat Ağaoğlu, pentru publicația de limbă turcă Gazete 3, citată de stiridiaspora.ro
În Turcia, ciocolata Dubai originală a atins prețuri exorbitante. O tabletă de 100 g ajunge să fie comercializată cu 400 de lire, aproximativ 54 de lei. Prețurile în continuă creștere au dus la apariția de produse contrafăcute. Nu doar fisticul din umplutură a fost înlocuit cu mazăre, ci și ciocolata, unii producători apelând la cacao inferioară.
„Această ciocolată ajunge să fie un simbol al consumului de lux, determinând copiii să-și dorească ceva ce nu este accesibil tuturor. În consecință, părinții sunt nevoiți să le explice copiilor de ce unii pot consuma acest produs, iar alții nu, ceea ce accentuează discrepanțele sociale. Sunt informații că acest produs scump se vinde chiar și în cantinele școlare. Dacă acestea se confirmă, ar trebui luate măsuri imediate”, a spus Ağaoğlu.
În trecut, înlocuirea fisticului cu mazărea tocată era o practică frecventă. Se folosea mai cu seamă în prepararea baclavalei.
„Când un produs este atât de scump și popular, falsurile și variantele de calitate inferioară apar imediat pe piață. E posibil să vedem din nou mazăre măcinată în loc de fistic, așa cum s-a întâmplat cu baclavaua. Avertizăm consumatorii: nu mâncați mazăre măcinată sub pretextul ciocolatei din Dubai”, a explicat Ağaoğlu, avertizând consumatorii să nu se lase înșelați de aparențe.
Conf. univ. dr. Hüdayi Ercoşkun de la Universitatea Çankırı Karatekin, Facultatea de Inginerie Alimentară, atrage atenția asupra faptului că principalele ingrediente din ciocolata Dubai – cataiful și fisticul – se produc pe teritoriul Turciei, transformarea unui desert într-un produs de lux nefiind de bun augur întrucât afectează copiii. Mai exact, reclama agresivă la această ciocolată stimulează dorința de produse costisitoare în rândul celor mici.
Citeste si A apărut Langoșul Dubai. Cât costă langoșul cu ciocolată și fistic
„Turcia este deja bine poziționată în producția de ciocolată de calitate. Nici cacao, nici fisticul de Antep nu se cultivă în Dubai. Cele mai acceptate ingrediente pentru ciocolată la nivel mondial sunt laptele și alunele. Și la acest capitol, Turcia se numără printre țările de top. Cu toate aceste resurse, copiii din Turcia sunt îndemnați să aspire la ciocolata Dubai, considerată un simbol al consumului de lux. Această situație necesită o analiză și o evaluare atentă din partea producătorilor de ciocolată și a presei care promovează acest produs. Ar trebui evitate reclamele și excesele care încurajează copiii la consumul de lux”, a subliniat Ercoşkun.