Legea privind pensiile militare din MApN, MAI, Servicii Secrete şi Penitenciare va impune recalcularea pensiilor în termen de 30 de zile de la intrarea sa în vigoare. Totuși, o prevedere importantă este că pensionarii militari care ocupă funcții publice în Guvern sau Parlament nu vor beneficia de actualizările acestei pensii, transmite Obseravtor.
În cadrul dezbaterilor, Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei de Apărare din Senat, a subliniat că această modificare legislativă corectează anumite inechități. „Mai avem un singur pas de făcut, şi anume Guvernul să treacă să facă normele şi să pună în aplicare acest text de lege, pentru că nu mi-aş dori să avem aceeaşi situaţie ca la Planul naţional de luptă împotriva cancerului, ca acest text de lege să fie uitat într-un sertar”, a mai spus Nicoleta Pauliuc.
La rândul său, senatorul PSD Felix Stroe a declarat în plen că parlamentarii grupului PSD au votat în comisia de apărare în unanimitate proiectul de lege: „Astăzi intrăm în normalitate, nu facem nicio favoare nimănui, de fapt reparăm parţial lucruri anormale pentru că în acest domeniu al pensiilor militare mai sunt multe lucruri de făcut.
De asemenea, senatorul PNL Virgil Guran a declarat că o armată se pregăteşte pentru a preveni un război. „Întotdeauna un stat nu atacă un stat care are armată puternică. Rolul Armatei este de a apăra. Facem parte din NATO şi avem cele mai mici salarii şi pensii dintre ţările care fac parte din NATO. Cei 31 de militari care au murit în teatrele de operaţiuni au murit cu mai puţină demnitate decât cei din SUA, din Anglia? Atunci de ce spunem că nu merită aceste pensii?” a spus Virgil Guran.
Următorul pas este elaborarea normelor de aplicare de către Guvern, iar susținătorii legii insistă asupra implementării rapide pentru a evita întârzierile frecvente în astfel de proiecte legislative.